KINA UPOZORILA AMERIKU: "Oštro ćemo uzvratiti ako Nensi Pelosi poseti Tajvan"

RT

02. 08. 2022. u 14:51

KINESKO ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da će Peking oštro uzvratiti ako predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi poseti Tajvan.

КИНА УПОЗОРИЛА АМЕРИКУ: Оштро ћемо узвратити ако Ненси Пелоси посети Тајван

Foto: Profimedia

- Kina će preduzeti odlučne mere da zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet ako predsednica Predstavnickog doma SAD Nensi Pelosi poseti Tajvan - izjavila je na brifingu portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Ona je rekla da Peking sa velikom pažnjom prati maršrutu Pelosi, koja boravi na turneji po Aziji, prenosi RIA Novosti.

Dodala je da su Kina i Sjedinjene Države u bliskom kontaktu na svim nivoima i putem različitih kanala i da je Kina više puta jasno stavila do znanja SAD da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu.

- Nadamo se da američki zvaničnici razumeju važnost i osetljivost ovog pitanja, kao i rizike u vezi s njim - dodala je Hua.

Agencija Rojters javila je, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi Pelosi danas trebalo da doputuje na Tajvan.

Mogućnost posete Pelosi podigla je tenzije u Tajvanskom moreuzu, pošto Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije.

Tajvan, koji sebe zvanično naziva Republikom Kinom (ROC), je samoupravan od 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Pekinga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni