GENERAL KARAKAJEV O NAJMOĆNIJEM RUSKOM ORUŽJU: Umesto "ozloglašene" putanje, "Sarmat" može da priredi opako iznenađenje protivniku (VIDEO)

Novosti online

22. 05. 2022. u 14:41

NOVA ruska interkontinentalna balistička raketa "Sarmat" može da leti preko Severnog i Južnog pola, kao i da menja pravac kretanja, rekao je komandant Strateških raketnih snaga Sergej Karakajev za TV kanal Zvezda.

ГЕНЕРАЛ КАРАКАЈЕВ О НАЈМОЋНИЈЕМ РУСКОМ ОРУЖЈУ: Уместо озлоглашене путање, Сармат може да приреди опако изненађење противнику (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Sevastopol Life/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

On je objasnio da se mogućnost promene pravca leta ostvaruje zbog odnosa snage i težine novog raketnog sistema.

- Umesto naše "ozloglašene" putanje preko Severnog pola, ako je potrebno, moguće je gađati i preko Južnog, koji danas, u principu, nije zaštićen. A postoje i mogućnosti za druge putanje - sa stanovišta mogućnost lansiranja u svemir - primetio je Karakajev.

On je takođe sugerisao da je malo verovatno da će sredstva za presretanje ovog oružja biti stvorena u bliskoj budućnosti.

- Ti kvaliteti – energetske mogućnosti novog raketnog sistema, uzimajući u obzir postojeću borbenu opremu i kompleks sredstava za prevazilaženje, danas govore da za raketni sistem Sarmat nema protivraketne odbrane, i verovatno neće postojati u narednim decenijama - dodao je komandant Strateških raketnih snaga.

Karakajev je pojasnio da je jedan od elemenata prevazilaženja raketne odbrane veliko ubrzavanje rakete nakon lansiranja. Prema njegovim rečima, "Sarmat" ubrzava skoro jednako brzo kao lake čvrste rakete, uprkos tome što je u pitanju veća raketa, koja sporije povećava brzinu.

Pored toga, naglasio je komandant Raketnih strateških snaga, očekuje se da će Sarmat ostati u upotrebi 50 godina, jer karakteristike rakete i njena pouzdanost to dozvoljavaju.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA" - Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave