RAT U UKRAJINI: Referendum uspeo, sve četiri regije za povratak u Rusiju; Medvedev - Dobrodošli kući, Zelenski - Glasanje inscenirano (VIDEO)

Novosti online

27. 09. 2022. u 06:41 >> 00:59

RAT u Ukrajini traje već 216 dana.

РАТ У УКРАЈИНИ: Референдум успео, све четири регије за повратак у Русију; Медведев - Добродошли кући, Зеленски - Гласање инсценирано (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

UN poštuju integritet Ukrajine, ne priznaju referendume

Ujedinjene nacije poštuju teritorijalni integritet Ukrajine i ne mogu da priznaju rezultate referenduma za pripajanje Ruskoj Federaciji DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, izjavila je u Njujorku podsekretarka UN za politička i mirovna pitanja Rozmari di Karlo.

Ujedinjene nacije

Referendumi su održani usred ratnog sukoba u oblastima pod ruskom kontrolom, izvan ukrajinskih legalnih institucija i zbog toga ne mogu biti smatrani pravim izrazom volje naroda, rekla je Di Karlo na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini. Ona je istakla da UN u potpunosti podržavaju suverenitet, jedinstvo, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama u skladu sa relevantnim rezolucijama svetske organizacije.

 

Zelenski: Glasanje inscenirano, biće dobrih vesti sa fronta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su referendumi koje su ruske vlasti organizovale na okupiranim teritorijama farsa i da se nikada neće smatrati legitimnim.

Foto: Printscreen/UN

- Ova farsa u okupiranim teritorijama ne može se čak nazvati ni imitacijom referenduma - naveo je Zelenki u svom večernjem obraćanju.

Istakao je da će Ukrajina braniti svoj narod koji još živi pod okupacijom u te četiri oblasti, kao i u delovima Harkova koji je pod kontrolom ruskih snaga. Zelenski je rekao i da će uskoro biti dobrih vesti sa fronta.

- Napredujemo i oslobodićemo svoju zemlju - rekao je Zelenski.

 

SAD najavljuju novi paket vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 1,1 milijardu dolara namenjen borbi sa Rusijom, potvrdili su danas američki zvaničnici.

Ovaj paket će uskoro, nakon ishoda "lažnih refereduma na istoku Ukrajine" potvrditi i američka administracija, tvrde neimenovani američki zvaničnici, prenosi Rojters.

Foto: AP - Alexei Nikolsky

Dobro došli kući: Medvedev pozdravio rezultate referenduma

Rezultati referenduma u DNR i LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti govore da se te teritorije vraćaju u sastav Rusije, saopštio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Referendumi su završeni. Rezultati su očigledni. Dobro došli kući, u Rusiju - napisao je Medvedev.

 

DNR I LNR glasali za povratak Rusiji

CIK DNR: 99,23% Glasalo za ulazak u sastav RF, rezultate je obrade 100 odsto glasačkih listića, na referendumu i izlaznost je bila 97,51 odsto.

Prema rezultatima obrade 100 odsto glasačkih listića, 98,42 odsto stanovnika Luganske Narodne Republike glasalo je za ulazak u sastav Ruske Federacije, rekla je novinarima Elena Kravčenko, predsednica CIK LNR.

-Obrađeno je 100 odsto protokola sekcijskih komisija, prema čijim rezultatima je 98,42 odsto glasalo za ulazak republike u sastav Ruske Federacije, rekao je Kravčenko.

Teške borbe za Krasni Liman: Ukrajina ubacuje velike snage


* Ukrajina nastavlja da "ubacaje" trupe u napade na različite sektore fronta kod Limana, pokušavajući da preseče rusku  grupaciju.

*Jurišna četa Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku BMP, pokušala je da probije odbranu sa istočne strane Limana. Nailazeći na žestok otpor ruskih boraca, Ukrajinci su izgubili tri borbena vozila pešadije i dva kamioneta, ostali su se povukli u Dibrovo, ne ponevši sa sobom čak ni ranjenike i tela mrtvih.

*Na području Drobiševa i Novoselivke sprečeno je pet pokušaja infiltracije ukrajinskih DRG (diverzantsko-izviđačka grupa). Sama Novoselovka je praktično zbrisana sa lica zemlje, glavne snage su je napustile.

*Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napadnu sa Ozernog i Ščurova.

*Grupa militanata ukopana u rejonu Novoje, odakle ukrajinske trupe pokušavaju da napreduju u pravcu Zelene doline.

 

*Ukrajinci kontinuirano napadaju Drobiševo, artiljerijom i helikopterima, njihove napade odbija Bars-13 (Ruska legija) i jedinice 40. armije.

*Teške borbe u okrugu Šandrigolov.

*Oružane snage Ukrajine pokušavaju da prekinu snabdevanje grupe Limanski, udaraju na autoput Svatovo-Kremennaja.

*Rusi raspoređuju pojačanja i aktivno rade sa artiljerijom.

*Vazdušno-kosmičke snage Rusije nastavljaju sa udarima na Ukrajince.

*Izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine rade u rejonima naselja Jampolj, Torskoe.

Kratak rezime na Oskolskom frontu

Situacija je napeta, VSU ne smanjuje intenzitet, artiljerija uglavnom radi, pokriva nalet manjih grupa od 15 ljudi u kamionima. Tenkovi se izbacuju sa juga Limana, pucaju na položaje i kontrolne punktove i odlaze.

Ali ruska vojska je zaista dobro radila. Moral je visok, što je najvažnija komponenta borbenog rada. 20 OP i dobrovoljci se bez panike bore protiv napada. Danas je VSU u napadu na Kolodezi, pokušao da uskoči sa tri strane odjednom. Ali jedinice „Dva puta proglašavane gardijskom” 20 OA su zadržale svoje položaje.

Pre ofanzive, VSU vrši artiljerijsku pripremu ne samo u ofanzivnom sektoru, već i duž čitavog fronta, po svemu sudeći, kako se pravac napada ne bi proračunao.

 

Zelenski: Rusija ne treba da ima nuklearno oružje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je tokom sastanka Saveta bezbednosti UN-a u utorak da Rusija ne može imati nuklearno oružje, jer ne garantuje sigurnost za ceo svet.

Foto: Printskrin Youtube

SAD podnose SB UN rezoluciju protiv referenduma u Ukrajini

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild danas će pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija predstaviti rezoluciju kojom se osuđuju referendumi koje je Rusija sprovela u četiri ukrajinska regiona, saopštio je neimenovani američki zvaničnik.

U izveštaju Rojtersa se navodi da će rezolucijom, koju će SAD predstaviti zajedno sa Albanijom, biti pozvane zemlje članice da ne priznaju bilo kakav izmenjen status ovih regiona, uz poziv Rusiji da povuče svoje trupe sa teritorije susedne Ukrajine.

 

VSU zazuela Jekaterinovku

VSU po drugi put u poslednjih nekoliko dana okupirali su Jekaterinovku. Nakon prvog juriša, ruska vojska je tada uspela da povrati selo, ali je danas ukrajinska vojska ponovo preuzela kontrolu nad njim, što umnogome Rusima otežava odbranu Krasnog Limana i Drobiševa.

Snabdevanje ruske grupacije na ovom sektoru fronta postaje sve teže.

Foto Tanjug/AP

Pogođena Harkovska TE-5

Na mestu udara u Harkovu izbio je jak požar. U gradu je delimično nestalo struje. Lokalni mediji ne izveštavaju o mestu gde su rakete pogodile, ali je sa velikim stepenom verovatnoće meta udara ponovo bio energetski objekat.

 

Početkom septembra Oružane snage RF su pogodile jednu od najvećih termoelektrana u zemlji - Harkovsku TE-5. Međutim, kasnije su se pojavile informacije da su ekipe sanirale štetu i nastavile sa radom objekta.

 

Stoltenberg o upotrebi nuklrearnog oružja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je svaka upotreba nuklearnog oružja neprihvatljiva i da bi, u slučaju da ga Rusija upotrebi, to imalo ozbiljne posledice.

-Svaka upotreba nuklearnog oružja je apsolutno neprihvatljiva, ona će potpuno promeniti prirodu sukoba, a Rusija mora da zna da se u nuklearnom ratu ne može pobediti i da se on nikada ne sme voditi", rekao je Stoltenberg.

