NISU HTELI DA ČUJU STRAHOVE RUSIJE Medvedev: Americi je dat signal još 2008. godine u Gruziji

Novosti online

08. 08. 2022. u 10:55

SJEDINjENE Američke Države nisu htele da 2008. godine čuju strahove Rusije, kada je Gruzija prisiljena na mir i nastavile su da sprovode opasan način dejstava, a sada se svet promenio, izjavio je zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

НИСУ ХТЕЛИ ДА ЧУЈУ СТРАХОВЕ РУСИЈЕ Медведев: Америци је дат сигнал још 2008. године у Грузији

Foto: Tanjug

- Mere kojima je Gruzija bila prinuđena da potpiše mir u avgustu 2008. godine preduzete su kako bi se zaštitili građani. U isto vreme, to je bio signal za SAD i NATO da treba da se uzmu u obzir strahovi Rusije - napisao je on na Telegramu.

Međutim, SAD su, po rečima Medvedeva, ignorisale i nastavile da sprovode opasne akcije.

- Situacija na Kavkazu se promenila. Međutim, SAD i NATO nisu čule i nisu shvatile situaciju, ignorisale su je i nastavile svoje veoma opasne akcije. Tokom 2022. godine smo morali mnogo jače da odgovorimo, a sada se nepovratno promenio i ceo svet - dodao je Medvedev.

Gruzija je tokom noći 8. avgusta 2008. godine granatirala iz sistema „Grad“ Južnu Osetiju i razrušila deo glavnog grada Chinvalija. Rusija je štiteći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi i uzeli rusko državljanstvo, uvela vojsku u republiku i nakon pet dana sukoba izbacila gruzijsku vojsku iz regiona.

Moskva je 26. avgusta 2008. hodine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije.

Lideri u Rusiji su više puta izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonimije odražava realnost i ne može se revidirati. Gruzija, kao i ranije, ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)