KAKO SVET VIDI VIKTORA ORBANA? Za neke je "mađarski Asteriks", a za druge provokator

Novosti online

12. 10. 2022. u 18:14

U nemačkoj i međunarodnoj štampi naširoko je pisala o poseti mađarskog premijera Viktora Orbana Berlinu, a neki od njegovih predloga smatrani su provokativnim.

КАКО СВЕТ ВИДИ ВИКТОРА ОРБАНА? За неке је мађарски Астерикс, а за друге провокатор

Viktor Orban, Foto AP

Fajnenšel tajms, Vašington post i Politiko, između ostalih, istakli su da je Viktor Orban na panel diskusiji u Berlinu u utorak rekao da samo bivši američki predsednik Donald Tramp može da okonča rat u Ukrajini, istovremeno pozivajući na direktne razgovore između SAD i Rusija da uspostavi prekid vatre.


Nekoliko nemačkih medija – uključujući Velt i Merkur – istakli su da je  Orban rekao da je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel mogla da spreči trenutnu eskalaciju u Ukrajini da je ostala na čelu države. Orban je takođe rekao da ne bi Ukrajina i Rusija, već SAD i Rusija trebalo da počnu mirovne pregovore.

U tekstu u austrijskom listu "Die Presse" piše da je Orban bio previše popustljiv prema ruskoj agresiji kada je rekao da je američki predsednik Džo Bajden otišao predaleko nazivajući ruskog predsednika Vladimira Putina ratnim zločincem. 

Prema švajcarskom "Neue Zurcher Zeitungu", "politika zamaha" mađarske vlade prema Ukrajini nije pomogla Viktoru Orbanu da osvoji srca Berlinaca.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung" nazvao je Orbana provokatorom poput Donalda Trampa i Vladimira Putina. Prema štampanom izdanju nemačkog lista, mađarski premijer često govori stvari koje nemaju nikakve veze sa činjenicama.

Nemački "Die Tagespost" je pozitivno izvestio o panel diskusiji u Berlinu. Orban je "mađarski Asteriks". On brani svoje galsko selo, Mađarsku, od svih ograničenja slobode kojima prete zli "Rimljani" u Briselu, navodi se u tekstu. Prema njima, "čarolija" mađarskog premijera je njegov izraženi mađarski osećaj slobode – ili, kako je to sam Viktor Orban rekao, taj osećaj slobode je suština nacionalnog identiteta njegove zemlje. On želi da njegova deca mogu da kažu da se generacija njihovih roditelja borila i branila ovu mađarsku slobodu.

BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (3)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)