IZGORELA PRAVOSLAVNA CRKVA U PARIZU: Konstrukcija značajno oštećena, nije spašena vredna zbirka ikona i slika (VIDEO)

R. V.

18. 04. 2022. u 20:46

KAKO navodi francuski list "Le Parisien" požar je u nedelju teško oštetio pravoslavnu crkvu Serafima Sarovskog u Parizu, u koja se nalazi u 15. pariskom okrugu.

ИЗГОРЕЛА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У ПАРИЗУ: Конструкција значајно оштећена, није спашена вредна збирка икона и слика (ВИДЕО)

FOTO: PRINTSKRIN/JUTJUB/ 60seondparis

Malu pravoslavnu crkvu Serafima Sarovskog, smeštenu u dobro skrivenom vrtu u ulici Lekurb u Parizu (15. vek), ove nedelje je usred popodneva zahvatio plamen žrtve. Njena drvena konstrukcija nije mogla biti spašena u naletu vatre, kao ni izuzetna zbirka ikona i slika. Ipak, požar se nije proširo na susednu radionicu, niti na glavnu zgradu mesta, kuću iz 18. veka.

Od kraja nedeljnog popodneva stručnjaci centralne laboratorije pravosudne policije pokušavaju da utvrde poreklo požara, koji je izbio nešto posle 16 časova. Vatrogasci su evakuisali tri osobe, sveštenici su živi i zdravi, ali u stanju šoku. Istraga je u toku i ispituje se da li je do požara došlo slučajno.

Obnovljena 1974. godine

Crkva Serafima Sarovskog je bila crkva koju su negovali pravoslavci Pariza, malo utočište u kojem se ponekad okupljalo i do 200 vernika na praznike: njena prva kapela je podignuta 1930-ih godina, u vreme kada ruska zajednica u 15. arondismanu bila je jedna od najvećih u prestonici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)