ZELENSKI SMENIO KOMANDANTA SPECIJALNIH JEDINICA NA ISTOKU: Krivi ga zbog gubitaka teritorije - nastavljen niz smena u državnom vrhu

Novosti onlajn

26. 07. 2022. u 14:40

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je glavnog vojnog komandanta na istoku, general-majora Grigorija Halahana, nakon velikih teritorijalnih gubitaka.

ЗЕЛЕНСКИ СМЕНИО КОМАНДАНТА СПЕЦИЈАЛНИХ ЈЕДИНИЦА НА ИСТОКУ: Криви га због губитака територије - настављен низ смена у државном врху

Foto: Printscreen/Jutjub

Volodimir Zelenski je 25. jula izdao dekrete kojim je razrešio generala Halahana i imenovao Viktora Horenka da ga zameni na mestu komandanta snaga za specijalne operacije ukrajinske vojske.

Ključni razlog za smenu su ogromni gubici teritorije u rejonima Halahanove odgovornosti od početka specijalne ruske vojne operacije.

Halahan je predvodio jedinicu u istočnim regionima Donjecka i Luganska od avgusta 2020. godine. On je prebačen u Službu bezbednosti Ukrajine (SBU), gde će služiti kao zamenik šefa Centra za borbu protiv terorizma.

Ruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad regionom Lugansk i velikim delom regiona Donjecka otkako je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik požalio se nedavno da je Kijev izgubio kontrolu nad 20 odsto teritorija Ukrajine.

Foto: Profimedia

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je 25. jula u svojoj proceni na frontu da su ruske jedinice postigle uspehe u termoelektrani Vuhlehirsk koja se nalazi oko 50 kilometara severoistočno od Donjecka. Ta elektrana danima je pod napadom, međutim, na obližnjem frontu ruski napadi u pravcu gradova Bahmut i Siversk su odbijeni, kako je saopštio Generalštab.

Ruske trupe su takođe izvršile nove napade na oblast Slavjansk-Kramatorsk u Donjecku, ali je većina napada odbijena. Na jugu, ukrajinski generalštab je izvestio o teškim artiljerijskim borbama i ruskim vazdušnim udarima u Hersonu. Generalštab je takođe izvestio da je ukrajinska vojska oborila još jedan ruski jurišni avion Su-25. Informacija se nije mogla proveriti.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pre nedelju dana smenio je glavnu tužiteljku Irinu Vendiktovu i šefa Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivana Bakanova jer se među njihovim službenicima nalazi ogroman broj "izdajnika", odnosno ljudi koji rade za Rusiju.

Nešto kasnije posle smene Vendiktove i Bakanova pojavila se informacija da je Zelenski smenio je i načelnike uprava Službe bezbednosti Ukrajine za pet oblasti i na njihova mesta imenovao nove ljude. Ubrzo zatim objavljeni su ukazi o imenovanju novih načelnika uprava Službe bezbednosti Ukrajine u Harkovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Zakarpatskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Nemački "Dojčlandfunk" pisao je o Zelenskom kao o autoritarnom lideru koji sprovodi smene bez iznošenja dokaza o krivici zvaničnika. Nemački list komentariše smene generalnog tužioca Ukrajine i šefa državne bezbednosti SBU koje je izveo Vladimir Zelenski.

Prema navodima lista, zemlja koja je kandidat za članstvo u EU to ne bi trebala da radi. List piše i da pored toga Zelenski napominje da više od 60 zaposlenih u Generalnom tužilaštvu Ukrajine i SBU sada sarađuje sa ruskom stranom, što postavlja pitanja direktno šefovima ovih odeljenja.

Međutim, u normalnim okolnostima, predsednik ne može da smeni generalnog tužioca sa funkcije bez odobrenja parlamenta, primećuje list. Zelenski je imao takvo pravo samo u vezi sa uvođenjem vanrednog stanja.

Zelenski je pod velikim pritiskom zbog popularnosti Venediktove, piše Dojčlandfunk. Na ovo, po svemu sudeći, može da računa i Ivan Bakanov, koji je dugogodišnji pristalica Zelenskog.

Međutim, ispostavilo se da nije sposoban da vodi specijalne službe koje su sada toliko važne za Ukrajinu: Bakanov je posebno optužen za to što su ruske trupe uspele da zauzmu strateški važan grad Herson za samo nekoliko dana, takođe zbog toga što most preko Dnjepra nije dignut u vazduh.

Sve ove okolnosti dovode do zaključka da samo diktatorski lideri sprovode masovna otpuštanja bez dokaza, primećuje list. Ovakve radnje ne mogu se odvijati u pravnoj državi, koja je i kandidat za pristupanje EU.

(Informer)

BONUS VIDEO: 

KAKO SE PRIPREMA "URAGAN" ZA DEJSTVO: Najnoviji snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!