KRIZA U FRANCUSKOJ: Štrajkovi na ulicama širom zemlje, inflacija dostigla najviši višedecenijski nivo

Novosti online

21. 10. 2022. u 20:20

NEZADOVOLjSTVO francuskih sindikata prelilo se u vidu štrajkova na ulice širom zemlje, a radnici traže povećanje plata zbog inflacije koja je dostigla najviši višedecenijski nivo. Protesti koincidiraju sa glasanjem o budžetu za narednu godinu, pa je pitanje da li je ovo jedan od najvećih izazova za predsednika Makrona od njegovog reizbora.

КРИЗА У ФРАНЦУСКОЈ: Штрајкови на улицама широм земље, инфлација достигла највиши вишедеценијски ниво

Foto: EPA

U celoj zemlji održavaju se demonstracije, a najmasovnije su u Parizu gde je došlo do sukoba s policijom.

Štrajk, koji će prvenstveno pogoditi javni sektor, škole i transport, nastavak je višenedeljne sindikalne akcije koja je poremetila rad u velikim francuskim rafinerijama i dovela do problema sa snabdevanjem benzinskih stanica gorivom.

Sindikalni lideri se nadaju da će odluka francuske vlade o prisilnom povratku zaposlenih na posao u skladišta benzina pojačati revolt radnika i navode da taj potez „ugrožava pravo na štrajk“.

Mere vlade, podrazumevaju uštedu ukupne energije od 10 procenata do 2024. godine, a predviđen je i ambiciozan plan da se dođe do čak 40% uštede do 2049. godine, piše "Sputnjik".

Štrajkovi su zahvatili i nuklearnog giganta EDF, gde će radovi na održavanju ključnih postrojenja za snabdevanje Evrope električnom energijom biti odloženi.

Predstavnik sindikata FNME-CGT rekao je u ponedeljak da štrajkovi utiču na rad u 10 francuskih nuklearnih elektrana, pri čemu je odložen remont 13 reaktora, dodajući da je proizvodnju električne energije u Francuskoj smanjena za ukupno 2,2 gigavata.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

NEREDI U PARIZU: Pogledajte sukobe demonstranata sa policijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)