DIREKTOR CIA OPREZAN: Ruska pretnja nuklearnim oružjem ne shvata se olako

Tanjug

14. 04. 2022. u 21:30

PRETNjA da bi Rusi mogli upotrebiti taktičko ili nuklearno oružje manjeg dometa se ne može olako shvatiti, ali Centralna obaveštajna agencija nije videla mnogo dokaza u praksi koji bi pojačali tu zabrinutost, saopštio je danas direktor CIA Viliijam Berns.

ДИРЕКТОР ЦИА ОПРЕЗАН: Руска претња нуклеарним оружјем не схвата се олако

Foto Tanjug/AP / printsckrin

Berns je u govoru na Univerzitetu Džordžija ukazao na "potencijalni očaj" i vojne neuspehe koje su ruski predsednik Vladimir Putin i njegova vlada pretrpeli od slanja trupa u Ukrajinu 24. februara, javio je Rojters.

-Iz tih razloga niko od nas ne može olako da shvati pretnju od potencijalnog pribegavanja nuklearnom oružju, poručio je Berns.

Dodao je, međutim, da uprkos retorici Kremlja o tome da je najveći svetski nuklearni arsenal stavljen u stanje visoke pripravnosti, "nismo videli mnogo praktičnih dokaza o tom raspoređivanju ili vojnom razmeštanju koji bi pojačale ta strahovanja".

Berns je to poručio u odgovoru na pitanje bivšeg senatora i vodećeg aktiviste za kontrolu oružja Sema Nana, a na kraju svog prvog govora od kako je u martu 2021. godine preuzeo položaj šefa američke špijunske agencije, prenosi Glas Amerike.

Berns je takođe naveo da su američke obaveštajne agencije u jesen prošle godine počele da prikupljaju "uznemirujuće i detaljne" obaveštajne podatke o Putinovim planovima za "veliku novu invaziju" na Ukrajinu.

Foto printskrin Youtube tvzvezda.ru

-Putin je bio obuzet primedbama, ambicijom i nesigurnošću i video je da se zatvara prozor za oblikovanje orijentacije Ukrajine daleko od Zapada, naglasio je Berns koji je Putina nazvao "apostolom osvete".

Američki obaveštani podaci bili su ključni za ukrajinsku borbu protiv ruskih snaga, ocenio je Berns, koji je tokom višegodišnje diplomatske karijere bio i američki ambasador u Moskvi.

On je poručio i da su zločini počinjeni u ukrajinskom gradu Buča užasni.

Rusija odbacuje optužbe za zločine u Buči i napade na civile.

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)