KIJEV SE SPREMA ZA DUGI RAT: Državni sekretar SAD Entoni Blinken nenajavljeno se sastao sa Zelenskim

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

09. 09. 2022. u 07:11

RUKOVODSTVO u Kijevu je prestalo da govori o brzoj pobedi, postalo je svesno da bi rat mogao da se otegne narednih nekoliko godina.

КИЈЕВ СЕ СПРЕМА ЗА ДУГИ РАТ: Државни секретар САД Ентони Блинкен ненајављено се састао са Зеленским

Foto Tanjug

Komandant oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni izjavio je da će se ratovati i iduće godine, a rezultat će zavisiti od toga hoće li njegova vojska dobiti moderno oružje sa Zapada, pre svega iz Amerike. General Zalužni otvoreno kaže da sumnja da bi se specijalna vojna ruska operacija mogla završiti ove godine.

U Kijevu se nadaju da bi mogli dobiti od Vašingtona dalekometne rakete ATACMS, ali Amerikanci barem za sada ne nameravaju da to učine. Doduše, juče se nenajavljen u Kijevu pojavio američki državni sekretar Entoni Blinken. Doputovao je u nenajavljenu posetu Kijevu i susreo se sa visokim ukrajinskim zvaničnicima. On je rekao da SAD šalju novu dolarsku pomoć Ukrajini i sa tim iznosom ukupna američka pomoć Ukrajini iznosi 15,2 milijarde dolara otkako je Bajdenova administracija preuzela dužnost.

Juče su Ukrajinci negirali sami sebe jer su prethodno tvrdili da oni nisu gađali 9. avgusta vojni aerodrom Saki na Krimu, da bi sada komandant ukrajinske armije Valerij Zalužni i zamenik predsednika Komiteta za odbranu ukrajinskog parlamenta Mihail Zabrodski u zajedničkom tekstu napisali da je ukrajinska armija izvela taj napad. Tamošnje ruske vlasti su govorile da je do eksplozije na aerodromu došlo zbog nepravilnog skladištenja oružja i požara.

Ruski vojnik ispaljuje antitenkovsku granatu, Foto AP

Zalužni i Zaborski tvrde da im je bio cilj da se prenesu vojne operacije na Krim koji oni smatraju ukrajinskom terititorijom koju je okupirala Rusija. U spomenutom tekstu se tvrdi da je izvedena serija uspešnih raketnih napada na vojne objekte na Krimu.

Zamenik šefa Pentagona Kolin Kal potvrdio je da će Amerika i ubuduće snabdevati Ukrajinu municijom za "hajmarse". Do sada su Ukrajinci dobili oko 20 "hajmarsa", a tražili su 50.

Oni koji lobiraju za to da se ukrajinska vojska još bolje naoruža, poput generala Bena Hodžesa, bivšeg komandanta američke vojske u Evropi, tvrde da bi ukrajinske jedinice odavno bile na polaznim pozicijama od 24. februara kada je rat započeo, da imaju "sve što im je neophodno".

Eksperti tvrde da ukrajinska vojska zaista ima problema sa nedostatkom municije. To je i razlog napada na Balakleju. Nadali su se da će se dokopati starih sovjetskih skladišta u kojima ima zaliha municije za višecevne bacače.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je ovih dana govorio da rat u Ukrajini ulazi u kritičnu fazu jer dolazi zima. Osim toga, u zemljama članicama NATO će se pogoršavati politička situacija zbog poskupljenja energije.

- Zbog budućnosti Ukrajine i našeg jedinstva, moramo se pripremiti za zimski rat - kazao je Stoltenberg.

Aleksej Arestovič, savetnik predsednik Zelenskog, i juče je najavljivao ofanzive ukrajinske vojske u dva pravca. Ratni dopisnici tvrde da je ukrajinska ofanziva u nikolajevsko-krivoroškom pravcu obustavljena jer su imali veliki broj poginulih i ranjenih. Ukrajinska vojska pokušala je da napravi prodor i u Harkovskoj oblasti.

Što se više bliže najavljeni datumi referenduma u Zaporoškoj oblasti, aktivniji su ukrajinski diverzanti. Istraživanja pokazuju da 83 odsto anketiranih u Zaporoškoj oblasti namerava da izađe na glasanje, a od njih 86 odsto je za pripajanje Rusiji.

ERDOGAN: PUTIN JE U PRAVU

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan saglasio se juče u Zagrebu sa izjavom predsednika Rusije Vladimira Putina da se žito iz Ukrajine isporučuje bogatim, umesto siromašnim zemljama. "Rusija, dok traju sankcije protiv nje, ne želi da se žitarice isporučuju zemljama koje je sankcionišu. To smeta Putinu", jasan je Erdogan. On smatra da što pre treba krenuti i s isporukama žita iz Rusije.

 

RASTE BUDžET ZBOG CENA NAFTE

RUSKI premijer Mihail Mišustin izjavio je da je ruski deo budžeta koji se puni od prodaje nafte i gasa porastao za 50 odsto. Posle uvođenja zapadnih sankcija cene nafte i gasa su vrtoglavo rasle tako da ruski naftaši mogu da zahvale Amerikancima zbog ekstraprofita. Amerikanci su pravili razne pritiske na svoje evropske saveznike da ne kupuju od Rusa naftu i gas. Poremećeno gasno tržište puni džepove Amerikancima, ali i Rusima i drugim izvoznicima gasa i nafte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!