SUSRET U VATIKANU: Viktor Orban kod pape Franje

Milica Ostojić (Rim)

21. 04. 2022. u 14:21

VIKTOR Orban predsednik mađarske vlade stigao je danas kod papa Franje. To je prva poseta Orbana inostranstvu a nakon nedavno održanih izbora, i takođe, njegov prvi susret sa papom u Vatikanu.

СУСРЕТ У ВАТИКАНУ: Виктор Орбан код папе Фрање

Foto: Printscreen

Reč je o privatnoj poseti te nije usledilo zvanično saopštenje iz Vatikana osim da se papa zahvalio Orbanu na prijemu izbeglica iz Ukrajine.

Posmatrači ocenjuju da ova poseta ima značaj jer se odigrava u vreme vojne intervencije Rusije u Ukrajini jer se mađarski premijer smatra jednim od evropskih predsednika vlade najbližim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Takođe, oni podsećaju kako je Orban dozvolio da preko teritorije njegove zemlje prođu oružje i trupe, ali i čvrsto odlučio da u Ukrajinu njegova zemlja neće poslati niti naoružanje, niti vojsku.

Popodne se Viktor Orban sastaje sa Mateom Salvinijem liderom „Lige“, a u centru razgovora biće međunarodna situacija i odnosi između Italije i Mađarske, sa posebnim osvrtom na ekonomiju i investicije. Za Salvinija će to biti i prilika da lično čestita Orbanu na pobedi na proteklim izborima i prilika da „podvuče duboko osećanje prijateljstva i saradnje između Rima i Budimpešte“, stoji u saopštenju iz Lige.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a