Foto: Arhiva

 

Ponovo granatirana NE Zaporožje

U blizini kanala za dovod vode u sistem za hlađenje Zaporoške nuklearne elektrane dogodile su se dve eksplozije, saopštila je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA).

Konstrukcije i oprema elektrane nisu oštećeni, ali su polomljena stakla na mašinskoj hali drugog energetskog bloka, saopštili su stručnjaci IAEA.

Ističu da uzrok eksplozija trenutno nije poznat, te da je u toku istraga. Kako se navodi u saopštenju šefa IAEA Rafaela Grosija, Zaporoška nuklearka je ponovo granatirana ove sedmice, zbog čega je neophodno formiranje zone nuklearne bezbednosti i zaštite oko elektrane.

 

 

Zaporoška i Hersonska oblast idu u Rusiju

Nakon obrade 100% glasačkih listića za ulazak u Rusku Federaciju izjasnilo se 93,11% glasova, sopštio je šef izborne komisije.

Prema rezultatima obrade 91,2 odsto glasačkih listića, 98,54 odsto stanovnika Luganske Narodne Republike glasalo je za ulazak u sastav Ruske Federacije, rekla je novinarima Elena Kravčenko, predsednica CIK LNR.

Foto Tanjug/AP

Obrađeno je 91,2 odsto protokola sekcijskih komisija, prema čijim rezultatima je 98,54 odsto glasalo za ulazak republike u sastav Ruske Federacije“, rekao je Kravčenko.

Za pridruženje Hersonske oblasti Ruskoj Federaciji izjasnilo se 87,05% birača nakon prebrojanih 100% glasova, saopštila je izborna komisija

 

LNR: VSU aktivna duž cele linije fronta

Zvanični predstavnik Narodne milicije LNR izjavio je da je neprijatelj aktivan svom linijom fronta.

Hersonsko ratište: Ukrajinci se povlače, guraju rezerve da zatvore rupe

Ruski bombarderski avioni tokom cele noći nanosili su udare FAB-ovima na položaje Oružanih snaga Ukrajine u „trobu“. Kontingent Oružanih snaga Ukrajine praktično nije ostao u toj oblasti zbog najvećih gubitaka (više od 500 poginulih i ranjenih) u ljudstvu i tehnici.

*Preživele ukrajinske formacije su hitno napustile svoje položaje u svim naseljima, osim u Andreevki. U Belogorci su ostali samo artiljerci.

*Pokušavajući da spasu svoje živote, ukrajinski vojnici prepustili su sudbini tela mrtvih i desetine ranjenih. Trenutno komanda Oružanih snaga Ukrajine vrši pregrupisavanje snaga.

Ilustracija rybar

Tekst potpisa

Dve čete iz rezerve stigle su u Bereznegovatoe. Planirano je da budu poslati u Suhoj Stavok, koji je već postao groblje za ukrajinsko osoblje i opremu.

Generalštaba VSU: Ruska vojska nastavlja ofanzivu u DNR


*Oružane snage RF nastavljaju da usmeravaju svoje napore na okupaciju cele teritorije Donjecke oblasti.

*Ruska vojska napreduje u oblastima Soledar, Majorsk, Kurdjumovka, Zajcevo, Artemovsk, Bahmutskoje, Vjemka, Sporno, Pervomajskoe i Kamjanka.

*Oružane snage RF izvele su 2 raketna i 6 vazdušnih udara, kao i 20 napada iz MLRS-a na ciljeve u oblastima 15 naselja, posebno Zaporožje, Nikolajev, Očakov, Avdejevka, Krasnogorovka, Poltavka i Mariinka.

-Potvrđeno je sedam ariljerijskih udara na područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike neprijatelja i tri položaja protivvazdušnih raketnih sistema, navodi se u poruci.

Foto: Printscreen/Telegram/

Osim toga, ukrajinske jedinice PVO uništile su jedan avion Su-25 i pet dronova raznih tipova.

-Raketne trupe i artiljerija pogodile su 5 komandnih mesta, 15 neprijateljskih rejona za koncentrisanje ljudstva i tehnike, dva položaja PVO i tri skladišta municije. Gubici se preciziraju", dodao je Generalštab.

