CEO ŽIVOT STE KUĆU RIBALI POGREŠNO: Postoji caka koja vam BEZ KAPI DETERDŽENTA čisti sve od poda do plafona - i pritom nema hemije!

Promo

21. 10. 2022. u 16:00

SVAKO od nas želi da mu svaka prostorija u domu bude blistavo čista i mirišljava, baš kao i odeća ili posuđe.

ЦЕО ЖИВОТ СТЕ КУЋУ РИБАЛИ ПОГРЕШНО: Постоји цака која вам БЕЗ КАПИ ДЕТЕРЏЕНТА чисти све од пода до плафона - и притом нема хемије!

Foto: Promo

Uostalom, ne kaže naš narod da je “čistoća pola zdravlja”, redovnim održavanjem higijene svih stvari s kojima dolazimo u kontakt oslobađamo se ne samo prljavštine i prašine, već i alegena, buđi, insekata i brojnih drugih mikroorganizama koji bi mogli da naštete našem zdravlju.

Međutim, kada se nađemo u prodavnici pred policama sa kućnom hemijom, shvatimo da nas tu čeka potpuno nova opasnost. Ma kako da su efikasna i ma koliko da divno mirišu, skoro sva sredstva na svojoj etiketi imaju neku vrstu upozorenja poput “držati podalje od dece”, “zapaljivo” ili onih sa kosturom koji sugerišu da sredstvo nepravilnom upotrebom može biti opasno po zdravlje.

Mnoga od tih sredstava od nas zahtevaju da tokom upotrebe lice i ruke zaštitimo rukavicama i maskom, jer isparenja mogu izazvati ozbiljne iritacije kože, očiju, grla i disajnih organa, a u slučaju gutanja posledice mogu biti i smrtonosne. Takođe, sredstva za čišćenje prave se od hiljada štetnih hemikalija, koje neminovno završavaju u vodama, zemljištu i vazduhu, te dalje ugrožavaju čitave ekosisteme, a samim time i hranu koju jedemo.

S druge strane, ne treba zanemariti ni činjenicu da ambalaža od ovako “oštrih” hemikalija spada u takozvani “opasan otpad”, odnosno otpad kojim bi trebalo pažljivo rukovati i nikako ga ne bacati u kontejnere za komunalni otpad. S jedne strane, to je zato što ostaci ovakvih sredstava mogu reagovati sa drugim materijama iz smeća i dovesti do stvaranja novih toksičnih jedinjenja, a s druge što sama plastična ambalaža od koje su napravljene boce, sprejevi i kutije već sama po sebi predstavlja dovoljnu opasnost za životnu sredinu.

S obzirom na to da u našoj zemlji upravljanje ovakvom vrstom otpada baš i nije najsjajnije regulisano – ne postoje jasno istaknuti kontejneri za odlaganje ambalaže od opasnog otpada, a i da postoje, ne bi mnogo vredeli zato što mali broj operatera ima kapacitete za separaciju i reciklažu ove vrste otpada – ne preostaje nam ništa drugo nego da se okrenemo prirodnijim i po životnu sredinu manje štetnim sredstvima za čišćenje.

 

Foto: Promo

Nažalost, zbog “zelenijeg” načina proizvodnje, kraćeg roka upotrebe i činjenice da se ovakvi deterdženti uglavnom pakuju u ekološki prihvatljivu ambalažu, to se odražava na njihovu cenu, što je mnogima veoma važna stvar u kućnom budžetu. Ipak, ni to ne bi trebalo da predstavlja problem, jer postoje sasvim adekvatne i efikasne zamene za kućnu hemiju koju može svako od nas sam da napravi, i to u kućnoj radinosti.

A mi vam donosimo recepte kako da napravite neke od njih.

Univerzalno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju

Sastojci: 1 čaša alkoholnog ili jabukovog sirćeta, 1 čaša vode, izrendana kora jednog limuna, nekoliko stabljika svežeg ruzmarina

Priprema: Sve sastojke sipajte u teglu, dobro promućkajte i ostavite da odstoji nedelju dana na sobnoj temperaturi. Procedite i prespite u ekološki prihvatljivu bočicu sa nastavkom za sprej.

Upotreba: Ovo sredstvo pomoći će vam da uklonite svakodnevnu prljavštinu sa stolova, radnih i drugih površina, a njime možete skidati i fleke sa zidova ili ribati kante za smeće. Pre upotrebe promućkajte, naprskajte, prebrišite i to je to.

Upozorenje: Izbegavajte korišćenje na granitnim površinama i nerđajućem čeliku, kao i na svim površinama na kojima je proizvođač naglasio da ne bi trebalo da dođu u kontakt sa sirćetom.

Sredstvo za čišćenje kuhinjskih površina

Sastojci: 4 kašike sode bikarbone, 1 litar vode

Priprema: Nakon što ste rastvorili sodu bikarbonu u vodi, sredstvo je gotovo.

Upotreba: Za čišćenje svih kuhinjskih površina i uređaja. Pošto soda bikarbona ima moć da uklanja neprijatne mirise, posebno se preporučuje za pranje unutrašnjosti frižidera, slavina i escajga od nerđajućeg čelika, kao i za redovno ispiranje kuhinjskih odvoda.

Foto: Promo

Uradi sam sredstvo za prozore i ogledala

Sastojci: 2 čaše vode, ½ čaše belog sirćeta, ¼ čaše medicinskog alkohola (70%), 1-2 kapi esencijalnog ulja pomorandže

Priprema: Sve sastojke sipajte u ekološki prihvatljivu bočicu sa nastavkom za sprej i promućkajte.

Upotreba: Naprskajte sredstvo na manje površine prozora i odmah prebrišite papirnim ubrusom. Za pranje ogledala ili nekih drugih staklenih površina, sredstvo najpre naprskajte na krpu ili ubrus.

Savet: Izbegavajte da perete prozore kada je napolju jako toplo i sunčano. U suprotnom, postići ćete postigli kontraefekat, jer ovo sredstvo zbog prisustva alkohola jako brzo isparava, zbog čega mogu ostati fleke.

Domaće sredstvo za čišćenje mesinga

Sastojci: Jabukovo sirće ili limunov sok, kuhinjska so, sunđer

Priprema: Navlažite sunđer sirćetom ili limunom, a potom pospite solju

Upotreba: Sunđerom lagano trljajte po mensinganim površinama, dok ne skinete sve fleke. Dobro isperite vodom ili vlažnim sunđerom, a potom odmah osušite mekanom krpom.

Foto: Promo

Deterdžent za sudove

Sastojci: 3 limuna, 400 ml vode, 200 g soli, 100 ml alkoholnog sirćeta

Priprema: Limun sa korom isecite na sitnije komade i odstranite semenke. Stavite u blender i napravite kašu. Prespite u šerpu, dodajte sirće vodu i so. Pustite da provri i ostavite da se kuva još 10-15 minuta, uz neprekidno mešanje. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Pre sipanja u adekvatnu ambalažu, procedite kroz gazu.

Upotreba: Koristiti kao klasičan deterdžent za sudove.

Foto: Promo

Sredstvo za pločice i sanitarije

Sastojci: 100 grama prirodnog sapuna, 3 dl vruće vode, 1 kašika sode bikarbone, 1 kašica slačice u prahu, nekoliko kapi eteričnog ulja od čajevca

Priprema: Sapun izrendajte, dodajte vruću vodu i izmiksajte mikserom dok se sav sapun ne istopi i dobijete penastu smesu. Dodajte sodu bikarbonu, slačicu i par kapi eteričnog ulja od čajevca. Prespite u bočicu sa pumpicom ili drugim adekvatnim nastavkom.

Upotreba: Koristite za čišćenje pločica i sanitarija u kuhinji i kupatilu. Ulje od čajevca pomoći će vam da se oslobodite ne samo kamenca, već i uporne buđi.

Sredstvo za negu drvenarije i parketa

Sastojci: 1 šolja maslinovog ulja, 1 šolja sirćeta, 1 šolja limunovog soka

Priprema: Sve sastojke sipajte u posudu i mešajte ih dok se ne sjedine.

Upotreba: Nanesite na krpu i prebrišite. U slučaju upornih mrlja, ponovite postupak.

Foto: Promo

Sredstvo za ribanje rerne

Sastojci: 10 grama sode bikarbone, 20 grama morske soli, malo vode

Priprema: Pomešajte sodu bikarbonu i so. Dodajte malo po malo vode i mešajte dok ne dobijete gustu pastu.

Upotreba: Sunđerom nanesite na zaprljane površine u rerni. Ostavite da deluje pola sata. Izribajte, a potom isperite toplom vodom.

Foto: Promo

Tečni deterdžent za ručno pranje veša

Sastojci: 1 biljni sapun, 3 litre vode, 2 kašikice sode bikarbone, eterično ulje po izboru

Priprema: Izrendajte sapun. Vodu zagrejte u većoj šerpi, ali nemojte dozvoliti da kipi. Smanjite vatru, pa u nju dodajte sapun i mešajte dok se skroz ne rastopi, a potom umešajte i sodu bikarbonu. Prespite u adekvatnu posudu i pustite da se ohladi. Dodajte eterično ulje i deterdžent je gotov.

Upotreba: Koristiti kao klasično sredstvo za pranje veša

* Učestvuj i ti u očuvanju životne sredine. Saznaj više na Okrenimo na čisto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas