U POLJSKOJ SRUŠEN SPOMENIK CRVENE ARMIJE: Istorijski spomenik sravnjen sa zemljom (VIDEO)

Novosti online

24. 03. 2022. u 09:50

DIREKTAN prenos poljske nacionalne televizije ispratio je danas rušenje spomenika Crvene armije.

У ПОЉСКОЈ СРУШЕН СПОМЕНИК ЦРВЕНЕ АРМИЈЕ: Историјски споменик сравњен са земљом (ВИДЕО)

Foto: Skrinšot

Spomenik vojnicima Crvene armije srušen je u Poljskoj uz uživo prenos poljske nacionalne televizije. Sa spomenika su prvo skinuli zvezdu petokraku sa srpom i čekićem, a zatim su nastavili njegovo dalje uništavanje.

Sve je direktno prenosio provladin kanal TVP, a događaju su prisustvovali zvaničnici mesta Hžovice i Karol Navrocki, direktor Instituta nacionalnog sećanja Poljske.

- U javnom prostoru slobodne Evrope nema mesta za crvene zvezde. Nema, jer ovaj simbol krije zločine komunističkog režima od međuratnog perioda - rekao je Navrocki.

Institut nacionalnog sećanja je već neko vreme razmatrao uklanjanje spomenika Crvene armije, ali su trenutni odnosi Poljske prema Rusiji i kriza u Ukrajini dodatno ubrzali ovu odluku. 

 

Pripadnici Crvene armije su 27. januara 1945. godine ušli u grad na jugu Poljske i oslobodili nacistički logor smrti Aušvic u kom je ubijeno više od milion Jevreja, Poljaka i drugih naroda. Ovaj dan kada je Crvena armija izvela istorijski podvig danas se obeležava kao Međunarodni dan sećanja na holokaust.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom