RUSIJA JE TOLIKO MOĆNA DA TO NIJE BITNO: Prva reakcija iz Kremlja na ulazak Švedske i Finske u NATO

M.Đorđević

28. 06. 2022. u 21:42

RUSIJA je toliko moćna sila da pristupanje Švedske i Finske NATO paktu nije bitno u globalnom strateškom smislu, rekao je za RIA Novosti Andrej Klimov, šef komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta.

РУСИЈА ЈЕ ТОЛИКО МОЋНА ДА ТО НИЈЕ БИТНО: Прва реакција из Кремља на улазак Шведске и Финске у НАТО

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Rusija je toliko moćna vojna i politička sila da ove države nemaju nikakav značaj u globalnom strateškom smislu, rekao je Klimov.

On je naglasio da učešće severnih suseda Rusije u alijansi „neće poboljšati“ njihove odnose sa Moskvom . Istovremeno, i Švedska i Finska su imale određene koristi od svoje neutralnosti, a sa jačanjem vojne infrastrukture na njihovoj teritoriji, „napraviće probleme sami sebi“, naveo je Klimov.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome koliko brzo Švedska i Finska mogu da uđu u NATO , Klimov je primetio da „brzina kojom se ostvaruje taj  cilj treba da ih brine.

Ministri spoljnih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su danas memorandum o proširenju NATO-a na ove dve države.

Turska će podržati poziv Finske i Švedske da se pridruže Severnoatlantskoj alijansi, saopštila je Kancelarija finskog predsednika.

Finski predsednik Sauli Niiniste razgovarao je u Madridu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, uz prisustvo generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

- Kao rezultat ovog sastanka, ministri spoljnih poslova naših zemalja potpisali su trojni memorandum, koji potvrđuje da će Turska na samitu u Madridu podržati poziv Finske i Švedske da postanu članice NATO-a, saopštila je Niinistina kancelarija.

Saveznici u Severnoatlantskoj alijansi će u naredna dva dana dogovoriti o konkretnim koracima za ulazak dve nove zemlje.

- Postignut je trilateralni sporazum - rečeno je u NATO-u, a generalni sekretar Jens Stoltenberg uskoro bi trebalo da otkrije više detalja.

BONUS VIDEO: "NE NATO-U, PREKINITE ISPORUKE ORUŽJA!" Kanadski pisac prekinuo konferenciju ministarke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŽELELI DA NAPRAVE DOBRU FOTOGRAFIJU, PA OTIŠLI U SMRT: Mladići pali sa litice, nesreća šokirala sve