ERDOGAN POPUSTIO: Ankara dala dozvolu da Finska i Švedska uđu u NATO

Novosti online

28. 06. 2022. u 21:14

Ministri spoljnih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su memorandum o proširenju NATO-a na ove dve države.

ЕРДОГАН ПОПУСТИО: Анкара дала дозволу да Финска и Шведска уђу у НАТО

foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Turska će podržati poziv Finske i Švedske da se pridruže Severnoatlantskoj alijansi, saopštila je Kancelarija finskog predsednika.

Finski predsednik Sauli Niiniste razgovarao je u utorak u Madridu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, uz prisustvo generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

- Kao rezultat ovog sastanka, ministri spoljnih poslova naših zemalja potpisali su trojni memorandum, koji potvrđuje da će Turska na samitu u Madridu podržati poziv Finske i Švedske da postanu članice NATO-a, saopštila je Niinistina kancelarija.

Saveznici u Severnoatlantskoj alijansi će u naredna dva dana dogovoriti o konkretnim koracima za ulazak dve nove zemlje.

- Postignut je trilateralni sporazum - rečeno je u NATO-u, a generalni sekretar Jens Stoltenberg uskoro bi trebalo da otkrije više detalja.

Prema pisanju RIA Novosti, Finska, kao članica alijanse, namerava da se pridržava dokumenata i politike NATO o borbi protiv terorizma, ali da će istovremeno Helsinki nastaviti da se ponaša u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.

Zauzvrat, Erdoganova kancelarija saopštila je da su se Finska i Švedska obavezale da neće podržati Radničku partiju Kurdistana (PKK) zabranjenu u Turskoj, i organizaciju islamskog propovednika Fetulaha Gulena (FETO), kao i da će napustiti politiku embarga protiv turske vojne industrije. 

Ankara je takođe istakla da su se Helsinki i Stokholm obavezali na izmene nacionalnog zakonodavstva u oblasti borbe protiv terorizma i odbrambene industrije.

Finski mediji su danas takođe objavili da Turska, Švedska i Finska pripremaju zajednički memorandum za rešavanje pitanja koja su sporna za Tursku u vezi s pridruživanjem dve skandinavske zemlje NATO savezu.

Finska i Švedska su 18. maja zbog rata u Ukrajini podnele prijave generalnom sekretaru NATO za ulazak u alijansu.

BONUS VIDEO: "NE NATO-U, PREKINITE ISPORUKE ORUŽJA!" Kanadski pisac prekinuo konferenciju ministarke

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)