BERBOKOVA LJUTI I TURKE I GRKE: Neuspeli pokušaj Nemačke šefice diplomatije da izgladi sukobe na jugu NATO

I.STANOJEVIĆ

02. 08. 2022. u 11:40

TVRDNjE Ankare da je Nemačka naklonjenija Atini nego Turskoj, u "čvoru" provokacija oko grčkih ostrva u Egejskom moru mogle bi da eskaliraju, ali već dodatno protresaju odnose unutar NATO.

БЕРБОКОВА ЉУТИ И ТУРКЕ И ГРКЕ: Неуспели покушај Немачке шефице дипломатије да изглади сукобе на југу НАТО

Analena Berbok i Mevlut Čavušoglu, Foto AP

Prilikom posete Istanbulu, Analena Berbok, šefica diplomatije u vladi nemačkog kancelara Olafa Šolca, bila je nedvosmislena: "Grčka ostrva su grčka teritorija i niko nema prava da to dovodi u pitanje!" Njen turski kolega Mevlut Čavušoglu sa žaljenjem je ocenio da je "Nemačka u sporu na istočnom Mediteranu u prošlosti bila pošteni posrednik i vodila uravnoteženu politiku, ali je u poslednje vreme ta uravnoteženost nestala i Berlin je sada očigledno pristrasan prema Grčkoj".

Grčka i Turska se dugo spore oko niza pitanja, od polaganja prava na resurse u Sredozemnom moru, do vazdušnog prostora i migracija. Sada je, međutim, gorući problem naoružavanja grčkih ostrva koja, kako je podsetio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, imaju status demilitarizovane teritorije. Lider iz Ankare više puta je upozorio Atinu da se pridržava međunarodnih sporazuma, a upravo je zbog toga prekinuo dijalog sa Grčkom. Atina i Kipar su, s druge strane, optužili Ankaru da raspiruje napetosti, između ostalog i jer se sprema da, u septembru, pošalje u Sredozemlje brod koji će tražiti gas u podmorju.

Grčki šef diplomatije Nikos Dendijas poručio je da "je Grčka uvek spremna na dijalog sa Turskom, ali u okviru međunarodnog prava". Dendijas je rekao da je Berbokova postavila pitanje nemačke prodaje podmornica U-214 Turskoj, što bi, po njegovom mišljenju, moglo da promeni ravnotežu snaga u istočnom Mediteranu u korist Turske. Grčka i Turska bile su, inače, blizu sukoba 2020. jer je Turska poslala istraživački brod u sporne vode u Sredozemlju, a razgovori su, posle petogodišnjeg zastoja, nastavljeni lane.

- Sukobi unutar saveza upravo su ono što ruski predsednik Vladimir Putin želi - poručila je nemačka šefica diplomatije, koja je, pre Turske, boravila u Grčkoj i odatle poručila da je "od izuzetnog značaja da članice NATO svoje sukobe rešavaju dijalogom".

Berbokova je, ističe Dojče vele, apelovala na slogu među članicama NATO, ali je to ne samo stavljeno na probu, nego najdirektnije ugroženo, ističu analitičari. Ugledni list "Cajt" se pita mogu li Berlin i Ankara uopšte još da budu prijatelji, a "Augzburg Algemajne" ističe da je, prilikom posete šefice diplomatije Turskoj, predstavljena jedna sasvim nova nemačka politika prema ovoj evropsko-azijskoj državi.

Najnovije tursko-grčko varničenje doseže do svih ćoškova Alijanse i doliva ulje na vatru koju je raspalio ukrajinski konflikt. Pre nego što je Berbokova počela da kritikuje Ankaru zbog ove teme, Erdogan je već bio njena meta, pošto je objavljena njegova fotografija sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i iranskim predsednikom Ibrahimom Raisijem, sa trilateralnih razgovora u Teheranu.

- To što je ruski predsednik na toj slici je, blago rečeno, izazov za NATO - prokomentarisala je.

Lider turske zajednice u Nemačkoj Gokaj Sofuoglu ocenjuje da su na susretu u Istanbulu, "Berbokova i Čavušoglu napustili jezik diplomatije".

SEDAM GRUPA

LIDERSKA uloga SAD obezbeđivala je godinama minimum neophodnog jedinstva i pomirivala rivalstva između saveznika, na primer, Grčke i Turske. Sada je, međutim, NATO toliko rascepkan da, kako tvrde pojedini eksperti, postoji barem sedam različitih interesnih grupa. Pomiriti ih postalo je gotovo nemoguće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)