NAJRAZORNIJI RATOVI SU VOĐENI KAKO BI UNIŠTILI RUSIJU: Patrijarh Kiril održao sjajnu besedu u velikoj pravoslavnoj svetinji

Novosti online

17. 07. 2022. u 18:44

NAJBRUTALNIJI i najrazorniji svetski ratovi su povezani sa nastojanjima neprijatelja da unište Rusiju, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, piše RIA Novosti.

НАЈРАЗОРНИЈИ РАТОВИ СУ ВОЂЕНИ КАКО БИ УНИШТИЛИ РУСИЈУ: Патријарх Кирил одржао сјајну беседу у великој православној светињи

Foto: Profimedia/Javno vlasništvo/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

- Istorija naše Otadžbine nikada nije bila mirna, jer su i spoljni i unutrašnji neprijatelji nastojali da smanje ulogu i značaj Rusije, ne samo na evropskom kontinentu, već i širom sveta. A znamo da su svi svetski ratovi, najstrašniji i najrazorniji, bili vođeni zbog težnje drugih sila da unište našu zemlju. I mi smo izdržali ove neverovatne nasrtaje i pobedili. Ne samo zato što je bilo odličnih vojskovođe, ne samo zato što je naš vojnik bio hrabar, već i zato što je takva bila volja Božija - rekao je patrijarh u besedi posle večernje službe sa akatistom Svetom Sergiju Radonješkom, koju je predvodio u Trojice-Sergijevoj lavri.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je napomenuo da je u turbulentnim vremenima važno da ikona Svete Trojice koju je naslikao Anrej Rubljov ostane među vernicima.

- Ikona, koja nam svedoči o jedinstvu i sili Božijoj, daje ljudima ideal zajedničkog života, koji se izražava u duhovnom jedinstvu ljudi - rekao je on u besedi.

- Neka naša Otadžbina, naši narodi, naša crkva, sačuvaju to jedinstvo, bez kojeg nema jedinstva u ruskoj zemlji. Verujemo da će molitvama Sergija Radonješkog, pod zaštitom Bogorodice, ruska sila i naš narod će se sačuvati u jedinstvu, u veri i duhovnoj snazi - zaključio je Patrijarh.

Ruska pravoslavna crkva proslavlja 18. jula 600 godina od obretenja moštiju Svetog Sergija Radonješkog i osnivanja Trojičkog sabornog hrama Svete Trojice Sergijeve lavre.

Niz bogosluženja tokom praznovanja u Trojice-Sergijevoj lavri, koji se održava od 16. jula, kao i na sam dan praznika, predvodiće Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Ikona Andreja Rubljova "Trojica" je dostavljena na proslavu uz sve neophodne mere predostrožnosti i pod nadzorom predstavnika Državne Tretjakovske galerije.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: "URAGAN" PONOVO U AKCIJI - Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave