ŠVAJCARSKA DISKRIMINIŠE MUŠKARCE: Evropski sud za ljudska prava doneo odluku koja će Bern koštati ogromne svote novca

Novosti online

11. 10. 2022. u 17:35

ŠVAJCARSKA vlada diskriminiše muškarce kada je reč o pravilima o penzijama, utvrdio je Evropski sud za ljudska prava (ECHR), a prenosi "Bi-Bi-Si".

ШВАЈЦАРСКА ДИСКРИМИНИШЕ МУШКАРЦЕ: Европски суд за људска права донео одлуку која ће Берн коштати огромне своте новца

Foto: Profimedia

Ova odluka će koštati Švajcarsku milione isplata unazad i primorati vladu da prepravi zakon o penzijama.


Trenutno, žene čiji muževi umru dobijaju penziju do kraja života, dok muškarci primaju isplatu samo dok su im deca mlađa od 18 godina. Odluka suda se odnosila na slučaj Maksa Bilera, Švajcarca čija je supruga umrla u nesreći početkom 1990-ih. Biler je tada je u 41. godini napustio posao kako bi se brinuo o njihovo dvoje male dece i izdržavao se od udovčke penzije.

Međutim, 2010. godine isplata penzija je obustavljena pošto je njegovo mlađe dete navršilo 18 godina. Da je gospodin Biler bio žena, isplate bi se nastavile do kraja njegovog života, bez obzira da li je imao decu ili ne.

Švajcarac koji je godinama bio van radnog odnosa, oslanjajući se na penziju, uložio je žalbu na tu odluku. Švajcarski sud u njegovom lokalnom regionu je njegovu žalbu poništio, rekavši da je zakon namerno priznao muškarce kao glavnog hranitelja u većini porodica.

Tvrdilo se da se od udovaca sa obavezama brige o deci može očekivati da se vrate na posao kada ta deca postanu punoletna, dok isto nije važilo za udovice. Slučaj je na kraju predat Evropskom sudu za ljudska prava, gde je g. Biler uspešno tvrdio da je bio diskriminisan.

Sud je utvrdio da se uloga žena na radnom mestu promenila, pa je zbog toga diskrepancija prekršila član 14. Evropske konvencije o ljudskim pravima u diskriminaciji muškaraca.


Gospodin Biler će sada primati penziju, a drugi udovci će moći da se jave da traže neisplaćene beneficije. Očekuje se da će ta odluka ponovo otvoriti dugotrajnu debatu u Švajcarskoj o tome koliku moć evropske sudije treba da imaju nad domaćim zakonom.

ECHR je međunarodni sud sa sedištem u Strazburu u Francuskoj, koji odlučuje o navodnim kršenjima Evropske konvencije o ljudskim pravima. Konvencija ima 46 potpisnika, uključujući nekoliko zemalja, poput Švajcarske, koje nisu članice Evropske unije.


BONUS VIDEO: KARAĐORĐEVO ZVONO ODJEKUJE 210 GODINA: Vožd ga je darovao da bi objavilo slobodu narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave