ZAPAD SEBIČNIM POTEZIMA IZAZVAO KRIZU Putin: "Politika BRIKSA važnija nego ikad pre"

Tanjug

23. 06. 2022. u 17:15

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin ocenio je danas da je zajednička politika zemalja članica grupe BRIKS - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - u cilju izgradnje multipolarnog sveta sada ključna kao nikada pre.

ЗАПАД СЕБИЧНИМ ПОТЕЗИМА ИЗАЗВАО КРИЗУ Путин: Политика БРИКСА важнија него икад пре

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

- Sigurni smo da je liderstvo zemalja BRIKS-a u formulisanju zajedničkog i pozitivnog kursa ka izgradnji istinski multipolarnog sistema međudržavnih odnosa, zasnovanog na univerzalno priznatim normama međunarodnog prava i ključnim principima Povelje UN, od krucijalne važnosti kao nikada ranije - rekao je Putin u video obraćanju na 14. samitu BRIKS-a, prenosi Tas s.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da složenost i transnacionalna priroda problema i pretnji sa kojima se suočava međunarodna zajednica zahtevaju traženje kolektivnih odgovora uz aktivno učešće ovog bloka.

- Više puta smo govorili da samo zajedno možemo da rešavamo probleme kao što su sukobi, borba protiv terorizma, protiv organizovanog kriminala, uključujući sajber kriminal, borba protiv klimatskih promena i širenja opasnih zaraza - naglasio je ruski predsednik.

Putin je optužio Zapad da je sebičnim pokušajima da okrivi čitav svet za sopstvene greške u makroekonomiji izazvao krizu koja se može prevazići samo fer i uzajamno korisnom saradnjom.

- Samo na temelju iskrene i uzajamno korisne saradnje moguće je tražiti izlaz iz ove krizne situacije koja je nastala u globalnoj ekonomiji nepromišljenim i sebičnim postupcima pojedinih država koje, koristeći finansijske mehanizme, suštinski prebacuju krivicu za sopstvene greške u makroekonomskoj politici na ceo svet - rekao je.

Zemlje BRIKSA imaju ekonomski značaj

Ruski lider je istakao da pet zemalja BRIKS-a imaju zaista veliki ekonomski, naučni, tehnološki i ljudski potencijal, koji omogućava da efikasno rade zajedno na obezbeđivanju međunarodne stabilnosti i bezbednosti, održivog rasta i prosperiteta i blagostanja svojih naroda.

Dodao je takođe da je Rusija spremna da jača saradnju sa Brazilom, Indijom, Kinom i Južnom Afrikom u širokom spektru oblasti i da se zalaže za unapređenje globalne ulogu zemalja BRIKS-a.

- Zemlje našeg bloka produbljuju saradnju u širokom spektru pitanja koja su na globalnoj i regionalnim agendama, a autoritet BRIKS-a i njegov uticaj na globalnoj sceni se kontinuirano povećava iz godine u godinu - zaključio je Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)