(ISPRAVKA) Netačni navodi o "prvom LGBT vrtiću u Nemačkoj" i "sociologu pedofilu"

I. Stanojević

09. 10. 2022. u 08:11

POLEMIKU u javnosti inicirao je tekst nemačkog portala "Bild", objavljen 1. oktobra, a čiji deo su prenele i Novosti.rs, na čiju tačnost nam je ukazao portal Raskrinkavanje.me.

(ИСПРАВКА) Нетачни наводи о првом ЛГБТ вртићу у Немачкој и социологу педофилу

Foto Shutterstock

Tako u našem tekstu stoji da u Nadzornom odboru Savetovališta, koje osniva vrtić, sedi dokazani pedofil Rudiger Lautman (86). Ovaj sociolog podigao je veliku buru u nemačkoj javnosti kad je, 1994. godine objavio knjigu "Želja za detetom. Portret pedofila". Usledila je optužba da autor zagovara seksualne odnose odraslih s decom, a on se branio tvrdnjom da je "samo hteo da rasvetli ponašanje pedofila, da bi se ono razumelo".

Lautman je u nemačkim medijima okarakterisan kao zagovornik pedofilije zbog svog pređašnjeg rada.

“Često izgovarane optužbe protiv njega: On zagovara pedofiliju. Godine 1994. objavio je knjigu “Želja za detetom. Portret pedofila”… Navodi se da je bio član Radne grupe za humanu seksualnost, koja je između ostalog objavila brošuru „Dete i seksualnost“ 1997. godine, u kojoj je navedeno: „Ipak, čovek se osjeća prinuđenim da upozori na seksualnost između dece i odraslih, čak i ako je u osnovi potvrđuje. Lautman je takođe bio uključen u zahtev iz 1979. godine kojim je tražio brisanje člana 176 iz Kaznenog zakona, a koji kriminalizuje seksualne radnje nad decom mlađom od 14 godina”.

Lautman se, dan nakon pisanja "Bilda", osvrnuo na tekst, te odbacio optužbe u saopštenju objavljenom na njegovom veb sajtu.

“Moja kriminalistička i seksološka studija iz 1994. opisuje i objašnjava izvesnu (nenasilnu) varijante profila pedofila, koji se izričito ograđuju od zlostavljanja. Ispitanici nisu imali krivični dosije. Nikada nisam bio uključen u zahtev za promenu zakona o zaštiti dece. Nikada se nisam izjasnio za nekažnjivost”.

Lautman je objasnio da je knjigu koju je objavio krajem prošlog veka finansijski podržala Nemačka istraživačka fondacija, te da su je “bez prigovora odobrili stručnjaci”, a recenzije su, kako je naveo u saopštenju, bile pozitivne.

Ovim navodima se bavio i nemački portal "Kvir", koji pojašnjava da se Lautman u naučnom radu bavio fenomenom pedofilije kroz prizmu pozicije moći, da “dete uvek ima moć da prekine vezu sa nekim ko ga zlostavlja”, a zbog čega su njegovi stavovi bili kontroverzni široj javnosti.

Dakle, Rudiger Lautman je sociolog o čijim se stavovima može diskutovati, ali nije “dokazani pedofil”, kako prenose mediji. Do sada, nije nijedan sudski postupak pokrenut protiv njega.

Nevladina organizacija koja će realizovati projekat dnevnog savetovališta, uključujući i otvaranje vrtića, saopštila je putem Fejsbuk stranice da je Lautman dao ostavku na funkciju člana upravnog odbora u cilju suzbijanja negativnih komentara koji mogu uticati na rad savetovališta i vrtića.

"Berliner cajtung" je, izveštavajući o ovom projektu, preneo izjavu predstavnika savetovališta, Jerga Dudena, koji je kazao da je cilj predstavljanje različitosti deci kroz literaturu koja pripovijeda bajke u kojima princ ženi princezu, ali i o srećnom kraju dva princa”.

Zbog svih ovih navedenih činjenica koje demantuju tvrdnju da će u vrtiću učiti decu da postanu homoseksualnog opredjeljenja, kao i da je član upravnog odbora te ustanove pedofil, sporne navode uklonili smo iz našeg teksta, kao i naslova, koji je promenjen.

Izvinjavamo se čitaocima.

DRŽAVNI SEKRETAR KVIR OSOBA

U VLADI nemačkog kancelara Olafa Šolca, prvi put je mesto saveznog komesara za porodicu dato jednoj kvir osobi, to jest, pripadniku LGBT zajednice. U pitanju je Sven Leman, parlamentarni državni sekretar u Saveznom ministarstvu za porodična pitanja, koji ističe da mu je cilj da Nemačka postane pionir u prihvatanju različitosti. Želi, kako kaže, da ojača prava kvir osoba i poručuje da različitost treba uzeti zdravo za gotovo, već u vrtićima i školama.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju