(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Poljska vojska na zapadu Ukrajine? Žestoke bitke kod Severska, VSU priprema kontraofanzivu (FOTO/VIDEO/MAPA)

Novosti online

19. 07. 2022. u 07:26 >> 01:37

DANAS je 146. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je juče da Rusija ne može da se razvija izolovana od celog sveta, i da neće biti tako, uprkos sankcijama. Nakon što je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio načelnika Službe bezbednosti (SBU) Ivana Bakanova, novi šef obaveštajne agencije je postao Vasilij Maljuk. Razlog za smenu je navodno curenje informacija i saradnja sa Rusima pripadnika SBU, zbog čega je juče otpušteno još 28 zaposlenih.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Пољска војска на западу Украјине? Жестоке битке код Северска, ВСУ припрема контраофанзиву (ФОТО/ВИДЕО/МАПА)

Foto Tanjug/printskrin jutjub

Još HIMARS-a

Sjedinjene Države će ove nedelje objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati raketne sisteme HIMARS, saopštila je Bela kuća.

Foto: Printscreen

Kriju topove iza civila

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ukrajinski nacionalisti drže desetine dece i staratelja u skloništu u DNR u Slavjansku. Na istom mestu, militanti su opremili kasarne i uporište.

Uhapšen nacista prerušen u civila

Ovako nacisti VSU pokušavaju da pobegnu i sakriju svoje tetovaže.

Borci grupe "Otvažnie" priveli su ukrajinskog militanata obučenog u civilno odelo u Lisičansku. Na rukama se jasno razlikuje tetovaža sa fašističkim kukastim krstom, čak i uprkos pokušaju da se ukloni.

 

Serija vazdušnih udara

Ruska armija izvršila je seriju vazdušnih napada na Harkov i druga mesta u Ukrajini.

Ukrajinska kompanija proizvodnju seli u Poljsku

*Ova kompanija se bavila kreiranjem i proizvodnjom dronova.

*UkrSpecSistem je kreator i proizvođač dronova PD-1 i PD-2.
*Ove bespilotne letelice su korišćene protiv ruske vojske kao izviđački i artiljerijski posmatrači.
*Neki dronovi su pretvoreni u "kamikaze dronove".
*Jedan od njih je učestvovao u napadu na rafineriju nafte u Rostovskoj oblasti.

Foto: Printscreen

Ukrajinci granatiraju selo u Rusiji

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz je na svom Telegram kanalu rekao da od pet ujutru traje artiljerijsko granatiranje sela Novi Jurkoviči sa teritorije Ukrajine, zbog čega je oštećen deo puta.

 

Eksplozije i požar u ukrajinskoj luci

Na društvenim mrežama se deli snimak na kome se vidi eksplozija u ukrajinskoj luci Reni na Dunavu.

 

Poljske trupe u Ukrajini?

Obaveštajna agencija (AV/AW) Republike Poljske pripremila je izveštaj u kojem se analizira trenutna situacija u Ukrajini. Kijev traži dve brigade poljske armije.

 

Venediktova ide u diplomatiju

Nakon glasanja za smenu sada već bivšeg šefa Tužilaštva, lider vladajuće parlamentarne stranke i bliski saveznik Zelenskog David Arakamia napisao je na Telegramu da Irina Venediktova "ostaje u timu" i nagovestio da bi ona trebalo da dobije novu dužnost u diplomatiji.

 

Čeakju PVO i rakete većeg dometa

Ukrajina očekuje od partnera da isporuče protivvazdušne raketne sisteme NASAMS, a takođe se nada da će dobiti rakete dugog dometa sa Zapada.

Foto: Jutjub/U.S. MILITARY CENTRAL

Ruski demineri uklonili 72.000 mina

Od početka specijalne operacije, ruski vojni saperi otkrili su i neutralisali više od 72.000 eksplozivnih objekata u Donbasu, izjavio je u utorak general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

Podaci Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine

*U pravcu Harkova, Oružane snage Rusije izvode ofanzivne operacije u pravcu sela Udi i Gusarovka, a na ovom području izvršen je i vazdušni udar Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije;

*Na slavjanskom pravcu ruske trupe izvode izviđačke operacije;
*U pravcu Bahmuta ruska vojska je izvela uspešne jurišne operacije u pravcu Pokrovskog i učvrstila se na svojim položajima.

 

Belgorod pokrovitelj dva regiona u LNR

Šef Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik rekao je da je Belgorodska oblast preuzela pokroviteljstvo nad dva regiona LNR – Belokurakinskim i Troickim.

- Belgorodska oblast je preuzela patronat nad dva okruga republike odjednom - Belokurakinskim i Troickim. Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je primetio da odnosi naših regiona nisu samo susedski, već zapravo srodnički. I to je teško pobiti - mnoge porodice imaju bliske rođake sa obe strane granice. Stoga je sada neophodno uspostaviti odnose koje su kijevske vlasti nasilno prekinule“, napisao je Pasečnik na svom Telegram kanalu.

Francuzi poslali novu turu Cezara

Samohodna artiljerijska oruđa CEZAR (CAESAR), koje je Pariz predao Kijevu, već su na putu za Ukrajinu, izjavila je u utorak francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona.

Printscreen/Youtube/Military Archive

Ukrajinci za mesec dana ubili 16 dece

Samo u DNR poslednjih meseci od akcija ukrajinske vojske poginulo je 249 civila, uključujući 16 dece, povređeno je 1.493 ljudi, od čega 83 dece, rekao je prvi zamenik predstavnika Rusije u toj organizaciji Dmitrij Poljanski. sastanak Saveta bezbednosti UN.

Diplomata je istakao da oružane formacije Ukrajine granatiraju civilnu infrastrukturu Donbasa – vrtiće, škole i medicinske ustanove.

 

Ruske trupe napreduju kod Artjemovska

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrđuje uspešne akcije naših trupa koje jurišaju na Pokrovskoe (selo pokriva Artjemovsk sa istoka). Prema izjavama Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, naše trupe su se učvrstile na južnoj periferiji Pokrovskog. Napad na Pokrovskoje počeo je nakon što je PMC „Vagner” pre izvesnog vremena zauzeo i očistio Klinovoje.

 

Pogođeno 27 artiljerijskih vodova VSU

General Igor Konašenkov je sumirao rezultate kontrabaterijske borbe za dan. U njenom toku pogođena su četiri voda ukrajinskog Grad MLRS, 13 artiljerijskih vodova haubica D-20 i 10 artiljerijskih voda D-30. To se dogodilo u oblastima naselja Seversk, Dronovka, Serebrjanka, Iskusni, Krasnoe, Zvanovka, Ivano-Darjevka, Paraskovievka i Ivangrad u DNR.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Poginula tri vojnika DNR

Trojica vojnika Donjecke Narodne Republike su poginula, a sedam je ranjeno u utorak, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su tri branioca Donjecke Narodne Republike poginula, a sedam je povređeno u vršenju vojne dužnosti u borbi za nezavisnost, saopštio je Telegram kanal Narodne milicije.

 

Ukrajinci ispalili 320 granata na civile u 11 naselja

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su ukrajinske trupe u utorak ispalile više od 320 granata, uključujući i iz MLRS Grad, na 11 naselja republike.

-U toku današnjeg dana, prema informacijama SCKK DNR, neprijatelj je ispalio više od 320 granata iz višecevnih raketnih sistema Grad, cevnu artiljeriju kalibra 155, 152 i 122 mm, minobacače 120 mm. Vatra je ispaljena na okruga 11 naselja Republike“, navodi se u poruci na Telegram kanalu Narodne milicije.

 

Žestoke bitke kod Severska, VSU priprema kontraofanzivu

Vojska LNR izjavljuje da Oružane snage Ukrajine pokušavaju da se pripreme za kontranapad u pravcu Popasnenskog (možda je ovo pokušaj da se naše trupe potisnu sa bliskih prilaza Artemovsku) – videćemo kako će uspeti, posebno nakon svežeg pokušaji da se čamac zaljulja u pravcu Zaporožja i Ugledarskog.


Na području Severska se nastavljaju borbe za visove uz grad, kontrola nad kojima je od ključnog značaja za oslobođenje grada.

Uništena jedinica Krakena kod Severska. UPokušali da se probiju kroz šumu, našla ih artiljerija grupe "O" a zatim i pešadija "Hrabrih" (Otvažnie).

 

Protivoklopnom raketom eliminisan ukrajinski izviđač

Vojnici Narodne milicije DNR likvidirali su ukrajinskog artiljerijskog izviđača koji je navodio američke haubice M777. Kako prenosi RIA Novosti, izviđač je navodio vatru haubica na objekte u naseljima Verhnjetorecko, Novoselovka i Vasiljevka kod Donjecka.

 Precizira se da je eliminisan kod Avdejevke vatrom ATGM „Konkurs“ 9. puka Narodne milicije. Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je uništen lanser i utovarno vozilo HIMARS MLRS.

Ilustracia riafan.ru

Vojnici DNR i LNR oslobodili 254 naselja

Vojnici DNR I LNR, uz podršku os ruske federacije, već su oslobodili 254 naselja, uključujući Staromajorskoje, saopštio je ŠTAB DNR.

 

Sada je i zvanično - razrešeni šefovi SBU i Tužilaštva

Vladimir Zelenski je svojim ukazom razrešio Irinu Venediktovu sa funkcije generalnog tužioca Ukrajine.

Razrešite Venediktovu Irinu Valentinovnu sa mesta generalnog tužioca“, navodi se u ukazu Zelenskog, objavljenom na sajtu njegove kancelarije.

Ranije je Zelenski potpisao ukaze o smeni generalnog tužioca Irine Venediktove i vršioca dužnosti šefa SBU Ivana Bakanova zbog brojnih činjenica o izdaji među zaposlenima u dva odeljenja. U utorak je ukrajinski parlament izglasao smenu Venediktove i Bakanova.

 

Racija u Nikolajevu

U Nikolajevu žele da identifikuju ljude koji sarađuju sa Rusijom, prenose mediji.

Planirano je da grad Nikolajev, koji se nalazi na jugu Ukrajine, bude zatvoren na nekoliko dana zbog racije za pronalaženje ljudi koji mogu da sarađuju sa Ruskom Federacijom.

foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Uzimaju državljanstvo Rusije

Oko 6.000 građana Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti podnelo je zahtev za rusko državljanstvo i pasoše, saopštila je gradska uprava.

-19. jula je 15 stanovnika grada dobilo pasoše državljana Ruske Federacije.Dokument je izdat nakon polaganja zakletve.

 

Granatirano Dolomitnoje

Ukrajinske trupe su za 12 minuta granatirale Dolomitne i dva okruga Donjecka, ispalivši ukupno 15 granata kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Poginuo švedski oficir

Švedski poručnik poginuo je na frontu u oblasti Donjecka.

MAPA - Pogledajte trenutnu situaciju na ratištu

Vladimir Putin stigao u Teheran

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u posetu Iranu, gde će imati odvojene sastanke sa predsednicima Irana i Turske, kao i trilateralni sastanak.

Ruski ambasador u Londonu o smrti Britanca u Donbasu

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin izjavio je da Rusija odbacuje optužbe Londona koji krivi Moskvu za smrt britanskog plaćenika u Donbasu Pola Urija.

Foto: Printskrin Youtube/OxfordUnion

Ranije je ombudsman Donjecke Narodne Republike Darija Morozova saopštila da je Uri koji je bio zarobljen u DNR preminuo 10. jula zbog bolesti i depresivnog stanja usled ravnodušnosti njegove domovine prema njemu. Zbog toga je britansko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo ruskog ambasadora u Londonu na razgovor.

Maročko tvrdi da se u Ukrajini sprema mobilizacija žena

U Ukrajini se sprema mobilizacija žena za vojnu službu, o čemu svedoči prošireni spisak vojno-administrativnih pozicija, na kojima mogu biti angažovane žene, saopštio je potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na ukrajinsku dokumentaciju, u koju je imao uvid.

Kako je istakao, upoznat je s nekim dokumentima u kojima je otkrio da postoje izmene u delu vojno-administrativnih dužnosti koje su ranije mogli da izvršavaju samo muškarci, tako da je sada sve više onih pozicija na kojima mogu biti angažovane i žene.

Maročko je rekao da to indirektno potvrđuje i ukrajinska propaganda, jer se u video snimcima koji se šire Ukrajinom sve više pojavljuju i žene u vojnim uniformama.

Ortega o konfrontaciji SAD sa Rusijom i Kinom

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega prokomentarisao je konfrontaciju Rusije i Zapada.

- Oni žele da potčine Rusiju i Kinu, ali oni su u šizofreniji, misleći da i dalje dominiraju čitavom planetom, a ne shvataju da je to već prošlost.

DNR: Rakete za HIMARS već dopremljene Ukrajini

Rakete za američke sisteme HIMARS dometa do 300 kilometara su već isporučene Ukrajini, potvrđeno je iz Narodne milicije DNR

Konašenkov: Oboren ukrajinski helikopter i četiri drona

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su u protekla 24 sata ukrajinski helikopter Mi-24 u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i četiri bespilotne letelice u oblasti Harkov, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- U protekla 24 sata ruske snage PVO oborile su helikopter Mi-24 ukrajinske vojske u blizini naselja Pokrovskoje u DNR i četiri ukrajinske bespilotne letelice u blizini naselja Peščanoje, Petropavlovka, Topoljskoje i Izjum u Harkovskoj oblasti - rekao je Konašenkov, prenela je agencija TASS.

Takođe, kako je naveo Konašenkov, ruske snage protivvazdušne odbrane presrele su četiri ukrajinske balističke rakete "Točka-U" i pet raketa "Uragan" u oblasti Herson i Harkov.

Portparol Ministarstva odbrane tvrdi da ukrajinska vojska prisilno mobiliše stanovnike naseljenih mesta u oblasti Donbasa, kako bi popunila značajne gubitke.

Ukrajinci granatirali Antonovski most

Ukrajinska armija ispalila je na Herson šest raketa, od kojih je pet oboreno, a jedna je pala u oblasti Antonovskog mosta.

Saobraćaj na mostu funkcioniše, žrtava nema, rečeno je Sputnjiku u pres-službi administracije tog regiona.

Napad na Herson je izveden iz američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS, rekao je zamenik šefa lokalne administracije.

Snimak napada na "Desni sektor"

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimke napada na punkt "Desnog sektora" u Zaporoškoj oblasti, gde je prema tvrdnjama ruskog resora eliminisano do 200 militanata.

Visokoprecizno oružje uništilo je i borbene položaje brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR. 

Pored toga, pogođeno je skladište municije za strano oružje u Odeskoj oblasti.

"Noćni vukovi" i glumci na udaru sankcija

Moto klub "Noćni vukovi" i vođa istog Aleksandar Hirurg Zaldostanov, glumci Sergej Bezrukov i Vladimir Maškov uključeni su u nacrt nove liste sankcija o kojoj se raspravlja u EU, prenosi "EUobserver", piše Sputnjik.

Razgovara se i o zabrani delatnosti brodarstva, firmi koje se bave oružjem u Rusiji, fondacije "Ruski mir" i pokreta "Junarmija".

Poljoprivrednici Hersonske oblasti prikupili su više od milion tona žitarica 

Vojno-civilna uprava Kahovke saopštila je da je već požnjeveno oko 700.000 tona pšenice, 400.000 tona ječma, 100.000 tona uljane repice i ubrano 70.000 tona graška.

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

  • Oružane snage RF su visokopreciznim oružjem pogodile privremeni položaj Desnog sektora, ubijeno je oko 200 militanata
  • Ruske oružane snage su visokopreciznim oružjem ubile više od 60 ljudi iz aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR
  • Oružane snage Ukrajine prisilno mobilišu stanovnike gradova Artemovsk, Časov Jar, Soledar, Dzeržinsk i oduzimaju njihova vozila
  • Ruski PVO sistemi oborili su helikopter Mi-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u DNR, kao i četiri ukrajinska bespilotna letelica u oblasti Harkova
  • Oružane snage RF uništile su visokopreciznim oružjem skladišta municije za oružje koje su isporučile SAD i EU u blizini Odese
  • Ruska PVO u oblastima Hersona i Harkova presrela je četiri balističke rakete Točka-U i pet MLRS granata Ukrajine Uragan
  • Ruska avijacija je dnevno pogodila 7 komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i položaj 81. aeromobilne brigade u regionu Kramatorsk

Muradov: Ukrajinci će morati da priznaju zahteve Rusije

Stalni predstavnik predsednika Rusije za Krim Georgij Muradov smatra da će ukrajinske vlasti morati da priznaju zahteve Rusije na eventualnim pregovorima, uključujući odustajanje od suvereniteta nad Hersonskom, Zaporoškom i Harkovskom oblašću.

- Ukrajini predstoji priznavanje svih zahteva Ruske Federacije - rekao je Muradov.

Kina o ratu u Ukrajini

SAD su glavni krivac za krizu u Ukrajini, i to takođe doprinosi eskalaciji sukoba, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Bivši pukovnik američke vojske Mekgregor: Bajden gubi u bici za Ukrajinu

Problem za NATO je što ekonomske teškoće izazvane američkim sankcijama Moskvi prete Evropi ekonomskim armagedonom. Jedina stvar koja pada brže od Bajdenovog rejtinga su američka i evropska ekonomija, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor.

Foto: Facebook

Prema Mekgregorovom mišljenju, nemački kancelar razume da će, ako on u Evropi bude predvodio pokret za prekid vatre u Ukrajini, evropska podrška NATO-u i Bajdenovom neuspešnom ratu sa Rusijom brzo propasti. 

U članku se napominje da je politika Sjedinjenih Država opasna. Amerikanci i Evropljani su „već ljuti na svoje plašljive i neupućene” vođe.

DNR: SBU pratila i prisluškivala rad grčkog konzulata u Marijupolju

Saradnici Službe bezbednosti Ukrajine pratili su rad grčkog konzulata i predstavnika grčkih kulturnih centara u Marijupolju, uključujući i prisluškivanje, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

- Saradnici SBU ispričali su kako su pratili rad grčkog konzulata i predstavnika grčkih kulturnih centara u Marijupolju: prisluškivanje, kontrola kretanja predstavnika konzulata. Sve to, razume se, rađeno je u tajnosti, uz kršenje ljudskih prava na privatnost - navodi se u saopštenju, objavljenom na Telegram kanalu štaba.

U štabu su istakli da su zbog ovih radnji, u provokacije SBU bili uključeni grčki državljani u Donbasu, kojima su bili ugroženi život i sloboda, piše Sputnjik.

MIP Rusije: Neprihvatljivo da se brodovi za izvoz žita koriste za snabdevanje oružjem

Za Rusiju je neprihvatljiva mogućnost snabdevanja Ukrajine zapadnim oružjem brodovima koji će, prema očekivanjima, prevoziti žito preko Crnog mora, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatija Sergej Veršinjin.

- U principu, naravno da smatramo nemogućim da se te humanitarne isporuke koriste za snabdevanje Ukrajine smrtonosnim oružjem zapadnih zemalja (a njih je veoma mnogo), što bi dodatno podstaklo nepopustljivost ukrajinske strane - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, u slučaju postizanja dogovora o izvozu žita preko Crnog mora, brodovi neće biti meta vazdušnih napada ruske strane.

- Podsetiću na izjavu našeg predsednika Vladimira Putina koji je rekao da ako Ukrajinci deminiraju luke i bude omogućena plovidba brodova sa žitaricama, te isporuke će garantovano biti izuzete od bilo kakvih napada, biće obezbeđen miran prolaz - istakao je Veršinjin, piše Sputnjik.

Putin danas u Iranu sa Raisijem i Erdoganom

Danas će se u Teheranu sastati predsednici Irana, Rusije i Turske kako bi razgovarali o regionalnim i međunarodnim problemima, saopšteno je iz Kremlja.

Od početka specijalne operacije u Ukrajini, ovo je prvo putovanje ruskog predsednika van teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza, kako mediji saznaju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da će Putin održati trilateralni samit sa predsednicima Turske i Irana o sprovođenju rešenja u Ukrajini. Takođe je rekao da bi uskoro mogao biti postignut sveobuhvatni sporazum o strateškoj saradnji Rusije i Irana.

Uništene sve diverzantske grupe u Hersonu

U Hersonskoj oblasti uništene su gotovo sve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine

Pristalice ovih grupa su uhapšene i sada su u zatvoru, saopštile su lokalne vlasti.

Rusi pojačavaju PVO u Hersonu

U Hersonskoj oblasti ruske snage jačaju sisteme protivvazdušne odbrane zbog pojačanih raketnih napada ukrajinske vojske, izjavio je za RIA Novosti zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

U pozorištu u Mariupolju nije bilo civila

U Dramskom pozorištu u Marijupolju u trenutku razorne eksplozije u martu ove godine nije bilo civila, a ukrajinska vojska je tamo imala borbene položaje, rekao je za RIA šef istražnog odeljenja Glavnog tužilaštva DNR Aleksej Kucurubenko.

Blumberg: Evropa neće moći da napravi rezerve gasa zbog abnormalnih temperatura

Razvijeni scenariji pokazuju da će se Evropa verovatno suočiti sa velikim izazovima mnogo ranije nego što se mislilo, i da će region biti nedovoljno pripremljen za haos koji oni donose, piše Blumberg. 

Ozbiljan napredak u pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine

U pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine postignut je ozbiljan napredak, ostali su samo tehnički problemi, izjavio je upućen izvor za agenciju RIA Novosti.

On nije mogao da precizira kada će biti održan sledeći sastanak.

Prošle sedmice u Istanbulu su održani pregovori vojnih delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i delegacije UN o problemu izvoza žita iz ukrajinskih luka.

Snimak dejstva ruske artiljerije

Na društvenim mrežama je objavljen snimak dejstva artiljerije ruskih padobranaca na frontu Herson-Nikolajev.

SAD: Nastavićemo da pužamo UKR obaveštajne podatke

SAD će nastaviti da pružaju obaveštajne podatke Ukrajini nakon nedavnih kadrovskih promena u najužem krugu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, saopštio je danas Stejt department, preneo je Rojters.

Zelenski je u nedelju razrešio načelnika Službe državne bezbednosti Ivana Bakanova i državnu tužiteljku Irinu Venediktovu, zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.

Naredbe o razrešenju Bakanova, prijatelja Zelenskog iz detinjstva i Venediktove, koja je zadužena za procesuiranje navodnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini, objavljeni su sinoć na zvaičnom sajtu predsednika.

Zelenski je u odvojenoj objavi na platformi Telegram naveo da je više od 60 zvaničnika iz kancelarije tužioca i Službe za državnu bezbednost radilo protiv Ukrajine na teritorijama koje je okupirala Rusija.

Dodao je da je u službama na čejem su čelu bili Bakanov i Venediktova registrovan 651 slučaj izdaje i saradnje sa neprijateljem.

Zelenska će se obratiti Kongresu SAD

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska obratiće se u sredu Kongresu SAD, saopštila je danas kancelarija predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Američki kongresmeni ugostiće Zelensku, suprugu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, u 11 časova po lokalnom vremenu, saopštila je kancelarija Nensi Pelosi, preneo je Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)