(MAPA) POSLEDNJI IZVEŠTAJ SA FRONTA: Žestoke borbe u Mariupolju, puk Azov nema gde sem u more; Pripreme terena za novi kotao kod Pavlograda

P. Z. S. / telegram zola_of_renovation

03. 04. 2022. u 01:35 >> 01:46

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. U toku su žestoke borbe u Mariupolju i Donbasu.

(МАПА) ПОСЛЕДЊИ ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Жестоке борбе у Мариупољу, пук Азов нема где сем у море; Припреме терена за нови котао код Павлограда

Foto Tanjug

Ruski vojni analitičar Vladislav Ugoljni dao je rezime svih dejstava na ratištu u Ukrajini za 2. april 2022.


DESNA OBALA KIJEVA – Izvršeno je povlačenje ruskih trupa iz ovog pravca. Ruska vojska se organizovano povlačila pod okriljem artiljerije.

ČERNIGOVSKI PRAVAC - Na levoj obali Kijevske oblasti, ruske trupe su se povukle istočno od linije Nižin-Priluki. Trenutno nema informacija o povlačenju u Černigovskoj oblasti. Ne zna se da li će Rusi zadržati prisustvo u Černigovskoj oblasti ili će biti potpuno prebačeni u Sumsku oblast. Blokada Novgoroda Severskog se nastavlja.

SLOBOŽANSKI PRAVAC – Snage se prebacuju u region, ruska vojska jača kontrolu u centralnom delu regiona (područje blokiranog Konotopa), nastavlja se pokrivanje Suma. Na severu su blokirani regioni Šostka i Gluhov. Na jugu Sumske oblasti postoje nepotvrđene informacije o napredovanju Oružanih snaga Ukrajine ka severu od Trostjanca. U oblasti Harkova i Čugujeva front je ostao nepromenjen, aktivirana je artiljerija. U oblasti Zmijeva - bez promene.

Ilustracija riafan.ru


PAVLOGRADSKI LUK


-SEVERNI BOK LUKA (od Balakleje do Popasne) - južno i jugozapadno od Izjuma, borbe se nastavljaju, Rusi nastavljaju da kontrolišu prelaz preko Severskog Donca. Prednja konfiguracija nepromenjena. Borbe se nastavljaju u aglomeraciji Severodonjeck, trenutno nema informacija o oslobađanju Metelkina i Kremene. U Rubižnu je uspostavljen rad sa lokalnom gradskom upravom. Na jugu aglomeracije NM LNR se približila Borovskom. Nastavljaju se borbe u rejonu Popasne, kao i razbijanje ukrajinske odbrane kod Bahmutke.

-CENTRALNI FRONT (od Popasne do Marinke) - nastavljaju se borbe za Marinku (i Novomihajlovku na jugu) i u oblasti Avdejevke (Novoselovka i Novobahmutka). Najavljuje se zauzimanje većeg dela Novobahmutke.

Važan momenat borbi u oblasti Novobahmutovke. Naše napredovanje tamo je eliminisalo potencijal za železničku vezu između severnog Donbasa (severno od Avdijevke, Gorlovke i Stahanova) i zapadnog (spoj u Krasnoarmejsku)

Tako je severni Donbas sada železnicom povezan sa Ukrajinom samo preko Slavjansk-Barvenkovo-Dubovo. A do ove linije - oko 30 km. Uskoro će na ovoj liniji biti uspostavljena kontrola vatre, a zatim i fizička kontrola. Posle toga, Ukrajinci će imati samo drumski koridor.


-JUŽNI BOK LUKA (od reke Dnjepar do Marinke) - linija fronta od Dnjepra do Velike Novoselke je nepromenjena. Trenutno nema informacija o kretanju u oblasti Velike Novoselke (selo Blagodatnoje), kao ni o kretanju ka severu od reke Kašlagač u pravcu autoputa Zaporožje-Donjeck.

Foto Tanjug/AP


MARIUPOLjSKI KOTAO – Borbe se nastavljaju, najžešći otpor Ukrajinci su pružili u oblasti oko luke, oko Azovstala i fabrike Iljič. Preko 50% grada čvrsto kontroliše NM DNR.

PRAVAC HERSON-NIKOLAJEV - Bez promena idite na administrativne granice Hersonske oblasti nasuprot Nikolajeva i Krivog Roga. Akcije obe strane su čisto taktičke prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)