LAVROV O CILJEVIMA ZAPADA: Vode totalni rat protiv Rusije, koriste Hitlerove termine

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

26. 03. 2022. u 07:21

NA Zapadu su Rusiji objavili totalni hibridni rat. Mnogi evropski političari koriste termine koje je nekada koristila Hitlerova Nemačka.

ЛАВРОВ О ЦИЉЕВИМА ЗАПАДА: Воде тотални рат против Русије, користе Хитлерове термине

Foto Tanjug/AP

Oni sada bez skrivanja govore o ciljevima koji podrazumevaju da se ruska ekonomija slomi, uništi i uguši, baš kao i Rusija u celini, kazao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Kada vidimo sve to bezakonje koje Zapad sprovodi uvođenjem sankcija, jasno je da su sve te vrednosti koje su naše zapadne kolege propovedale - bezvredne, a pre svega mislim na slobodu izražavanja, na tržišnu ekonomiju, na neprikosnovenost privatne svojine, kao i na pretpostavku nevinosti - naglasio je Lavrov. - Napetost u međunarodnoj areni dostigla je svoj vrhunac i u toku je kulminacija Zapada kad je u pitanju obuzdavanje Rusije.

Ruski diplomata je, međutim, kazao i da se Rusija neće samoizolovati, te da će nastaviti da sarađuje sa svojim saveznicima.

Foto AP

Istovremeno, bivši predsednik i premijer Rusije, a sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev je rekao da će ruska vojna operacija u Ukrajini trajati dok se ne ispune ciljevi, što treba da dovede do toga da zemlja postane normalna. Te ciljeve je postavio predsednik Putin a oni se tiču budućeg statusa Ukrajine, njene neutralnosti. Po mišljenju Medvedeva, Ukrajina bi trebalo da bude normalna susedna zemlja koja neće voditi antirusku politiku.

Medvedev je kazao i to da su besmislene zapadne računice da će ograničavanjem ruskog biznisa tako uticati na vlasti. Njihove računice su "glupe i ludačke, pa su biznismeni iz Rusije postali krivi bez krivice".

- Niko od biznismena ni za jotu ne može da promeni poziciju ruskog rukovodstva - kazao je Medvedev.

Rukovodioci zemalja EU obavezali su Evrokomisiju da izuči efekat sankcija protiv Rusije, da bi se "zatvorila slaba mesta".

Interesantno je da je predsednik SAD Džo Bajden izjavio juče da Ukrajina sama treba da odluči o tome da li treba da ustupi Rusiji deo teritorije kako bi se rešio konflikt.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio da Zapad pokušava da pripremi javno mnjenje kako bi uvukao Belorusiju u rat.

- Belorusiju mogu da uvuku u rat samo na jedan način, ako nas napadnu - kazao je Lukašenko. On ne skriva da stalno traži i dobija izveštaje od vojnog rukovodstva o situaciji na severu i zapadu njegove zemlje.

Foto Tanjug/AP

- Sada je u toku globalni informativni rat u kome Minsk ne može da izgubi - rekao je on.

Na frontovima u Ukrajini i dalje se vode teške borbe.Predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin tvrdi da su njihove jedinice uz pomoć ruske vojske nastavile da oslobađaju deo po deo Marijupolja. Iz reportaža ruskih TV kanala, kao i glavnih moskovskih listova, vidi se da je veliki broj povređenih i ranjenih. Mnogi stanovnici tog velikog lučkog grada na Azovskom moru već su izbegli.

Ruska vojska je krstarećim raketama "kalibar" u četvrtak uveče pogodila veliko skladište nafte u mestu Kalinovka, nedaleko od Kijeva. Iz tog skladišta su ukrajinske jedinice u centralnoj Ukrajini dobijale gorivo. Rakete "kalibar" imaju više različitih bojevih glava. Postoje "kalibri" kojima se gađaju brodovi, zatim druga vrsta za gađanje ciljeva na zemlji, a i posebna za gađanje podmornica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije hteo da komentariše tvrdnje Amerikanaca da oko 60 odsto ruskih visokopreciznih raketa ne pogađa ciljeve. Peskov je predložio novinarima da se obrate predstavnicima Ministarstva odbrane RF. U Pentagonu kažu da je Rusija do sada ispalila 1.100 raketa.

Foto Tanjug/AP

Ruska avijacija je u toku noći pogodila 51 vojni objekat, među kojima je jedan PVO sistem BukM-1, kao radar sistema S-300 u rejonu Dnjepropetrovska. A helikopterima Ka-52 i Mi-28N onesposobljeno je sedam ukrajinskih tenkova i 24 jedinice bojeve tehnike. Do sada su Rusi uništili 261 ukrajinsku bespilotnu letelicu.

Ukrajinska vojska je u petak gađala ne samo vojne ciljeve već i naseljena mesta u Luganskoj oblasti, sada Luganskoj narodnoj republici. Predsednik Ukrajine Zelenski optužio je rusku vojsku da koristi fosforne bombe. Iz Kremlja to negiraju. Dmitrij Peskov tvrdi da Rusija nikada nije koristila zabranjena sredstva, niti kršila međunarodne konvencije. Sa druge strane, predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je upozorio da su upravo ukrajinske snage koristile beli fosfor.

Foto Tanjug/AP

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti OUN Vasilij Nebenzja tvrdi da njegova zemlja nema razloga da koristi zabranjena oružja i municiju jer ima dovoljno konvencionalnih.

Ministarstvo odbrane Rusije je i juče u više ukrajinskih opkoljenih gradova otvorilo humanitarne koridore. Ali u Černigovu su nacionalisti pucali na one građane koji su tražili da ih puste da izađu iz grada. Rusi su takođe dali mogućnost stranim brodovima, ukupno ih je 67 iz 15 zemalja, da napuste ukrajinske luke.

Britanski premijer Boris Džonson tvrdi da postoji problem sa logistikom pri dostavljanju tenkova i aviona u Ukrajinu. Džonson obećava da će ispuniti obećanje dato Vladimiru Zelenskom da će im poslati avione i tenkove.

Predsednik Turske Redžep Erdogan demantovao je pisanje zapadnih medija kako su SAD i Turska neslužbeno razgovarale o mogućnosti da Ankara sisteme S-400, koje je kupila od Rusije, preda Ukrajini, a zauzvrat od Vašingtona dobije kompenzacije.

Što se tiče pregovora između Moskve i Kijeva, Erdogan smatra da se dve zemlje mogu dogovoriti o četiri od šest ključnih pitanja pregovora. Ali i Erdogan je svestan da su teritorijalna pitanja ta o kojima nema ni najave dogovora jer svaka strana stoji na svome. Za Rusiju je pitanje Krima rešeno na referendumu 2014. godine, a Donjecka i Luganska oblast su se proglasile samostalnim državama. U Kijevu ističu da te teritorije i dalje smatraju svojima.

Ilustracija V. N.

MOSKVA O GUBICIMA UKRAJINSKE I RUSKE ARMIJE

DRUGI put od početka sukoba, zvanična Moskva je juče objavila broj svojih poginulih i povređenih vojnika. Šef Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj saopštio je da je do juče poginuo 1.351 ruski vojnik, a njih 3.825 je ranjeno.

On je saopštio i ukrajinske gubitke, navodeći da su za mesec dana ukrajinske trupe izgubile oko 14.000 vojnika, dok je ranjeno oko 16.000.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i sistem protivvazduhoplovne odbrane praktično su u potpunosti uništeni tokom ruske specijalne vojne operacije, naveo je Rudskoj. Prema njegovim rečima, ratna mornarica Ukrajine više ne postoji.

Od 2.416 tenkova i drugih oklopnih vozila koji su bili u službi ukrajinske vojske 24. februara, uništeno je 1.587, naveo je Rudskoj. Od 152 vojna ukrajinska aviona, uništeno je 112, a od 149 helikoptera, uništeno je 75. Od 36 dronova "bajraktar" uništeno je 35. Istovremeno, vlasti u Kijevu su objavile svoje podatke, prema kojima je ubijeno 16.000 ruskih i oko 1.300 ukrajinskih vojnika.

"SAZNANjE"

ZAMENIK državnog sekretara SAD Viktorija Nuland tvrdi kako su rukovodioci ruske armije obećali Putinu kako će osvojiti Kijev za pet dana, a Ukrajinu za dve nedelje. Nulandova tvrdi da su američke službe prošle jeseni saznale da će Rusija napasti Ukrajinu.

BAJDEN U AMERIČKOJ BAZI U POLjSKOJ

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden posetio je juče američku 82. vazdušno-desantnu diviziju stacioniranu u Žešovu u Poljskoj, zahvalio im na onome što rade i sa njima ručao pre sastanka sa poljskim predsednikom.

Foto Tanjug/AP

- Hvala vam puno na onome što radite, najbolji ste, i ovo nije preterivanje. Najbolji ste i borite se za nas u svetskoj istoriji - rekao je Bajden u trpezariji gde su se okupili američki vojnici.

Američki vojnici stacionirani su na stadionu u blizini međunarodnog aerodroma Žešov-Jasionka.

Bajden je, nakon što je zahvalio vojnicima, pitao može li s njima da večera.

"Jeo bih pasulj", kazao je Bajden, ali mu je servirana - pica.

 

VOJNA INDUSTRIJA NE STAJE

MINISTAR odbrane Rusije Sergej Šojgu juče je razgovarao sa ministrom finansija Antonom Siluanovom, a tema je bila finansiranje vojnoindustrijskog kompleksa, kao i finansiranje armije. Dok se vode borbe u Ukrajini, ruske vojne fabrike rade bez prestanka, pogotovo one koje proizvode superprecizno oružje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (1)

I RUSI SU ZATEČENI: Evo kakvu je sad odluku doneo Ramzan Kadirov