TELEKOMUNIKACIJE U SLUŽBI ČOVEČANSTVA: Put ka održivoj budućnosti

Novosti online

17. 05. 2024. u 16:31

U DANAŠNjE vreme, informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) se smatraju ključnim faktorom u ostvarivanju održivog razvoja i ekonomskog napretka. Digitalna transformacija omogućava brži pristup informacijama, efikasniju komunikaciju i otvara vrata inovacijama koje mogu unaprediti sve aspekte života.

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ У СЛУЖБИ ЧОВЕЧАНСТВА: Пут ка одрживој будућности

Foto: Shutterstock

Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva, koji se obeležava svakog 17. maja, ustanovljen je u znak sećanja na potpisivanje prve međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine i formiranje Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), i simbolizuje težnju ka globalnoj povezanosti i digitalnoj inkluziji.

Ovaj dan je takođe prilika da se istakne važnost globalne saradnje u prevazilaženju digitalnog jaza.

Ulaganje u digitalnu pismenost, infrastrukturu i pristupačnost IKT je ključno za izgradnju informacionog društva koje će biti inkluzivno, pravedno i održivo

Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva nas podseća da, dok težimo ka tehnološkom napretku, moramo istovremeno raditi na tome da tehnologija služi dobrobiti svih članova društva.

Srbija je posvećena razvoju elektronskih komunikacija, digitalnih usluga i digitalnog društva

Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva za našu zemlju ima poseban značaj budući da je Republika Srbija jedna od najstarijih članica Međunarodne unije za telekomunikacije, s obzirom na to da je postala član ove organizacije samo 40 dana posle njenog zvaničnog osnivanja, znatno pre mnogih razvijenih zemalja. 

Primer dobre prakse

Kako bismo obezbedili da budućnost bude svetla za sve, moramo se posvetiti stvaranju sveta u kojem će svako imati priliku da učestvuje u digitalnom društvu. Zbog toga je od izuzetnog značaja, da osim pojedinaca i kompanije budu inovativne i pružaju primer dobre prakse.

foto: NIS

Za to je odličan primer kompanija NIS koja je privukla pažnju u ovom procesu mobilnom aplikacijom Drive.Go, uz pomoć koje  vozači  mogu brzo i jednostavno kupiti gorovo, na samom točionom mestu, bez odlaska na kasu. Dodatno, aplikacija omogućava izdavanje računa na registrovani e-mail u aplikaciji, a za pravna lica i sa PIB brojem, koji je unet u segmentu Moja firma.  U okviru Drive.Go aplikacije je i interaktivna mapa koja pruža dodatne informacije o radnom vremenu benzinske stanice, dostupnim vrstama goriva i drugim uslugama. Takođe, aplikacija nudi i opciju "Moj auto" koja korisnicima omogućava da postave podsetnike za važne datume poput isteka vozačke dozvole, saobraćajne dozvole i polise osiguranja.

Glavni benefiti Drive.Go aplikacije su ušteda vremena i sigurnost plaćanja, s obzirom da je aplikacija napravljena u skladu sa najvišim sigurnosnim PCI DSS  standardima. Sa više od 385.000 preuzimanja, Drive.Go aplikacija je postala omiljeni alat za vozače širom Srbije.

Sa više od 100 projekata u digitalnom portfoliju kompanije, NIS ostaje dosledan primeni inovacija u svim segmentima poslovanja kao i prilagođavanju zahtevima digitalne ere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)