ABORTUS U EVROPI "NA KLACKALICI": Posle legalizacije prekida trudnoće, u zemljama EU menjaju stav

I. STANOJEVIĆ

30. 05. 2022. u 08:00

POLA veka posle legalizacije abortusa širom Sjedinjenih Država, američki Vrhovni sud namerava, do kraja juna, da ospori ženama ovo pravo, koje se decenijama smatra jednim od ključnih dostignuća razvijenih demokratija. Ukoliko bi sud ukinuo presudu iz 1973. godine, kojom je legalizovan prekid trudnoće, u otprilike polovini američkih saveznih država on više neće biti dozvoljen. I u Evropi zakonodavci prekrajaju zakone, oduzimajući u pojedinim zemljama ženama davno stečena prava.

АБОРТУС У ЕВРОПИ НА КЛАЦКАЛИЦИ: После легализације прекида трудноће, у земљама ЕУ мењају став

U Poljskoj feministkinje žestoko ratuju u korist abortusa / Foto AP

Vrhovni sud je potvrdio autentičnost nacrta, zavedenog pod datumom 10. februar 2022. godine, koji je objavio domaći portal "Politiko". Sud, međutim, ističe da taj dokument ne predstavlja odluku ove institucije, niti konačnu poziciju bilo kog njegovog sudije. Definitivna odluka treba da bude doneta najkasnije do jula.

Američke gradove danima su, u više navrata, potresali ulični protesti ogorčenih Amerikanaca u više gradova, pa je Antonio Guteres, generalni sekretar UN, izrazio zabrinutost zbog ovakve namere vlasti u Vašingtonu. Pošto je u javnost procurio nacrt novog zakona, Guteres je upozorio da "su seksualno i reproduktivno zdravlje i prava osnova za život svesnog izbora, osnaživanje i jednakost za žene i devojčice u svetu". On je u više navrata izrazio zabrinutost zbog, kako se izrazio, "globalnog unazađivanja ženskih prava".

Bela kuća je tada odbila da komentariše moguću zabranu abortusa, kao i činjenicu da je u pitanju presedan, budući da je prvi put jedan nacrt ilegalnim putevima dospeo iz Vrhovnog suda u javnost.

Odluka kojom je legalizovan abortus proistekla je iz slučaja "Ro protiv Vejda", a jedan od sudija Vrhovnog suda, Semjuel Alito, tvrdi da je "Ro od samog početka učinio ozbiljnu grešku". Ovom njegovom mišljenju priklonilo se još četvoro sudija koje su imenovali republikanci. Među njima i Ejmi Koni Baret, koja je u Vrhovni sud ušla na intervenciju tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je, nedugo potom, napustio kormilo zemlje. Posle njenog imenovanja konzervativci su u Vrhovnom sudu dobili sigurnu prevlast, a s obzirom na to da je reč o doživotnoj funkciji, takav odnos snaga ima šansu da potraje.

Mediji podsećaju da pravo na abortus već decenijama stvara nepremostive podele između političara i u američkoj javnosti. Prošlogodišnja sondaža javnog mnjenja pokazala je da skoro dve trećine odraslih građana SAD smatra da prekid trudnoće treba da bude bezuslovno legalan, dok 39 odsto tvrdi da je abortus nezakonit u većini, ili čak svim slučajevima, te da bi to morao da odražava i zakon.

Kad je Evropa u pitanju, abortus je legalan u većini zemalja, ali i na Starom kontinentu postoji retrogradni trend sve većeg ograničavanja prava žena da odlučuju o svom telu i svojoj sudbini. Po tome prednjače Poljska, Mađarska i Irska. Ove države, u kojima je katoličanstvo duboko ukorenjeno u sve sfere društvenog i privatnog, verske norme stavljene su, neretko, ispred demokratskih i humanih. Na Malti je prekid trudnoće zabranjen.

Dojče vele konstatuje da se, posebno u Istočnoj Evropi, uočava nazadovanje u pogledu prava žena, posebno reproduktivnih, koje ide u korak sa regresijom vladavine prava i demokratije.

Španija, nasuprot tome, čeka na usvajanje nacrta zakona po kome devojkama od 16 i 17 godina za abortus više neće biti potrebna saglasnost roditelja. Španija će postati i prva zemlja u Evropi u kojoj će žene koje pate od bolova tokom ciklusa imati pravo na slobodne dane.

- U tom regionu postoji pozitivan trend, za razliku od nekih "crnih tačaka" evropskog kontinenta. Napredak je, međutim, krhak i ne bismo nikada smeli da se opustimo - poručuje Lea Hoktor, regionalna direktorka za Evropu Centra za reproduktivna prava.

POLjSKA RIGIDNA

USTAVNI sud u Poljskoj, čiji je legitimitet EU osporila početkom prošle godine, potvrdio je zakon koji gotovo u potpunosti zabranjuje pravo na prekid trudnoće. Abortus je dozvoljen samo ako trudnoća ugrožava život ili zdravlje majke, u slučaju silovanja i incesta. Ovo se odnosi i na Ukrajinke izbegle u Poljsku od početka specijalne ruske vojne operacije.

MAĐARSKA RESTRIKTIVNA

ABORTUS je u Mađarskoj legalan, ali su propisi toliko restriktivni i procedura otežana da je ovo zakonsko pravo maltene neizvodljivo u praksi. Postoji dug period čekanja koji najčešće dovede do toga da trudnoća pređe starosni limit za prekid. Osim toga, medicinsku negu u slučaju abortusa ne pokriva zdravstveno osiguranje, što je često odlučujući faktor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)