KINA SPREMNA NA SANKCIJE: Ekonomski udar na Rusiju - primer iz kojeg Peking uči

D. VUJIČIĆ

08. 05. 2022. u 07:33

OGROMNE ekonomske sankcije koje su zapadne zemlje predvođene SAD uvele Rusiji mogu se posmatrati kao upozorenje iz udžbenika za Kinu - koliko daleko zapad može da ide", rekao je He Veiven, bivši ekonomski i komercijalni savetnik u kineskim konzulatima u Njujorku i San Francisku za "Saut Čajna morning post" u obimnom tekstu, u kom se najavljuje eventualni nadolazeći ekonomski rat Pekinga i Vašingtona.

КИНА СПРЕМНА НА САНКЦИЈЕ: Економски удар на Русију - пример из којег Пекинг учи

Foto AP

U tekstu "Morning posta" pobrojano je niz kratkoročnih i dugoročnih strategija koje se razmatraju u kriznom scenariju sa Zapadom, zasnovanih na geopolitičkim faktorima kao što je obračun oko Tajvana.

- Neophodno je ubrzati izgradnju i eksterno povezivanje prekograničnog sistema kliringa juana CIPS. Ali primarni izbor je da se nastavi jačanje saradnje sa Sviftom", rekao je Vang Jongli, bivši potpredsednik Banke Kina i bivši član odbora Svifta.

Kina uzima u obzir i proučava sopstvenu spremnost i buduće opcije nakon američke drastične mere zamrzavanja sredstava ruske centralne banke u inostranstvu. U vezi sa tim, Jongli je naglasio da su "ogromne devizne rezerve teško stečene i da su one kineske 'finansijske nuklearne bombe' sa snažnim efektom odvraćanja. Rezerve se moraju koristiti pravilno, a ne proizvoljno, i ne mogu se lako smanjivati".

Zvaničnici u Pekingu poručili su Vašingtonu da "Kina nije Rusija" s obzirom na neizmerno veću ulogu Kine u skoro svakom aspektu globalne ekonomije. Takođe su rekli da bilo koji potencijalni scenario ponovnog ujedinjenja Tajvana sa kopnom ne bi bio kao Rusija-Ukrajina.

Kako se kaže, "Kina je intenzivirala napore da diversifikuje svoje devizne rezerve u poslednje dve decenije, prema podacima Državne administracije za devize".

- Kineska i privreda SAD imaju udela jedna u drugoj, tako da je za SAD Kina potpuno drugačiji slučaj od Rusije. Političke kalkulacije su tako neizbežno ograničene ekonomskim uslovima.

Foto Printscreen

Sjang, viši naučni saradnik Kineske akademije društvenih nauka, takođe je rekao, da bi, ako bi iste sankcije bile uvedene protiv Kine, one imale neželjene posledice po globalni blok koji ih nameće.

- Efekti bilo kakvih sankcija su obostrani - rekao je Lu. -Imamo imovinu u SAD i Evropi, kao i oni u Kini.

Ši Jinhong, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Renmin i savetnik Državnog saveta, kabineta zemlje, govoreći o aktuelnim ograničenjima koje je Vašington uveo kineskoj privredi, prognozirao je da će američke sankcije neizbežno ostati na snazi, a možda će doći i do novih, ali će se sankcije odvijati svojim prvobitnim (usporenim) tempom. Oštra i iznenadna eskalacija je malo verovatna.

OSTAJU NA OPREZU

- SJEDINjENE Države se sada igraju sa dvosmislenošću - rekao je jedan strani diplomata sa sedištem u Pekingu.

- Kina takođe želi jasno da zna pod kojim konkretnim okolnostima će biti sankcionisana.

- Shodno tome, kineska vlada, zajedno sa državnim bankama i preduzećima koja imaju poslovne odnose sa Rusijom, usvojila je veoma oprezan pristup od početka rata - kaže profesor Ši sa Univerziteta Renmin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)