KO ĆE NASLEDITI NAKIT KRALJICE ELIZABETE: Šarlot dobija najpoželjniji komad, a znate li kome pripada kruna?

Novosti online

21. 09. 2022. u 13:16

KRALjICA Elizabeta Druga je sahranjena, a mnogi se pitaju ko će naslediti njen skupoceni nakit. Kejt Midlton je često viđena kako nosi nakit pokojne princeze Dajane i kraljice Elizabete.

КО ЋЕ НАСЛЕДИТИ НАКИТ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Шарлот добија најпожељнији комад, а знате ли коме припада круна?

Foto: AP

Kraljica ima bogatu kolekciju skupog nakita, koja se sastoji od brojnih dragulja, dijamanata i bisera, a mnoge zanima ko će naslediti njenu zbirku dragocenosti.

Prva u redu za vlasništvo nad skupocenim nakitom je nova kraljica Kamila Parker Bouls.

Foto Tanjug/AP

 - U svemu tome postoji hijerarhija - rekla je Kejti Nikol, stručnjak za kraljevsku porodicu, u intervjuu za ET.

- Kraljičina pratilja dobija prvi izbor kraljičinog nakita. A nakon toga je princeza od Velsa, naravno, Kejt Midlton. Vojvotkinja od Saseksa, sigurna sam, doći će po neki nakit u nekom trenutku, ali ona je mnogo dalje u poretku.

Foto: Tanjug/AP

Kruna pripada naciji

Treba imati na umu da krunski dragulji, zajedno sa stvarima poput carske državne krune, kao i određenih kraljevskih rezidencija, pripadaju naciji, a ne samim pojedincima. Kraljičina privatna zbirka sasvim je druga stvar.

 - Ključna razlika između krunskih dragulja i kraljičine privatne zbirke je ta što o privatnoj zbirci znamo mnogo manje -  objasnila je Nikol.

- Ovo su darovi koji se daju kraljici tokom njene vladavine, ali krunski dragulji pripadaju monarhu. Oni se predaju od monarha do monarha u poverenju za naciju. Dakle, tehnički, oni pripadaju monarhu, ali monarhu nije dozvoljeno da pobegne s krunskim draguljima. Oni ostaju čuvani u Londonskom tornju na sigurnom za naciju, a kada jedan monarh umre, krunski dragulji odmah se prosleđuju njihovom nasledniku.

Foto: Tanjug/AP photo

Neprocenjiva vrednost nakita

Takođe je teško odrediti novčanu vrednost kraljičine privatne zbirke, iz očitih razloga.

 - Dok krunskim draguljima možemo proceniti milijarde, proceniti vrednost kraljičine privatne zbirke mnogo je teže, jednostavno zato što ne poznajemo svaki komad u njenoj kolekciji -  rekla je Nikol.

- I, takođe, kako možete da stavite cenu na nešto što joj je možda dao svetski vođa ili kralj, ili kraljica, ili car, ili carica pre 40-50 godina? Ovi komadi imaju toliki značaj, istorijski značaj, da im je vrlo teško odrediti cenu.

- Sigurna sam da postoje draguljari koji bi mogli da sakupe kraljičinu ličnu kolekciju na temelju onoga što smo videli, a to su tijare pune bisera i dijamanata - nastavila je Nikol. - Ali s obzirom na to da su ih kraljice predale pred našom pokojnom kraljicom, nemoguće je proceniti ih. Jednostavno su neprocenjivi.

Foto: AP Photo/Alastair Grant

Najpoželjniji komad nakita 

Možda je jedan od najpoželjnijih komada nakita u privatnoj kolekciji pokojne kraljice verenički prsten s okruglim dijamantom od tri karata, kojim je princ Filip postavio pitanje 8. jula 1947. Priča kaže da je Filip koristio dijamante s tijare koja je pripadala njegovoj majci, princezi Elis od Batenberga. S prstenom je bio jedan problem, bio je prevelik za kraljičin prst. No, promenili su mu veličinu upravo na vreme za objavu veridbe para u Bakingemskoj palati.

Nikol kaže da bi taj prsten možda mogao da pripadne princezi Šarlot.

- Ko god da ga dobije, imaće vrlo poseban komad nakita, a to bi možda mogla biti i princeza Šarlot.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)