AMERIKA JE UPALA U SOPSTVENU ZAMKU: Nensi Pelosi je izazvala neočekivan rasplet

Novosti online

07. 08. 2022. u 20:01 >> 20:01

DUGOGODIŠNjI „kamen spoticanja” između dve najjače ekonomije sveta je Tajvan. Još jedan krug napetosti izazvala je poseta ostrvu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi bez saglasnosti Pekinga.

АМЕРИКА ЈЕ УПАЛА У СОПСТВЕНУ ЗАМКУ: Ненси Пелоси је изазвала неочекиван расплет

Foto. Printskrin Youtube

Moskva emotivnije od Pekinga reaguje na postupke Vašingtona.

 - Ovo je klasična grubost američke elite - rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Kina nije podržala, ali nije ni osudila specijalnu operaciju Rusije.

Peking se nije pridružio sankcijama i bio je uzdržan kada je Generalna skupština UN glasala za rezoluciju o povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine.

Istovremeno, republičko rukovodstvo je izrazilo duboko žaljenje što se „na evropskom kontinentu ponovo razbuktao ratni požar“.

Foto: AP

Stalni predstavnik Kine pri UN Džang Jun na hitnoj sednici Generalne skupštine UN o ukrajinskom pitanju se suzdržava od naglih pomeranja po ovom pitanju iz nekoliko razloga.

Prvo, politika Pekinga je često lišena emotivnosti, odluke se donose nakon kvalitativne procene potencijalnih dobitaka i gubitaka. A sankcije su nedvosmisleni gubici.

Što je najvažnije, Rusija i Kina imaju zajedničkog neprijatelja.

Prošle godine kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je izveštaj pod naslovom „Stanje demokratije u Sjedinjenim Državama“ u kojem je optužilo Vašington za pokretanje ratova.

 - Oni su se kontinuirano mešali u unutrašnje stvari drugih zemalja i vodili ratove pod maskom demokratije, stvarajući potrese i humanitarne katastrofe u regionima sveta - navodi se u članku.

Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/Shutterstock/Ilustracija

Dugogodišnji „kamen spoticanja” između dve najjače ekonomije sveta je Tajvan.

Vašington je jedan od najbližih saveznika Tajpeja, posebno u odbrambenoj areni.

Još jedan krug napetosti izazvala je poseta ostrvu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi bez saglasnosti Pekinga.

Pre nego što je odbor kongresmenke sleteo na aerodrom Taojuan, Zapad je počeo da preti sankcijama.

 - U slučaju vojne invazije, vrlo smo jasno stavili do znanja da će EU, zajedno sa Sjedinjenim Državama i njenim saveznicima, preduzeti iste ili čak ozbiljnije mere nego što smo sada preduzeli protiv Rusije - rekao je ambasador EU u Kini.

Kremlj je, naprotiv, turneju Nensi Pelosi nazvao provokacijom i bezuslovno podržao NR Kinu.

 - Želimo još jednom da naglasimo da smo ovde apsolutno solidarni sa Kinom. Njen veoma osetljiv odnos prema ovom problemu je razumljiv, apsolutno je opravdan - rekao je

portparol predsednika Dmitrij Peskov.

Foto: EPA

Rusija i Kina imaju veliku osnovu za buduću saradnju, kaže Vitalij Mankevič, predsednik rusko-azijskog saveza industrijalaca i preduzetnika (RASPP). Prema njegovim rečima, sada postoje novi programi obostrano korisne saradnje, trgovinsko - ekonomski odnosi se aktivno razvijaju.

Pokušaji istovremenog pritiska na dve države – Kinu i Rusiju – još više  će ih zbližiti, a Amerikanci će morati da se „bore” na dva fronta odjednom.

BONUS VIDEO:

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a