TEGLA DŽEMA I SVEĆE TIKET ZA NOVO DOBA: Vlade u Beču i Berlinu u strahu od širenja rata iz Ukrajine na Zapad

I. STANOJEVIĆ

11. 05. 2022. u 09:53

STRAH od posledica ratnih dejstava u Ukrajini koje bi mogle da se prošire na Zapad, naterao je austrijsku i nemačku vladu da donesu neuobičajene naredbe za građane. Beč i Berlin, odnosno, Sektori za vanredne situacije ministarstava unutrašnjih poslova dveju država obavezuju svoje stanovništvo da se opskrbi osnovnim namirnicama i priborom za preživljavanje u teškoj situaciji koja nije isključena.

ТЕГЛА ЏЕМА И СВЕЋЕ ТИКЕТ ЗА НОВО ДОБА: Владе у Бечу и Берлину у страху од ширења рата из Украјине на Запад

Prazni rafovi u nemačkim trgovinama / Foto Shutterstock

Svako domaćinstvo, dužno je da nabavi 20 litara vode po glavi, 3,5 kilograma krompira ili testenina, mleko, meso, šećer, marmeladu, ali i sveće, radio na baterije, prvu pomoć, aparat za gašenje požara, nož, kacigu, vreće za spavanje. Osim toga, građani su dužni da prikupe osnovna dokumenta i drže ih uz sebe da, ako budu primorani da napuste domove, ne ostanu bez ličnih i identifikacionih papira.

U bavarskoj prestonici Minhenu, vlasti su donele odluku da, po ceni od devet evra mesečno, građani mogu da pazare unificiranu kartu, koju će koristiti za bilo koji vid javnog transporta, izuzev taksi vozila i brzih vozova, takozvanog ICE (Intersiti ekspres) sistema, čije kompozicije dostižu brzinu od 368 kilometara na sat. Za sada, karte će važiti tokom juna, jula i avgusta.

I drugi nemački gradovi opredelili su se za ovakvu vrstu stimulacije korisnika usluga, da bi zemlja maksimalno moguće smanjila potrošnju benzina. Socijaldemokratska partija Nemačke (SDP) predložila je da se, po ugledu na veliku naftnu krizu 1973. godine, zabrani vožnja privatnim vozilima nedeljom i praznikom. To, međutim, još nije prihvaćeno, mada se, iz ekoloških razloga, za isto zalaže stranka Zelenih.

S druge strane, nestašice jestivog ulja, brašna i testenina, dostigle su u Nemačkoj i Austriji neviđene razmere. U marketima, rafovi su prazni već čitav mesec. Suncokretovog ulja nema ni za lek, a nalazi se samo maslinovo, koje košta između šest i 8,5 evra. Mediji navode da su se potrošači mahom preorijentisali na kupovinu ulja od komine masline, koja u megamarketu košta manje od 400 dinara. Od nedavno se beleži ogromna potražnja za svinjskom mašću koja se ranije maltene nije ni koristila, ili samo izuzetno.

Nemački Zavod za statistiku, objavio je, krajem aprila, da je suncokretovo ulje poskupelo za 28,9 odsto, paradajz i krastavci za trećinu, puter za petinu, a jaja za oko 16 odsto.

U eksploziji cena svi se različito snalaze, a ideje ne manjkaju vlasnicima privatnih firmi, koji nastoje da, na svaki način, pokriju "rupe". Tako je Horst Ingendorn, ugostitelj iz nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija počeo da naplaćuje ulaz u svoj restoran, što je potez bez presedana. Gosti koji žele da uđu moraju da plate tri evra.

Vlasnik lokala, ovu meru obrazlaže poskupljenjem, pre svega energenata, ali i prehrambenih proizvoda. Cena mesa je, podseća, porasla za oko 50 odsto, povrća za oko 30 procenata, a za mast za prženje košta dvostruko više nego ranije. Gosti su, veli, pozitivno reagovali na ovu meru i opravdavaju njegov potez.

POSKUPELO NAJVIŠE ZA 40 GODINA

ŽIVOTNE namirnice poskupele su u Nemačkoj, u proseku, za 30 do 50 odsto. Iako je kriza pogodila celu zemlju, u zapadnom delu cene su više nego na realno siromašnijem istoku. Cena goriva je, preko noći, bukvalno eksplodirala na 2,09 evra. Stopa inflacije dostigla je, za nemačke uslove do juče potpuno nezamislivih, 7,6 odsto, što je najviše za četiri decenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024