RAT U UKRAJINI: NATO šalje trupe na Istok, Putin se sastao sa Savetom bezbednosti Rusije (FOTO/VIDEO)

Novosti online

24. 03. 2022. u 07:53 >> 15:00

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini traje punih mesec dana. Predsednik SAD Džo Bajden doputovao je sinoć u Brisel, gde će danas prisustvovati samitu NATO.

РАТ У УКРАЈИНИ: НАТО шаље трупе на Исток, Путин се састао са Саветом безбедности Русије (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Vadim Ghirda/Sergei Chirikov/Pool Photo via AP, File/AP Photo/Efrem Lukatsky

 Britanija obećava još protivoklopnih projektila Ukrajini

Velika Britanija je saopštila da će poslati više protivoklopnih projektila u Ukrajinu, pošto su zemlje članice NATO-a spremne da razgovaraju o dodatnoj podršci Kijevu usred ruske vojne kampanje, koja je počela pre tačno mesec dana.

GS UN USVOJILA REZOLUCIJU: Hitno prekinuti rat u Ukrajini

Generalna skupština UN, koja okuplja 193 zemlje, usvojila je danas ubedljivom većinom od 140 glasova novu rezoluciju koja "zahteva" od Rusije da "odmah" prekine rat u Ukrajini.

U rezoluciji se krivi Rusija za humanitarnu krizu u Ukrajini i poziva da se odmah uvede prekid vatre i zaštite milioni civila i njihovih domova, škola i bolnica kritičnih za njihovo preživljavanje, prenosi agencija AP. OPŠIRNIJE

Švajcarska zamrzla oko 5,62 milijarde ruske imovine

Švajcarska je zamrzla rusku imovinu u vrednosti od 5,75 milijardi švajcarskih franaka (5,62 milijarde evra) od početka njene invazije Ukrajine, rekao je danas visoki zvaničnik ministarstva ekonomije.

Taj iznos obuhvata vrednosti nekretnina u turističkim oblastima Švajcarske, rekao je u razgovoru sa novinarima ambasador Ervin Bolinger, koji je u državnom sekretarijatu privrede. Iznos će verovatno još rasti kako budu stizale informacije ministarstvu ekonomije, rekao je on.

Foto D. Dozet

Kremlj: Abramovič je odigrao svoju ulogu u pregovorima

Kremlj je saopštio da je ruski milijarder Roman Abramovič na početku igrao ulogu u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine, ali je proces sada u rukama pregovaračkih timova dve strane. Ukrajina je zatražila od Abramoviča, koji se obogatio u Rusiji tokom haotičnog perioda postkomunističke privatizacije 1990-ih, za pomoć u posredovanju u njegovom poreklu.

„Učestvovao je u početnoj fazi“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Trenutno su u toku pregovori između dva tima, Rusa i Ukrajinaca. Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom sporazumu, ali bi pitanje teritorije moglo da poremeti pregovore. Razgovori su počeli 28. februara, četiri dana nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu.

Američki ambasador u Moskvi: SAD i Rusija će na kraju obnoviti normalne odnose

"SAD i Rusija će na kraju obnoviti normalne odnose, možda ne uskoro, ali će se to dogoditi", kaže američki ambasador u Moskvi Džon Salivan. "Apsolutno nisam dobar u predviđanju budućnosti, ali napraviću jedno predviđanje - i to nije predviđanje, samo znam: na kraju će Rusi i Amerikanci ponovo uspostaviti normalne odnose. Možda ne ove godine, možda ne sledeće, ali će se desiti. I nadam se da ću to doživeti“, rekao je diplomata u intervjuu Novoj gazeti. 

Ministarstvo odbrane Kine: SAD moraju prestati da lažu i preduzmu korake za deeskalaciju situacije u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Kine je saopštilo da se pretnje američkih bioloških laboratorija u Ukrajini i drugim zemljama više ne mogu ignorisati. Vašington treba da objasni svetu šta su radile njihove vojne biološke laboratorije i zašto o njima nema otvorenih informacija, navodi Peking.

"Sada ceo svet zna da su upravo SAD bile pokretač krize u Ukrajini", zaključuje kinesko Ministarstvo odbrane.

Foto: Printskrin

Ukrajina optužuje: "Ruske snage sprečile evakuaciju iz Marijupolja"

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je danas da su ruske snage sprečile civile da napuste grad Marijupolj, iako su ukrajinske vlasti pripremile 40 autobusa za njihovu evakuaciju.

Kako prenosi Rojters, Vereščuk nije precizirala na koji način su ruske snage sprečile ljude da odu.

Ukrajina i Rusija više puta su se međusobno optuživale da ne poštuju privremene sporazume o prekidu vatre, kako bi se civilima omogućilo da bezbedno napuste grad.

Putin održao sastanak sa članovima Saveta za nacionalnu bezbednost, prisustvovao i ministar odbrane Sergej Šojgu

Šojgu je izvestio Putin je o napretku specijalne vojne operacije, pružanju humanitarne pomoći, bezbednosti i obnavljanju vitalne infrastrukture na oslobođenim teritorijama, javlja RIA.

NATO pozvao Rusiju na pregovore

Lideri zemalja članica alijanse pozvali su Rusiju na dijalog sa Ukrajinom, kako bi se postigli konkretni rezultati.

NATO šalje trupe na Istok

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da će Alijansa rasporediti četiri borbene jedinice u Slovačku, Rumuniju, Bugarsku i Mađarsku.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu po okončanju samita NATO rekao da je ruski napad na Ukrajinu dugoročno promenio bezbednosno okruženje.

Ponovio je da je NATO povećao svoje prisustvo na istoku i da je danas postignut dogovor o borbenim grupama koje će biti poslate u Slovačku, Rumuniju, Bugarsku i Mađarsku.

Putin održao sastanak sa članovima Saveta za nacionalnu bezbednost

Sastanku je prisustvovao i ministar odbrane Sergej Šojgu

Bugarska povlači ambasadora iz Moskve na konsultacije

Bugarska je pozvala svog ambasadora u Moskvi na konsultacije, nakon izjave ruske ambasadorke u Sofiji Eleonore Mitrofanove, koja je rekla medijima da građani Bugarske ne podržavaju ni retoriku ni poteze koja vlada bugarske vuče protiv Ruske Federacije.

Premijer Bugarske Kiril Petkov rekao je da je vlada nezadovoljna izjavama ambasadorke i da će uslediti diplomatski odgovor.

Foto: Printskrin

Zelenski se obraća švedskom parlamentu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se jutros u švedskom parlamentu i poručio da Ukrajina zaslužuje da bude punopravna članica Evropske unije.

- Ne borimo se samo za narod Ukrajine, već za bezbednost Evrope i pokazali smo da zaslužujemo da budemo punopravni član EU - rekao je poslanicima.

Britanija uvela nove sankcije Rusiji

Velika Britanija objavila je uvođenje još 65 sankcija Rusiji, uključujući Vagner grupu, koja je navodno unajmljena da ubije predsednika Volodimira Zelenskog i rusku železnicu.

Novim sankcijama obuhvaćeno je još 59 osoba, čime je ukupno više od 1.000 Rusa i pojedinaca sankcionisano.

Počeo vanredni samit NATO u Briselu

Vanredni samit lidera zemalja članica NATO počeo je nešto posle 10.00 časova u sedištu Alijanse u Briselu, a među 30 lidera nalazi se i američki predsednik Džozef Bajden.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, poručio je prisutnima da su se okupili u "kritičnom bezbednosnom trenutku" i naglasio da su svi ujedinjeni u osudi "neisprovocirane agresije Kremlja" i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

- Odlučni smo da nastavljamo da namećemo pritisak na Rusiju kako bi došlo do kraja ovog brutalnog rata. Poštujemo hrabrost ukrajinskog naroda i vojske u borbi za slobodu i prava. Prepoznajemo i hrabrost onih u Rusiji koji hrabro govore protiv rata - poručio je Stoltenebreg na početku sastanka Severnoatlantskog saveta.

Pogledajte dejstvo ruskog "Krasnopolja"

MINISTARSTVO odbrane Ruske Federacije je objavilo snimak uništavanja ukrajinskog PVO sistema visokopreciznom municijom sistema "Krasnopolj".

"Krasnopolj" je projektil navođen poluaktivnim laserom, sa dometom od 20 kilometara.  Granate tog sistema se najčešće ispaljuju iz samohodne haubice MSTA-S.

Rusi tvrde da su zauzeli Izjum

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su njihove trupe zauzele grad Izjum u oblasti Harkova.

Za danas dogovoreno sedam humanitarnih koridora

Za četvrtak je dogovoreno sedam humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Konašenkov: Za noć smo uništili 60 objekata

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da su ruske snage tokom noći uništile 60 vojnih objekata u Ukrajini.

Borelj: Rusija bi da izoluje Ukrajinu od mora

Rusija za sada nema interes da pregovara o prekidu vatre u Ukrajini jer njena vojska nije postigla svoje vojne ciljeve, izjavio je u četvrtak visoki diplomata Evropske unije Žozep Borelj.

- Trenutno Rusija ne želi da sedi i pregovara o bilo čemu. Ono što želi jeste da zauzme zemlju. Želi da opkoli obalu do granice sa Moldavijom i izoluje Ukrajinu od mora. Ona želi da ozbiljno pregovara samo kada obezbedi poziciju snage - rekao je Borelj u intervjuu za španski TVE kanal.

Ukrajinci tvrde da je pogođen ruski brod

Ukrajinska mornarica tvrdi da je u luci u Berđansku uništen ruski brod "Orsk", koji je deo crnomorske flote.

Mornarica je objavila snimak na kojem se vidi kako gori brod u luci, za koji tvrde da pripada Rusima.

Nije poznato kako je došlo do požara, kao ni da li je neko stradao.

Berđansk se nalazi na Azovskom moru i udaljen je oko 75 kilometara jugozapadno od Mariupolja.

Grad ima malu pomorsku bazu i oko 100.000 stanovnika. Ruske vojne trupe su prvo zauzele vladine zgrade u Berđansku 27. februara.

Zelenski: Videćemo ko nas je izdao

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u video-obraćanju tokom noći rekao je da će se tokom samita G7, NATO i EU u Briselu razotkriti ko je izdao Ukrajinu zbog novca, a ko joj je prijatelj i partner.

- Videćemo ko je prijatelj, ko partner, a ko nas je izdao zbog novca - naveo je Zelenski.

On je upozorio zapadne lidere, koji će se danas sastati u Briselu, da Rusija koristi svoju ekonomsku moć kako bi sprečila ukrajinske saveznike da se umešaju u rat.

- Znamo da su Rusi već počeli da lobiraju za svoje interese. To su interesi rata. Znamo da oni rade s nekim partnerima. Naš čvrst stav biće predstavljen na ova tri samita - rekao je Zelenski.

Danas samit NATO u Briselu

Na današnjem samitu NATO u Briselu povodom ukrajinske krize lideri zemalja Alijanse trebalo bi da se dogovore, između ostalog, o jačanju snaga na istočnom krilu NATO, uz raspoređivanje četiri nove borbene trupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

U toku napad na Berđansk?

Grad Berđanska u oblasti Zaporožje navodno je pod napodom, javljaju ukrajinski mediji. Grad se nalazi na oko 75 kilometara od Mariupolja.

Makron: Spreman sam da nastavim dijalog sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je spreman da nastavi dijalog sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i da će Francuska i Evropa učiniti sve što mogu da zaustave sukob u Ukrajini.

"Postoji neizvesnost", rekao je Makron u intervjuu za francusku televiziju "M6", navodeći da postoji mogućnost da Rusija koristi "neprihvatljivo" oružje ili da napadne druge susedne zemlje, prenosi Rojters.

- Mi, Francuzi i Evropljani, učinićemo sve da zaustavimo ovaj rat bez ulaska u njega - rekao je francuski predsednik uoči sastanaka zapadnih saveznika na najvišem nivou u Briselu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave