BIVŠI PREMIJER SLOVENIJE TUŽI DRŽAVU: Nekadašnji predsednik vlade Anton Rop traži 127.000 evra odštete

Srna

07. 04. 2022. u 14:29

NEKADAŠNjI slovenački premijer Anton Rop u sudskom postupku protiv države traži 127.000 evra odštete zbog sudske presude kojom je 2013. godine bio osuđen na plaćanje globe od 10.000 evra zbog odavanja državne tajne.

БИВШИ ПРЕМИЈЕР СЛОВЕНИЈЕ ТУЖИ ДРЖАВУ: Некадашњи председник владе Антон Роп тражи 127.000 евра одштете

Foto EPA

Rop je u svom iskazu na ljubljanskom Okružnom sudu rekao da je bio nepravedno optužen i kasnije nepravosnažno osuđen, dok je presudu na kraju odbacio Vrhovni sud, prenose slovenački mediji.

On je naveo da je zbog tog slučaja pretrpeo materijalnu i nematerijalnu štetu, zbog čega od države traži odgovarajuću odštetu.

Rop je 2004. godine tokom predizborne kampanje, dok je obavljao funkciju predsjednika Vlade, optužio tadašnjeg lidera opozicije Janeza Janšu da je sa tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom dogovarao izazivanje incidenata u Piranskom zalivu kako bi njegova stranka politički profitirala i dobila više glasova na parlamentarnim izborima.

Rop je tada javno iznosio tvrdnje da je slovenačka obaveštajna služba snimala Janšine i Sanaderove telefonske razgovore i da o tome postoje dokazi, što nije uspeo dokazati, dok je u privatnoj sudskoj tužbi koju je zbog klevete protiv njega podnio Janša pristao na sudsku nagodbu čiji detalji nisu objavljeni.

BONUS VIDEO: VELIKA AKCIJA POLICIJE: Interventna kod Studenjaka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest