LOŠE VESTI: Cene nafte i goriva u svetu ponovo skaču

Tanjug

23. 03. 2022. u 19:29

ZALIHE sirove nafte i goriva u SAD pale su prošle nedelje, objavila je danas američka Uprava za energetske informacije (EIA), nakon čijeg su saopštenja cene "crnog zlata" ubrzale rast.

ЛОШЕ ВЕСТИ: Цене нафте и горива у свету поново скачу

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

Američke komercijalne zalihe sirove nafte pale su za 2,5 miliona barela u sedmici zaključno sa 18. martom, na 413,4 miliona barela, što je signal snažne potražnje kako američkih rafinerija tako i međunarodnih kupaca, koju nije ublažilo ni puštanje u promet 4,2 miliona barela nafte iz američkih strateških rezervi, prenosi Rojters.

Zalihe benzina i destilata u SAD su takođe pale minule nedelje, dok je količina isporučenih proizvoda, kao okvirni pokzatelj potražnje, povećana za 400.000 barela dnevno na 21,1 milion barela dnevno.

Prema podacima EIA, zalihe benzina su opale za 2,9 miliona barela na 238 miliona barela, dok su zalihe destilata, koje obuhvataju dizel i lož ulje, smanjene za 2,1 milion barela.

Nakon objave ovih podataka, cene nafte su ubrzale rast, pri čemu je američka nafta WTI ojačala za 5,88 dolara ili 5,4 posto na dnevnom nivou. na 115,13 dolara po barelu, dok je evropska nafta Brent poskupela za 6,40 dolara ili 5,6 procenata, na 121,89 dolara.

Cene nafte su ponovo u usponu poslednjih dana, jer se svet suočava sa velikim manjkom raspoložive ponude zbog teških sankcija koje su Sjedinjene Države i njeni saveznici uveli Rusiji zbog vojne akcije u Ukrajni.

Visoku globalnu potražnju za naftom ilustruje i podatak EIA da je američki izvoz ovog energenta porastao na 3,8 miliona barela dnevno, na najviši nivo od jula 2021. godine, i da je iskorišćenost kapacieta američkih rafinerija u Meksičkom zalivu skočila na najviši nivo od januara 2020. godine - na 94,3 procenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ODBIO I DŽONIJA I BREGU: Popularni pevač nije hteo da peva u Bijelom dugmetu - i dan-danas žali zbog toga