NORVEŠKI OBAVEŠTAJCI: Osumnjičeni za pucnjavu u Oslu radikalni islamista?

Tanjug

25. 06. 2022. u 15:49

VERUJE se da je 42-godišnji muškarac uhapšen pod sumnjom da je jutros u Oslu ubio dve i ranio još 21 osobu, radikalni islamista koji ima istoriju mentalnih bolesti, saopštila je danas norveška obaveštajna služba PST.

НОРВЕШКИ ОБАВЕШТАЈЦИ: Осумњичени за пуцњаву у Ослу радикални исламиста?

Foto: Javad M. Parsa/NTB via AP

Osumnjičeni, čije ime policija nije imenovala, poznat je službama bezbednosti od 2015. godine, navodi PST, prenosi Rojters.

Policija je jutros u 01:19 sati dobila više dojava o pucnjavi u centru glavnog grada Norveške, u noćnom klubu i obližnjim ulicama, a po dolasku na lice mesta napadač je brzo savladan.

Osumnjičeni muškarac uhapšen je na licu mesta i optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i krivično delo terorizma, naveo je tužilac Kristijan Hatlo novinarima, prenosi CNN.

On je naveo da je reč o norveškom državljaninu poreklom iz Irana koji je od ranije "poznat policiji", ali je do sada kažnjavan samo zbog lakših krivičnih dela.

Zločin je počinjen na više lokacija, u klubu "London pab", u još jednom klubu u njegovoj blizini, kao i u okolnim uličicama.

U jednoj od okolnih uličica ubica je uhapšen samo nekoliko minuta nakon otvaranja vatre, saopštio je zvaničnik policije Tor Barstad, preneo je Rojters.

"London pab" je popularan gej bar i noćni klub u centru Osla, u kome je za danas bila planirana godišnja Parada ponosa, ali je događaj u norveškoj prestonici otkazan po preporuci policije.

Osumnjičeni je tokom pucnjave bio naoružan sa dva oružja, saopštila je policija, ali nije rečeno koje je oružje koristio zbog istrage koja je u toku, naveo je CNN.

Norveški premijer Jonas Gar Store izrazio je saučešće žrtvama, nazvavši pucnjavu "surovim i duboko šokantnim napadom na nevine ljude".

-Saosećam sa žrtvama i njihovim porodicama.Još ne znamo šta stoji iza ovog strašnog čina, ali kvir zajednici koja je sada u strahu i u žalosti želim da kažem da smo svi uz vas, napisao je Store na Fejsbuku, prenosi CNN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati