"KRIVCI MORAJU ODGOVARATI": Zaharova poziva da se istraži uloga Amerike zbog događaja u sirijskim gradovima

Novosti onlajn

28. 04. 2022. u 19:03

DOGAĐAJI u sirijskim gradovima Baguz, Hajin i Raka u kojima su učestvovale Sjedinjene Američke Države moraju biti istraženi, a krivci moraju odgovarati, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

КРИВЦИ МОРАЈУ ОДГОВАРАТИ: Захарова позива да се истражи улога Америке због догађаја у сиријским градовима

Foto: Profimedia

Prema njenim rečima, pre tri godine 18. marta 2019. godine američki avioni su u okviru borbe protiv terorista DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) bacili bombe na izbeglički kamp Baguz u Siriji.

Pored toga, SAD i njeni saveznici u gradu Baguz su „sravnili sa zemljom“ grad Hajin, u bici za Raku u periodu jun-oktobar 2017. godine. Tokom napada je grad praktično „zbrisan sa lica zemlje“, a broj žrtava među civilima po najskromnijim procenama je premašio 1.600 ljudi, dodala je Zaharova.

- Nema sumnje da su događaji u gradovima Baguz, Hajin i Raka samo pojedinačni primeri šta se tamo događalo svih ovih godina – to su tomovi, tomovi krivičnih dela koje su činili visoko predstavnici SAD i drugih zemalja Evropske unije i NATO-a. Nema sumnje da ti događaji moraju biti istraženi, a krivci moraju da odgovaraju - izjavila je Zaharova.

Podsetimo, ranije je Sirija uputila pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i Savetu bezbednosti UN o ratnim zločinima međunarodne koalicije predvođene SAD u gradu Raka 2017. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

POSLEDICE UDARA TOČKE-U: Ukrajinci granatirali Herson - Rusi objavili snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere