ZAŠTO JE PELOSIJEVA POSETILA TAJVAN? Šef kineske diplomatije otkrio prave namere Vašingtona

Tanjug

07. 08. 2022. u 18:15

AMERIČKA vlada je namerno planirala posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu kako bi izazvala krizu i povećala svoje vojno prisustvo u regionu, ocenio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

ЗАШТО ЈЕ ПЕЛОСИЈЕВА ПОСЕТИЛА ТАЈВАН? Шеф кинеске дипломатије открио праве намере Вашингтона

Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/Shutterstock/Ilustracija

- Sjedinjene Američke Države imaju običaj da prvo stvore problem, a zatim ga koriste za sprovođenje svojih strateških planova. Postoje znaci koji signaliziraju da su, planirajući nenajavljenu posetu Pelosi, Sjedinjene Američke Države ponovo iskoristile svoj stari trik i trenutno koriste šansu da povećaju svoje vojno prisustvo u regionu - naveo je Vang u saopštenju, prenosi TASS.

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je 4. avgusta velike vojne vežbe uz korišćenje bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posete Pelosi Tajpeju.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Vang je i juče poslao oštru poruku Vašingtonu, rekavši da Kina neće dozvoliti Americi da svet vrati u stanje u kojem će vladati zakoni džungle, a ne međunarodno pravo i norme međunarodnih odnosa.

- Mi ćemo odlučno štititi državni suverenitet i teritorijalnu celovitost Kine, obuzdavati pokušaje Amerike da koristi Tajvan za kontrolu nad Kinom i raspršićemo iluzije Tajvana da mogu da se oslone na SAD u težnjama ka nezavisnosti. U isto vreme mi poštujemo međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa, a posebno najvažnije međunarodno pravo o nemešanju u unutrašnja pitanja druge zemlje kako je predviđeno Poveljom UN - rekao je Vang na konferenciji za medije na marginama sastanka ASEAN u Pnom Penu.

Kineski ministar je dodao da ukoliko princip o nemešanju u unutrašnja pitanja bude ignorisan i odbačen svet će se vratiti zakonima džungle, a SAD će se još bezobzirnije odnositi prema drugim državama.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: UPOZORAVAJUĆI MANEVRI - Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024