DONELI ODLUKU! Grčka prešla na plaćanje gasa u rubljama

Tanjug

24. 05. 2022. u 10:16

SVE grčke kompanije koje uvoze ruski gas prešle su na novu proceduru plaćanja Gaspromu u rubljama i neće biti prekida u isporuci, izjavio je za RIA Novosti izvor u gasnoj industriji.

ДОНЕЛИ ОДЛУКУ! Грчка прешла на плаћање гаса у рубљама

Foto AP

Izvor agencije je naveo da je rok za uplatu za isporuke gasa u aprilu 25. maj i da je zato potrebno da iznos u evrima bude uplaćen na poseban račun 23. maja, pošto su za konverziju u rublje i prebacivanje novca sa jednog računa na drugi potrebna dva dana.

Sedam zemalja prihvatilo, 11 odbilo

Sedam evropskih država prihvatilo je nove uslove plaćanja ruskog gasa i otvorilo je dva računa u Gasprombanci, to su Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, Mađarska, Slovačka i Severna Makedonija, a 11 zemalja je obavestilo Gasprom da to ne prihvata.

Nove uslove plaćanja odbile su Poljska, Holandija, Bugarska, Danska, Letonija, Litvanija, Finska, Velika Britanija, Češka, Slovenija i Estonija.

Finska je odbila da ruski gas plaća rubljama, i u subotu ruski Gasprom je ovoj državi zaustavio izvoz gasa.

Konačnu odluku da li će prihvatiti nove uslove još nisu donele Rumunija, Belgija, Švajcarska i Hrvatska.

Srbija je u grupi zemalja koje Rusija ne smatra neprijateljima. Osim Srbije, tu su i Turska, Belorusija, Kazahstan, Kina, Moldavija, Jermenija, Bosna i Hercegovina i Južna Osetija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili