AMERIKA TRAŽI ODGOVORNOST ZA SMRT MAŠE AMINI: Užasna i nečuvena povreda ljudskih prava

Novosti online

20. 09. 2022. u 09:44

SJEDINjENE Države traže odgovornost za smrt Iranke u policijskom pritvoru u Teheranu, rekao je predstavnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

АМЕРИКА ТРАЖИ ОДГОВОРНОСТ ЗА СМРТ МАШЕ АМИНИ: Ужасна и нечувена повреда људских права

Foto: Printskrin Youtube

 - Smrt Maše Amini nakon povreda koje je zadobila dok se nalazila u policijskom pritvoru zbog nošenja "neprikladnog" hidžaba je užasna i nečuvena povreda ljudskih prava - piše u saopštenju.

 - Žene u Iranu bi morale da imati pravo da nose ono što žele, bez nasilja i uznemiravanja. Iran mora okončati nasilje nad ženama koje ostvaruju svoje temeljene slobode - rekao je predstavnik Bele kuće i dodao:

- Mora postojati odgovornost za Mašinu smrt.

Maša Amini, 22-godišnjakinja iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu prošle sedmice uhapsila policija za moral, što je izazvalo demonstracije u više oblasti, uključujući glavni grad, podseća Rojters.

Dve osobe su poginule kada su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante u kurdskom gradu Sakezu, rodnom gradu Maše Amini, objavila je organizacija za ljudska prava Hengav na Tviteru.

BONUS VIDEO:

ŽENE U IRANU: Puno je mitova, a ovako izgleda istina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!