GREJANJE PET SATI DNEVNO, TUŠIRANJE MLAKOM VODOM: Pred Italijanima je duga i hladna zima – Stupio na snagu Dekret o uštedi energije

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

10. 10. 2022. u 15:47

SUDEĆI po Dekretu o uštedi energije za 2022/2023 godinu, Italijane očekuje duga i teška zima.

ГРЕЈАЊЕ ПЕТ САТИ ДНЕВНО, ТУШИРАЊЕ МЛАКОМ ВОДОМ: Пред Италијанима је дуга и хладна зима – Ступио на снагу Декрет о уштеди енергије

Foto: EPA

Pred njima su zbog energetske krize brojne restrikcije, pa će po kućama da se gase svetla, iskuljučuju aparati, redukuje grejanje. Većina će morati da šalove, debelu odeću i čarape koristi i kada sedi u stanu, jer nastupa stil života za kojeg se verovalo da neće stići. Pretpostavka je postala realnost.

U Dekretu o uštedi energija za 2022/2023 precizno je sve ispisano. Cilj nacionalnog plana je ujednačavanje pravila sa EU, po kome „Italija treba da uštedi 10 procenata potrošnje gasa i da u 2024. dostigne nivo redukcije od 10 odsto, u zavisnosti uvoza prirodnog gasa“.

Grejna sezona počinje osam dana kasnije, završava se sedam dana ranije. Teritorija je podeljena u šest zona, jer temperature nisu ni izbliza podjednake duž Apeninskog poluostrva. Najtoplije (A) imaće grejanje samo pet sati dnevno, sa temperaturom 19 stepeni, biće u dmaćinstvima, dok je za firme predviđeno 17 stepeni. Zato je na firmama da odluče da li će skraćivati radno vreme, ili će se preći na rad od kuće. Najhladnije zone (F) su jedine gde neće biti ograničenja.

Administratori će biti odgovorni za propuštanje gasa za javno daljinsko grejanje u naznačenim satima. Ko ima sopstveno grejanje poziva se da poštuje na identičan način pravila, u protivnom ako se kontrolom ustanovi da ih ne poštuje pljuštaće kazne. Iz EU stižu zvanični saveti da se gde god je mogućno potrošnja gasa zameni drugim izvorima energija.

Foto: EPA

U Dekretu su ispisana i tzv. Pravila časnog ponašanja. Ona podrazumevaju redukovanje temperature vode za kupanje i skraćivanje vremena tuširanja, snižavanje temperature pri kuvanju, redukovanje vremena pečenja u rerni, korišćenje veš mašine i one za pranje sudova kada je sasvim napunjena, isključivanje utičnica aparata kada se ne korisre, isključivanje frižider tokom odmora, redukovanje osvetljenja u stanu...

Već je počelo redukovanje javne rasvete koje bi trebalo da se umanji za 40 odsto. Građani smatraju to velikim problemom u strahu od lopova. Takođe, u toku su razgovori Vlade i Nacionalnog udruženja industrijalaca, posebno onih koji su najveći potrošači gasa, o pomoći za ublažavanje enormnog uvećanja računa. U protivnom sledi istinski industrijski lokdaun u Italiji.

BONUS VIDEO - U ŠKOLAMA U ČEŠKOJ SVE TEŽE: Umesto grejanja, đacima podelili ćebad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo