OSTAVKE MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA I ENERGETIKE Petkov se nada da će Bugarska izbeći nove izbore u vreme sukoba u Ukrajini

Srna

13. 06. 2022. u 20:07

BUGARSKI ministri spoljih poslova i energetike podneli su danas ostavke nakon što je njihova populistička stranka ITN napustila vladajuću koaliciju prošle sedmice.

ОСТАВКЕ МИНИСТАРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА И ЕНЕРГЕТИКЕ Петков се нада да ће Бугарска избећи нове изборе у време сукоба у Украјини

Kiril Petkov i Asen Vasilev, nove nade bugarske politike, Foto AP

Premijer Kiril Petkov izjavio je da će pokušati da osigura podršku parlamenta za manjinsku vladu.

Analitičari smatraju da je moguće održavanje novih izbora na jesen.

ITN je napustila labavu četvorostranačku koaliciju šest meseci posle njenog formiranja, ukazujući na neslaganje u vezi sa više političkih pitanja - od deblokiranja pregovora o članstvu Severne Makedonije u EU do zakona protiv korupcije.

Ministar spoljnih poslova Teodora Genčovska i ministar energetike Aleksander Nikolov povukli su se i ispoštovali odluku svoje stranke. Prethodno su još dva ministra iz ITN podnela ostavke prošle sedmice.

Petkov računa na podršku najmanje 12 odmetnuth poslanika iz ITN i nada se da će izbeći nove izbore u vreme rata u Ukrajini i stope iflacije koja je najviša u prethodnih 14 godina. 

BONUS VIDEO:

UKUSNO I TAČKA: U Moskvi pod novim imenom počeli da rade nekadašnji "Mekdonaldsovi" objekti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave