MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA MALIJA: Francuska narušava naš suverenitet, branićemo se

Tanjug

18. 10. 2022. u 23:23

MINISTAR inostranih poslova Malija Abdulah Diop izjavio je danas u Njujorku da će vojna vlast u toj zemlji iskoristiti pravo na samoodbranu ukoliko Francuska nastavi da narušava suverenitet i nacionalnu sigurnost Malija.

МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА МАЛИЈА: Француска нарушава наш суверенитет, бранићемо се

Foto: Tanjug/AP

Diop je, na brifingu o Maliju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ponovo optužio Francusku da je povredila vazdušni prostor te zapadnoafričke zemlje i da je naoružala islamske militante koji već deset godina vode ofanzivu na severu Malija.

Francuska je demantovala te navode.

Diop je rekao da je potrebno održavanje sednice o Maliju u Savetu bezbednosti na kojoj bi bili otkriveni "svi akti špijunaže i destabilizacije koje je preduzela Francuska".

Diop je demantovao da je vojska Malija kršila ljudska prava za šta su je optužile UN i druge grupe za zaštitu ljudskih prava.

Odnosi Francuske sa Malijem su narušeni od državnog udara u toj zemlji u avgustu 2020. kada je povukla trupe poslate 2013. da pomognu u borbi protiv pobunjenika.

Ostale evropske zemlje su povukle trupe iz Malija ove godine zbog saradnje vojne hunte sa Rusima.

Islamski militanti napreduju na istoku Malija, osvajajući teritorije i ubijajući civile, preneo je Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)