Zelenski nije pozvao na preventivni nuklearni napad na Rusiju (ISPRAVKA)

Novosti online

08. 10. 2022. u 05:45

IAKO se dele tvrdnje da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u jednom govoru pozvao NATO da provede preventivni nuklearni napad na Rusiju, on to ipak nije izgovorio.

Зеленски није позвао на превентивни нуклеарни напад на Русију (ИСПРАВКА)

Atomska centrala u Zaporožju, Foto AP

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Sporni deo, gde smo naveli da je Zelenski uputio taj poziv, uklonili smo iz teksta.

Takođe smo uklonili i navode portparola Kremlja Dmitrija Peskova o "početku novog svetskog rata", nakon ove pogrešno interpretirane izjave predsednika Ukrajine, kao i ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova o "opravdanju za rusku vojnu intervenciju", te navode gradonačelnika Energodara, Aleksandra Volge, o tobožnjoj situaciji sa atomskim centralama u Ukrajini.

Nepotvrđena osuda teksta britanskog "Tajmsa" o ruskom atomskom vozu takođe je uklonjena, kao i neproverene informacije o dejstvima ukrajinske vojske.

Foto AP

ŠTA SU ČINjENICE?

Isečak koji se deli društvenim mrežama uz tvrdnje da Zelenski poziva na preventivni nuklearni napad na Rusiju potiče iz govora koji je ukrajinski predsjednik držao na događaju koji je 6.10.2022. godine organizovao Institut Laui u Australiji. Vladimir Zelenski je putem video linka razgovarao sa izvršnim direktorom tog instituta Majklom Fulilavom.

Snimak celog razgovora Zelenskog i Fulilava dostupan je na YouTube kanalu "Lowy Institute" od 6.10.2022. Zelenski na snimku govori na ukrajinskom jeziku, a istovremeno je dostupan i simultani prevod na engleski.

Deo govora Zelenskog koji se sada deli društvenim mrežama dostupan je na 25:13 minutu snimka. U dijelu govora iz kog je ovaj isečak izvučen Zelenski odgovara na pitanja Fullilovea o tome da li veruje da je verovatnoća da Rusija iskoristi nuklearno oružje na Ukrajini porasla te šta bi još NATO trebao učiniti da odvrati Rusiju od upotrebe tog oružja. Zelenski je odgovorio da Rusija ucenjuje svet i Ukrajinu upotrebom nuklearnog oružja.

Simultani prevod koji je dostupan na stranici Instituta nije isti kao prevod koji je umetnut na isečku sa društvenih mreža. Naime, iz simultanog prevoda zaključuje se da je Zelenski zapravo rekao sledeće:

"Sada šta bi NATO trebao da uradi da spreči i odvrati od upotrebe nuklearnog oružja? Ono što je važno i što moram podvući još jednom u svojim izjavama međunarodnoj zajednici: preventivni udari, preventivne akcije tako da bi Rusija znala šta bi im se dogodilo. A ne zauzvrat, prvo sačekati nuklearne napade i onda reći šta će im se dogoditi. Ne. Postoji potreba da se preispita način na koji se vrši pritisak, postoji potreba da se preispita ovaj postupak, da tako kažem."

Sa druge strane, u prevodu koji je umetnut u isečku na društvenim mrežama navodi se da je Zelenski izgovorio da NATO “može koristiti nuklearna oružja na Rusiji”. Iako u delu u kom je govorio o potencijalnom ruskom nuklearnom napadu jeste rekao da bi NATO trebao izvršiti preventivne akcije i udare, ipak nije precizirao na koje je preventivne akcije mislio, to jest nije izgovorio da NATO “može koristiti nuklearna oružja na Rusiji”.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija.

BAJDEN: SVET NAJBLIŽI ARMAGEDONU

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden izjavio je da je rizik od nuklearnog uništenja sveta na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, pošto ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja. Bajden je rekao da je Putin "momak koga prilično dobro poznaje" i da se ruski lider "ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja", dodavši da se svet nije suočio sa "mogućnošću Armagedona još od Kenedija i kubanske raketne krize". Istovremeno, američki zvaničnici su saopštili da nisu uočili nikakve promene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtevale odgovor u stanju pripravnosti američkih nuklearnih snaga.

Foto AP

Putin slavio rođendan bez pompe

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin, koji je juče napunio 70 godina, jubilarni rođendan će pamtiti po ratnom vremenu i sve većim zapadnim sankcijama. Ali, Putin je uveren da će Rusi biti na kraju pobednici.

I u boljim vremenima rođendane je Putin slavio tiho, bez pompe, u krugu najbližih i nije dozvoljavao masovna narodna veselja, kao u vreme sovjetskog lidera Brežnjeva. Pre dve godine Putin je kazao da bi preuveličavanje njegovog rođendana bilo neskromno i suprotstavio se onima koji su predlagali da njegov dan bude nacionalni praznik.

Pokloni mu se nikada lično ne uručuju. Rođendan je Putin proveo u Sankt Peterburgu gde je održan neformalni susret u Konstatinovskom dvorcu rukovodilaca bivših sovjetskih republika, sada članica Saveza nezavisnih republika. To je priprema pred njihov samit naredne nedelje u Astani, prestonici Kazahstana.

Prvi su Putinu rođendan čestitali predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, korejski lider Kim Džong Un i oni predsednici sa kojim je u dobrim odnosima. Među prvima je čestitku poslao i ruski patrijarh Kiril koji je pozvao sveštenstvo da se dva dana moli za predsednikovo zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave