USKRŠNJI "EGZODUS" GRKA: Masovno krenuli ka ostrvima i izletištima na morskoj obali

Zvonko Šimunec-dopisnik iz Atine

22. 04. 2022. u 15:39

"PASHA sto horio" (Uskrs na selu) tradicionalni običaj Grka da najradosniji praznik provedu u krugu porodice, po mogućstvu u ”zavičaju”, posle dvogodišnje korona-pauze, eksplodirao je ovih dana.

УСКРШЊИ ЕГЗОДУС ГРКА: Масовно кренули ка острвима и излетиштима на морској обали

Foto: Nenad Živanović

Putuje se u dva pravca-prema Severu, ka Larisi i Solunu, kao i na Zapad, preko Korinta u pravcu brojnih atraktivnih destinacija na Peloponezu.

Iz Pireja, Rafine i Lavrija isplovilo je samo u četvrtak 46 trajekta krcatih putnicima.

Gužve na naplatnim rampama su ogromne, ali su putari bili spremni pa se osim standardne naplate putarina koriste i mobilne ekipe koje rade punom parom.

Ipak, čeka se oko sat vremena na naplatu, ali dobar deo se odlučuje za obilaznice gde nema gužve, a ni troška.

Gruba procena nadležnih je da će makar milion Atinjana Uskrs provesti van svojih domova, a treba imati u vidu i da je duž morske obale prema Sunionu, ove godine vanredno otvoreno preko 50 hotela u kojima mesta više nema.

Na oduševljenje turističkih radnika, iz raznih destinacija stižu vesti da je čak 98 odsto svih kapaciteta rezervisano i da će prihodi od ovogodišnje proslave Uskrsa podsetiti na onu rekordnu iz 2019.

Na Krfu nema ni jednog slobodnog mesta u hotelima. Na brzinu pripremljeni apartmani se stavljaju u funkciju, jer je poznato da je proslava Uskrsa na Krfu nezaboravan događaj.

Kao da je neko dao znak da strah od korona pošasti treba smestiti u zaborav, Grci su masovno krenuli ka ostrvima i izletištima na morskoj obali da simbolično najave kraj restrikcija i uspešnu turističku sezonu.

Kako je dobar deo uskršnjih i prvomajskih praznika, povezanih s ”nešto slobodnih” dana, kompletirao dvonedeljni odmor, biće zanimljivo iѕračunati kakve će posledice to doneti.

Cene iz dana u dan rastu, uprkos velikim naporima premijera Kirijakosa Micotakisa da zaštiti najugroženije slojeve stanovništva, od subvencija za struju, do povećanja minimalne zarade…

Ali, o tome će se misliti posle praznika.

Konačno je prilika da se slavi bez straha. KALO PASHA!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost