GVANTANAMO PODSETNIK ZLOČINA NAD LJUDSKIM PRAVIMA: Kina pozvala SAD da onemoguće rad ovog zatvora

Tanjug

12. 01. 2022. u 12:27

KINA poziva SAD da odmah zatvore zatvor u zalivu Gvantanamo i privedu pravdi svakoga ko je ovlastio i direktno mučio zatvorenike, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

ГВАНТАНАМО ПОДСЕТНИК ЗЛОЧИНА НАД ЉУДСКИМ ПРАВИМА: Кина позвала САД да онемогуће рад овог затвора

Foto: Tanjug/AP

- U stvari, širom sveta postoje tajni zatvori koje su stvorile SAD, a Gvantanamo je samo vrh ledenog brega. Američki crni zatvori kao što je Gvantanamo su stalni podsetnik na zločine u vezi sa ljudskim pravima u SAD - izjavio je kineski diplomata, a prenosi RIA Novosti.


On je napomenuo da “SAD moraju preispitati svoje postupke, odmah zatvoriti Gvantanamo i tajne zatvore širom sveta, zaustaviti proizvoljna zatvaranja, maltretiranje zatvorenika i druga zverstva, izviniti se i platiti obeštećenja žrtvama i privesti pravdi one koji su vršili mučenja”.

Prethodno je Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (ODIHR) još jednom pozvala vlasti SAD da što pre zatvore zatvor CIA u Gvantanamu.

ODIHR je pozdravio obnovljenu posvećenost administracije SAD da ide u smeru njegovog zatvaranja, što je pokazano 2021. godine prebacivanjem jednog zatvorenika iz Gvantanama i pripremama za oslobađanje još dvojice.

ODIHR je u saopštenju naveo da je trenutno u Gvantanamu preostalo 39 zatvorenika, od kojih je 27 tu zadržano 15-20 godina bez formalnih optužbi.

Bivši američki predsednik Barak Obama potpisao je ukaz o zatvaranju zatvora u bazi Gvantanamo pre više od 10 godina, ali nije uspeo da ga primeni jer je Kongres odbio da finansira likvidaciju zatvora.

Njegov naslednik Donald Tramp formalno je otkazao Obamin dekret, dok Bajdenova administracija sada tvrdi da želi da ga zatvori, ali ne precizira kada će se to dogoditi.

BONUS VIDEO:

ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)