EU PREDLOŽILA NOVE SANKCIJE RUSIJI: Fon der Lajen - "Kremlj da plati za eskalaciju sukoba i lažne referendume"

Tanjug

28. 09. 2022. u 16:31

EVROPSKA unija je predložila niz novih sankcija Rusiji kao odgovor na takozvane „referendume“ u četiri ukrajinska regiona.

ЕУ ПРЕДЛОЖИЛА НОВЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: Фон дер Лајен - Кремљ да плати за ескалацију сукоба и лажне референдуме

Foto AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas novi paket sankcija Rusiji s ciljem da "Kremlj plati" za eskalaciju sukoba u Ukrajini zbog "lažnog" referenduma o prisajedinjenju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

- Ne prihvatamo lažni referendum i bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini, i odlučni smo da Kremlj plati za dalju eskalaciju - rekla je Fon der Lajenova novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

Lideri bloka ranije su kritikovali "nezakonite" glasove za aneksiju koje je Rusija održala u četiri okupirana regiona Ukrajine i njihove "falsifikovane" rezultate, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

"EU osuđuje održavanje nelegalnih 'referenduma' i njihov falsifikovani ishod", napisao je Boreq, na Tviteru.

- Ovo je još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, usred sistematskih kršenja ljudskih prava - rekao je on.

U međuvremenu, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je takođe tvitovao: "Lažni referendumi. Lažni rezultati. Ne priznajemo ni jedno ni drugo."

U utorak je portparol EU Peter Stano najavio da će blok uvesti sankcije organizatorima "ilegalnih" glasanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a