SVETSKI LIDERI SE OPRAŠTAJU OD GORBAČOVA: Evo šta su o njemu rekli Bajden, Kisindžer, Makron

Novosti online

31. 08. 2022. u 08:12

BROJNI svetski lideri, sadašnji i bivši, reagovali su povodom vesti o smrti bivšeg predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova, ističući jednoglasno da se radi o čoveku koji je promenio svet.

СВЕТСКИ ЛИДЕРИ СЕ ОПРАШТАЈУ ОД ГОРБАЧОВА: Ево шта су о њему рекли Бајден, Кисинџер, Макрон

Foto: AP Photo/Boris Yurchenko, File

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da je bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov bio državnik koji je izmenio tok istorije i više nego bilo ko drugi učinio da se okonča Hladni rat.

Foto:; EPA

- Duboko sam ožalošćen zbog smrti Mihaila Gorbačova, jedinstvenog državnika koji je izmenio tok istorije. Više nego bilo ko drugi doprineo je mirnom okončanju Hladnog rata. Kada je 1990. godine primao Nobelovu nagradu rekao je da mir nije jednoobraznost, već jedinstvo raznolikosti. On je to shvatanje primenjivao u praksi, idući putem pregovora, reformi, transparentnosti i razoružanja - navedeno je u saopštenju.

Američki predsednik Džozef Bajden ocenio je da se radi o čoveku izuzetnih pogleda na svet.

Džo Bajden, Foto AP

- Gorbačov je bio čovek izuzetnih stavova - naveo je Bajden i dodao da je svojevremeno, kao senator, bio svedok tome kako je Gorbačov okončao Hladni rat. On je insistirao na demokratskim reformama, verujući da "perestrojka" i "glasnost" nisu puki slogani - navodi se u saopštenju Bele kuće.

Prema Bajdenovim rečima, Gorbačov je bio izvanredan lider, kojem nije nedostajalo smelosti da za svoju zemlju ostvari drugačiju budućnost.

- I posle odlaska sa dužnosti bio je veoma angažovan. Kada je 2009. godine posetio Belu kuću dugo smo razgovarali o naporima naših država da smanje nuklearne arsenale. Bilo je lako shvatiti zbog čega ga tako mnogo ljudi u svetu veoma ceni - istakao je američki predsednik.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen smatra da je Gorbačov svojim postupcima otvorio put ka slobodnoj Evropi.

Foto: Printscreen/Tviter/@StarboyHK

- Gorbačov je bio lider koji je uživao autoritet i poštovanje. Odigrao je presudnu ulogu u okončanju Hladnog rata i pada "Gvozdene zavese". Time je otvoren put ka slobodnoj Evropi. To je nasleđe koje nećemo zaboraviti - napisala je ona na Tviteru.

Bivši američki državni sekretar i nekadašnji savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer rekao je za britanske medije da je Gorbačov uradio veliki posao na korist čitavog čovečanstva, ali da nije mogao sve svoje zamisli da pretvori u stvarnost.

Foto: EPA

- Pamtiće ga u istoriji kao čoveka koji je pokrenuo istorijske promene od kojih je korist imao ceo svet i narod Rusije. Građane Istočne Evrope, Nemce i na kraju krajeva i Ruse zadužio je nadahnućem i smelošću da gura ideje slobode - rekao je Kisindžer.

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da je privrženost Gorbačova miru u Evropi promenila istoriju.

Foto AP

- Izražavam saučešće povodom smrti Mihaila Gorbačova, pobornika mira, čoveka čiji je izbor otvorio Rusiji put ka slobodi. Njegova privrženost miru u Evropi izmenila je našu zajedničku istoriju - napisao je on na Tviteru.

Japanski premijer Fumio Kišida je rekao da je bivši predsednik Sovjetskog Saveza odigrao važnu ulogu na planu nuklearnog razoružavanja.

Foto: Toru Hanai/Pool Photo via AP

Podsetio je da je Gorbačov 1991-92. godine posetio Hirošimu i Nagasaki na koje je Amerika bacila nuklearnu bombu.

- On je bio čovek koji je prvi u istoriji potpisao Sporazum između Rusije i Amerike o smanjenju nuklearnog naoružanja i doveo do okončanja Hladnog rata - istakao je Kišida.

Bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs istakla je da se Hladni rat bez Gorbačova ne bi završio mirom.

Prema njenim rečima, Gorbačov je bio čovek koji je nastojao da svom narodu osigura bolji život.

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da Gorbačov kao niko drugi doprineo zbližavanju Istoka i Zapada posle pada "Gvozdene zavese" i okončanja Hladnog rata.

Karl Nehamer, Foto AP

Britanski premijer Boris Džonson je rekao da se uvek divio odvažnosti i integritetu Gorbačova. I on je istakao da je Gorbačov dao značajan doprinos tome da se Hladni rat završi mirom.

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni nazvao je Gorbačova "šampionom demokratije" i čovekom koji je promenio istoriju 20. veka.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: BORBE U REGIONU HARKOVA - Pogledajte akciju ruske oklopne divizije i pripadnika Nacionalne garde

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (9)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)