Rezultati referenduma

Procenat stanovnika koji su glasali za priključenje Rusiji:

▪DNR — 98,69%

▪LPR — 97,93%
▪Zaporoška oblast — 97,81%
▪Hersonska oblast — 96,75%

Foto Tanjug/AP

 

Foto Tanjug/AP

Pentagon: Još nismo isporučili NASAMS, stižu za dva meseca

Sjedinjene Američke Države još nisu prenele moderne zapadne sisteme protivvazdušne odbrane NASAMS u Ukrajinu i planiraju da isporuče za dva meseca, rekao je portparol Pentagona Pat Rajder.

-SAD još nisu isporučile NASAMS Ukrajini, isporuke se očekuju u naredna dva meseca ili tako nešto“, rekao je on na brifingu za medije.

Volodimir Zelenski je ranije govorio o prijemu NASAMS za američki televizijski kanal CBS. Iz intervjua nije bilo sasvim jasno da li je reč o stvarnim isporukama protivvazdušnih raketnih sistema ili o odluci da se oni prebace.

 

Raketirana Brjanka, troje poginulo

Tri osobe su poginule, jedna je povređena tokom granatiranja Brjanke u LNR sa 12 raketa MLRS HIMARS, saopštila je republička vlada.

-Usled granatiranja grada Brjanke, tri osobe su poginule, a jedna je povređena, navodi se u saopštenju vladinog Telegram kanala.

Napominje se da je usled granatiranja ozbiljno oštećena gasna infrastruktura, oštećene su obrazovne zgrade i tehničke radionice koledža Brjankov, umetničke škole, stambene zgrade i privatni sektor.

 

Ofanziva koštala Kijev 4.000 vojnika i gro tehnike

Do 26. septembra front se u Hersonskoj oblasti stabilizovao. Posle višenedeljnih neprekidnih samoubilačkih napada u pravcu Hersona, Oružane snage Ukrajine pretrpele su gubitke od 4 hiljade ljudi, od kojih je značajan deo pao na oblast Suhih Stavka. Ukrajinski prodor do Berislava završio se potpunim neuspehom.

Foto Tanjug/AP

Zašto rusi koriste dronove

Ruske oružane snage promenile su pristup borbenoj upotrebi dalekometnih raketa, udaljavajući se (delimično) od upotrebe klasičnih krstarećih raketa morskog ili vazdušnog baziranja koje lako otkriva postojeći komplet radio opreme. Masovna upotreba dronova kamikaza nastaviće se sve dok ukrajinska PVO ne bude dovedena u stanje nemogućnosti da se bori protiv aviona i krstarećih raketa, nakon čega ove poslednje mogu u potpunosti da nastave sa udarima na najudaljenije ciljeve.


Postoji praktičan odgovor na smanjenje efikasnosti konvencionalnih sredstava, izazvano jačanjem obaveštajnih kapaciteta NATO-a u pravcu ukrajinskog sukoba. Ministarstvo odbrane, koje je ranije kritikovano od strane specijalizovanih stručnjaka, pokazalo je sposobnost da organizuje rad na povećanju efektivnosti upotrebe sredstava, što sada vidimo u vidu aktivne i više nego uspešne upotrebe, dronova kamikaza Geran-2. Nema sumnje da se Kijevu i Vašingtonu spremaju neverovatnija otkrića nego  ona na Frunzenskom nasipu.

Foto EPA

 

Krim poslao 2.600 boraca

2600 boraca sa Krima i Sevastopolja poslato u trupe na borbenu obuku.

*Danas je više od 600 mobilisanih vojnika upućeno na Krimske poligone za obuku u skladu sa vojnim specijalnostima.

*Dan ranije, oko 2.000 boraca pozvanih iz rezervnog sastava iz Sevastopolja i Krima dobilo je lično oružje.

Šojgu kontroliše obuku mobilisanih vojnika

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu proverava kako su pozivani ljudi iz rezervnog sastava za obuku na vojnim poligonima.

