PRESTAĆE PREVLAST DOLARA KAO SVETSKE VALUTE: Najveći krivac za to biće sama Amerika

Novosti online

02. 04. 2022. u 16:54

HEGEMONIJA dolara kao svetske valute će se izgubiti u dogledno vreme, američka valuta će postepeno gubiti na vrednosti, naveo je za RT Dan Kovalik, profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu.

ПРЕСТАЋЕ ПРЕВЛАСТ ДОЛАРА КАО СВЕТСКЕ ВАЛУТЕ: Највећи кривац за то биће сама Америка

Foto: P. Milošević

Prema njegovim rečima, krivicu za slabljenje dolara snose same SAD koje koriste svoju valutu kao sredstvo pritiska

„Dugi niz godina, SAD su uvodile sankcije brojnim zemljama. Da bi nastavili da trguju, te zemlje su morale da koriste druge pristupe, da vrše plaćanja u drugim valutama “, rekao je ovaj stručnjak.

On je primetio da se na ovaj način Amerika istiskuje iz svetske ekonomije, a da sadašnje uvođenje sankcija Rusiji bez presedana samo ubrzava ovaj proces.

„Kao što već dugi niz godina ponavljam, američke sankcije će se istisnuti SAD iz globalne ekonomije, a upravo to se dešava pred našim očima“, rekao je Kovalik.

Istovremeno, on je naglasio da rublja, za razliku od dolara, ima realnu podršku u vidu zlata i energetskih resursa, koji mogu da ojačaju vrednost ruske valute.

„Dakle, za razliku od američkog dolara, podržanog samo klauzulom „punog poverenja“ američkog ustava, rublja će imati stvarnu vrednost. Ljudi, naravno, sve manje veruju u američki dolar, jer SAD imaju ozbiljne dugove“, rekao je ekonomista.

BONUS VIDEO: IRAN ĆE TEK SADA DA POKAŽE ZUBE: Nuklearni program islamske republike dobija novi zamah

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama