NAFTA POSKUPELA RANO JUTROS: Ovo su 3 ključna razloga

Novosti online

21. 03. 2022. u 08:50

BUDUĆI da sukob ne popušta, u fokus kupaca se vratila dilema da li će biti tržište biti u stanju da nadoknadi manjak ponude ruskih barela ukoliko Brisel uvede naftne sankcije.

НАФТА ПОСКУПЕЛА РАНО ЈУТРОС: Ово су 3 кључна разлога

Foto: Arhiva VN

Cene nafte su porasle danas za tri dolara, pri čemu je Brent prešao nivo od 110 dolara po barelu, pošto zemlje Evropske unije razmatraju da se pridruže embargu Sjedinjenih Država na uvoz ruske nafte.

Osim toga, napad dronovima na saudijska naftna postrojenja tokom vikenda izazvao je nervozu na tržištu.

Evropska nafta Brent je poskupela za 3,44 dolara (3,2 posto) - na 111,37 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 4:43 časa po srednjoevropskom vremenu, dok je cena američke sirove nafte WTI porasla za 3,54 dolara (3,4 posto) - na 108,24 dolara za barel.

Ovakvom kretanju cena doprinele su informacije da će ove nedelje uslediti niz sastanaka na vrhu između vlada EU i američkog predsednika, Džoa Bajdena, sa ciljem da se pojača odgovor Zapada prema Moskvi zbog intervencije u Ukrajini.

- Napad Huta na saudijski energetski terminal, upozorenja o sistemskom manjku proizvodnje članica OPEK-a i potencijalni naftni embargo Evropske unije prema Rusiji, doveli su do skoka cena nafte na trgovanju u Aziji - navodi viši analitičar u kompaniji Oanda, Džefri Halej.

Dodaje da će se "čak i kad bi se rat u Ukrajini završio sutra, svet suočiti sa strukturnim energetskim deficitom, zbog sankcija Rusiji". Najnoviji izveštaj Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, uključujući Rusiju, grupa nazvana OPEK+, pokazao je da neki proizvođači i dalje ne uspevaju da ispune dogovorene kvote proizvodnje nafte.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: ŽESTOKE BORBE: Ruski borac protiv ukrajinskog mitraljesca kod Kijeva

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!