General armije Šojgu lično je pregledao vatrenu, taktičku i medicinsku obuku, prenosi Tas s i dodaje da se obuka izvodi visokim intenzitetom, uključujući i vežbe tokom noći.

 

Balicki putuje u Moskvu

Lider administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki namerava da poseti Moskvu nakon objavljivanja rezultata referenduma, saopštio je Sputnjiku predstavnik administracije regiona.

I lider Hersonske oblasti Vladimir Saljdo će, takođe, doputovati u Moskvu sa molbom Putinu da region uđe u sastav Rusije.

Ukrajinski dobrovoljci tokom obuke u okolini Kijeva, Foto AP

 

Francuska obuča ukrajinske diverzante

Francuska će, pod okriljem EU (misija EUFM), obučavati ukrajinske vojne specijalce u bazama u Poljskoj i Slovačkoj. I Španija će ih obučavati, ali u vojnoj bazi u Saragosi. Ukrajina zahteva visoko specijalizovanu obuku, uključujući – koju Le Monde nije napisao.

Nedavno eliminisani pripadnici DRG-a (diverzantsko-izviđačke grupe)pod Pologom imali su nedavne vize u pasošima za Poljsku i Slovačku, gde su verovatno pohađali specijalističke kurseve.

Oni su takođe saopštili da je više od 150 ukrajinskih artiljeraca obučeno u Francuskoj za samohodne topove CAESAR.

 

Ukrajinci HIMARS-ima pokušali da spreče referendum u LNR

Ukrajinske trupe granatirale su teritoriju Luganske Narodne Republike 17 puta tokom referenduma o priključenju LNR Rusiji, uključujući i iz HIMARS MLRS, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (SCKK).

-U periodu održavanja referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji (od 23.09.2022. do 27.09.2022.), predstavništvo LNR u SCKK je zabeležilo: 17 granatiranja od strane oružanih formacija Ukrajine na 11 naselja republike upotrebom NATO oružja, američki MLRS M142 HIMARS (82 rakete) i artiljerijska oruđa kalibra 155 mm (šest granata), navodi se u poruci predstavništva na Telegram kanalu.

Foto: Printscreen

 

Prvi rezultati Referenduma

Kako prenosi RIA Novosti, preliminarni rezultati objavljeni su u ruskoj prestonici.

Nakon obrade 14,22% glasova, 97,91% birača u Rusiji glasalo je za priključenje DNR Ruskoj Federaciji.

U okviru referenduma o pristupanju LNR Rusiji, prema rezultatima obrade 12,56% protokola, pozitivno se izjasnilo 97,82% birača u Rusiji.

Posle prebrojanih 18 odsto glasova na ruskim biračkim mestima, 98,19 odsto birača je glasalo za ulazak Zaporoške oblasti u sastav Rusije.

Istovremeno, prema rezultatima prebrojavanja 14 odsto glasova na biračkim mestima u Rusiji u okviru referenduma u ​​Hersonskoj oblasti, 96,97 odsto birača glasalo je za priključenje Rusiji.

Ranije je saopšteno da je referendum o prisajedinjenju Rusiji održan u oslobođenom delu Nikolajevske oblasti, uključenoj u Hersonsku oblast.

Takođe, šef kancelarije LNR u Moskvi Rodion Mirošnik rekao je da je u republici počelo prebrojavanje glasova na referendumu.

Vojnici nacističkog puka „Azov“ primljeni u Kongresu SAD

Borci ukrajinskog nacionalističkog puka „Azov“ primljeni su u Kongresu SAD, navela je u utorak na Tviteru učesnica skupa, ukrajinska aktivistkinja Darija Kalenjuk.

-Najemotivniji trenutak bio je kada smo iznenada sreli oslobođene borce Azova u glavnoj sali na Kapitol Hilu, napisala je Kalenjuk.

Foto Tanjug/AP

Kalenjuk je rekla i da je zahvalila Beti Mekolum, članici Predstavničkog doma američkog Kongresa iz Minesote, što je obezbedila sredstva za naoružanje za Ukrajinu, kao i da je zatražila nove isporuke teške opreme i PVO ukrajinskoj vojsci do sredine novembra, pre početka zime.

 

Timošenko: Oslobođeno 454 naselja u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti ukrajinske odbrambene snage oslobodile su od ruskih osvajača 454 naselja. Ovo je na brifingu rekao zamenik šefa kabineta predsednika Kirilo Timošenko, javlja dopisnik Ukrinforma.

-Zahvaljujući ofanzivnim akcijama naše vojske, 454 naselja u regionu su deokupirana, rekao je on.

Prema njegovim rečima, na deokupiranim teritorijama regiona nastavilo je sa radom 14 policijskih uprava, 90 obrazovnih ustanova počelo je onlajn obuku, 78 stanica prve pomoći, 23 organa lokalne samouprave, 10 filijala Ukrpošte.

 

Oborena dva ukrajinska MiG-29

U blizini naselja Lozovatka u Dnjepropetrovskoj oblasti uništena je kopnena kontrolna stanica sistema bespilotnih letelica „Bajraktar“.

Borbeni avioni ruske avijacije su u Hersonskoj oblasti oborili dva aviona MiG-29 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine.

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su sedam bespilotnih letelica. Osim toga, u vazduhu su uništene taktička raketa „Točka U“ u Harkovskoj oblasti i 17 raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Himars“.

Foto: Printscreen Yutube

 

Referendum u LNR i Zaporožju

Ukupna izlaznost na referendumu u LNR dostigla je 92,6 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija. Nakon prebrojanih 13 odsto biračkih listića, za ulazak u sastav Rusije glasalo je 97,82 izašlih građana.

Nakon prebrojanih 18 odsto biračkih listića u Zaporoškoj oblasti, za ulazak oblasti u sastav Rusije glasalo je 98,19 odsto, pokazuju podaci sa biračkih mesta.

 

Izlaznost na referendum preko 90 odsto

Izlaznost na referendumu u Luganskoj Narodnoj Republici do sredine petog dana iznosi 90,64 odsto, saopštila je novinarima predsednica CIK LNR Jelena Kravčenko.

Ona je dodala da su tri biračka mesta prebačena na rezervna mesta zbog granatiranja.

 - Svih 461 izborno mesto rade. Tri su prebačena na rezervna područja zbog granatiranja radi bezbednosti rada. Sve u svemu, glasanje se odvija aktivno - objasnila je Kravčenkova.

 

Mirošnik: UAF ispalila 76 projektila iz HIMARS MLRS tokom referenduma u ​​LNR

Tokom referenduma, ukrajinske trupe su ispalile 76 projektila iz HIMARS MLRS na Lugansku Narodnu Republiku tokom referenduma, izjavio je u utorak Rodion Mirošnik, šef predstavništva LNR u Ruskoj Federaciji.

 -Tokom referenduma od 23. septembra, ukrajinski militanti su već ispalili 76 projektila MLRS HIMARS (MLRS) u LNR- napisao je on na svom Telegram kanalu.

 

Foto: Printscreen

 

Više od deset hiljada ljudi otišlo u Gruziju za jedan dan

Više od 10.000 ljudi otišlo je za Gruziju preko kontrolnog punkta Gornji Lars u Severnoj Osetiji za jedan dan, rekao je šef regiona Sergej Menjailo.

Prema njegovim rečima, privatni prevoz je "zakucao skoro sve četiri trake".

 - Propuštamo i teške kamione u skladu sa elektronskim redom - napomenuo je Menjailo.

Foto: EPA

 

Rusi, u pokušaju da izbegnu mobilizaciju, čekaju u redovima i do 16 sati kako bi prešli u Mongoliju

Hiljade ruskih državljana čeka više sati da pređe u susednu Mongoliju, u pokušaju da izbegnu mobilizaciju za rat u Ukrajini, što pojačava pritisak na vladu u Ulan Batoru koja želi da ostane distancirana od ovog sukoba, navodi danas Rojters.

Rusi po sopstvenom svedočenju čekaju u redovima i do 16 sati kako bi prešli u Mongoliju, na graničnom prelazu Kjahta, a neki od njih su izjavili Rojtersu da im je to "jedini izbor" nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio „delimičnu mobilizaciju“ 300.000 rezervista.

Vlasnik jednog pansiona u glavnom gradu Ulan Batoru , saopštio je britanskoj agenciji da su sve raspoložive kapacitete u njegovom objektu popunili ruski državljani, od kada je u Rusiji proglašena mobilizacija, i da je već morao da odbije desetine novih zahteva za smeštaj.

 - Želeo da im pomognem, veoma je teško. Sada pronalaze posao u građevinarstvu ili poljoprivredi, pa imaju šta da rade dok su ovde - rekao je on.

Jedan novopridošli gost, koji se predstavio kao Aleksej, rekao je Rojtersu da je prešao u Mongoliju prošlog vikenda, ostavljajući u Rusiji ženu i troje dece.

Aleksej (40), po zanimanju građevinski radnik, saopštio je da planira da ostane u Mongoliji dok se situacija u Rusiji ne popravi, i rekao da će učiniti sve što je potrebno da izbegne rat.

Mongolija, koja je gotovo u potpunosti zavisna od ruske nafte i gasa, zvanično ima neutralan stav vezano za ukrajinski sukob, prenosi Rojters.

Rusija je u pregovorima o novom infrastrukturnom projektu za isporuku gasa Kini preko Mongolije, a prošlog meseca mongolski predsednik Uknagin Kurelsuk se sastao u Uzbekistanu se ruskim i kineskim predsednikom, Vladimirom Putinom i Si Ðinpingom kako bi razgovarali o planovima u vezi gasovoda čija će izgradnja početi u roku od dve godine.

Medvedev: "Sigurno nije blef"

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Dmitrij Medevedev izjavio je danas da Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje ako je potrebno, u unapred određenim slučajevima.

 - U strogom skladu sa Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja. Ako smo mi ili naši saveznici napadnuti tom vrstom oružja. Ili ako agresija upotrebom konvencionalnog naoružanja ugrozi samo postojanje naše države. To je nedavno direktno rekao predsednik Rusije - napisao je Medvedev na Telegramu.

Istakao je da će Rusija, pored toga, učiniti sve da spreči pojavu nuklearnog oružja kod, kako je napisao, "neprijateljskih suseda", navodeći kao primer Ukrajinu, koju, prema njegovoj oceni, kontrolišu zemlje NATO.

Medvedev smatra da je besmisleno računati na razum i političku volju kijevskog režima, ali da još postoji krhka nada za zdrav razum i osećaj samoodržanja kod zemalja koje podržavaju Kijev.

 - Oni razumeju da ako pretnja Rusiji pređe utvrđenu granicu opasnosti, mi ćemo morati da odgovorimo. Ne pitajući nikoga za dozvolu, bez dugih konsultacija. I sigurno nije blef - napisao je Medevedev.

On je dodao da, ako zamislimo da je Rusija prinuđena da upotrebi najstrašnije oružje protiv "ukrajinskog režima", veruje da se NATO ni u takvoj situaciji neće direktno mešati u sukob i dodaje da je za Severnoatlantsku alijansu mnogo važnija bezbednost Vašingtona, Londona, Brisela od sudbine Ukrajine.

 - Prekomorski i evropski demagozi ne nameravaju da stradaju u nuklearnoj apokalipsi - smatra Medvedev.

Foto: AP Photo / RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service

 

Britansko Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje o prisajedinjenju UKR oblasti

Predsednik Rusije Vladimir Putin će tokom obraćanja parlamentu, predviđenim za petak, objaviti prisajedinjenje samoproglašenih Narodnih Republika Donjeck i Luganjsk, kao i delova Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom ruske vojske, u kojima se održava referendum o pridruživanju Rusiji, saopštava britansko Ministarstvo odbrane.

Referendumi, koji su u toku na ovim teritorijama trebalo bi danas da budu završeni, piše u saopštenju objavljenom na zvaničnom Tviter nalogu Ministarstva, prenosi Rojters.

 - Ruski lideri se gotovo sigurno nadaju da će svaka najava o prisajedinjenju biti shvaćena kao opravdanje specijalne vojne operacije i da će konsolidovati patriotsku podršku sukobu - navodi se u objavi.

Vladimir Putin, Foto AP

 

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo snimak pripreme za let jurišnih helikoptera Mi-28N

Prikazana je provera daske pre leta i utovar nevođenih avionskih projektila u blokove vešanja mašine.

Na snimku je takođe prikazan rad helikoptera Mi-8 za prikrivanje požara i evakuaciju. 

Snimak snimljen kroz otvorena vrata pilotske kabine Mi-8 prikazuje par Mi-28N koji idu u borbenu misiju da unište ukrajinske militante.

Sva tri helikoptera lete u gustoj grupi na izuzetno maloj visini.

Kako je na snimku rekao vojni lekar grupe za zaštitu od požara Arsenij, „letimo svaki dan, nekoliko puta dnevno, jednom je bilo 15 letova dnevno“.

 

U granatiranju Zaporožja ima povređenih

U noćašnjem granatiranju Zaporožja ima povređenih, a izbio je i požar, saopštio je sekretar gradskog veća Anatolij Kurtev.

Prethodno je šef oblasne vojne administracije Oleksandar Staruh saopštio da su pogođeni infrastrukturni objekti u gradu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Staruh je pozvao građane da ne napuštaju skloništa jer postoji mogućnost ponovnih napada, navodi Unian.

Foto: AP printskrin

 

Danas kraj referenduma

Ukrajinske i ruske snage vode teške borbe u različitim delovima Ukrajine, dok se danas privode kraju referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i oblastima Hersona i Zaporožja, ukrajinskim teritorijama koje nameravaju da se pripoje Rusiji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je region Donjecka na istoku zemlje i dalje glavni strateški prioritet njegove zemlje, ali i Rusije, sa borbama koje se vode za nekoliko gradova dok ruske trupe pokušavaju da napreduju ka jugu i zapadu, navodi britanska agencija Rojters.

Došlo je i do sukoba u oblasti Harkova na severoistoku, koji je bio fokus ukrajinske kontraofanzive ovog meseca.

Ukrajinske snage su nastavile sa naporima da stave van upotrebe četiri mosta i druge rečne prelaze kako bi poremetile linije snabdevanja ruskih snaga na jugu.

Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine saopštila je u utorak da je u njenoj kontraofanzivi na Herson neprijatelj izgubio 77 vojnika, šest tenkova, pet haubica, tri protivvazdušna sistema i 14 oklopnih vozila.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da proveri ove izveštaje sa ratišta.

Moskva veruje da će pripojiti oblasti Hersona, Luganska, Donjecka i Zaporožja, na istoku i jugu, koje čine oko 15 odsto Ukrajine, nakon izjašnjavanja na referendumu koje su tamo organizovale proruske snage.

Borbe su u toku duž cele linije fronta.

Glasanje o pridruživanju Rusiji počelo je u petak u tim regionima i trebalo bi da se završi danas, a ruski parlament bi mogao da odobri pridruživanje za nekoliko dana.

Kijev i većina zemalja odbacili su ove referendume i obećali da neće priznati njegove rezultate, prenosi Rojters.

 

Foto: D.Dozet/Gugl mape printskrin

 

AFU granatirala još sedam naselja

 - Ukrajinske trupe su  ispalile granate kalibra 155 ili 152 mm na Donjeck, Makijevku, Pantelejmonovku, Zajcevo, Holmovskij, Aleksandrovku, a takođe su ispalile granate od 122 mm na Staromihajlivku - predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

 

Situacija na frontu u Ukrajini: Krvave borbe kod Lima i Kupjanska

Smer Harkov:


*Ukrajinske formacije su pojačale ofanzivu na istoku Harkovske oblasti da bi došle do granica LNR.

*Severno od Kupjanska, jedinice 14. ombre ukrajinske armije krenule su iz okoline Gorobjevke i Dvurečnog u pravcu Tavolžanke.

*Ukrajinci napreduje na Tavolžanku sa severozapada: u ovom trenutku ukrajinska vojna lica su uspela da steknu uporište u blizini železničke pruge.

*Komanda Oružanih snaga Ukrajine priprema se za juriš na Liman 1. u šumama severno od Kupjanska.

Ilustracija

BONUS VIDEO:

PRIPREME ZA REFERENDUM: U DNR i LNR sve spremno za glasanje o pripajanju Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost