DRASTIČNA PROMENA CENE GASA: Putinova odluka žestoko pogodila Evropu

Tanjug

23. 03. 2022. u 15:41

CENA gasa u Evropi premašila je 1.350 dolara za 1.000 kubnih metara nakon naredbe ruskog predsednika Vladimira Putina da se "neprijateljskim zemljama" gas prodaje samo za rublje.

ДРАСТИЧНА ПРОМЕНА ЦЕНЕ ГАСА: Путинова одлука жестоко погодила Европу

Foto: Profimedia

Cena gasa za isporuku u aprilu (fjučers ugovori) skočila je na holandskom TTF čvorištu za skoro 20,3 posto na 1.353 dolara za hiljadu kubika, ili na 118,75 evra po MWh po trenutnom kursu evro/dolar, prema podacima sa londonske ICE berze, izeštava Tas s.

Predsednik Putin je ranije danas rekao da Rusija neće prihvatati plaćanje za isporuke prirodnog gasa u „kompromitovanim“ valutama, uključujući dolare i evre, i da će preći na plaćanje u rubljama, dodaje ruska agencija.

Ruski lider je precizirao da će se predstojeće izmene gasnih ugovora sa "neprijateljskim zemljama" ticati samo valute plaćanja, koja će biti promenjena u rusku rublju.

Putin je naložio vladi da izda odgovarajuću direktivu Gaspromu o izmenama postojećih ugovora. Ministarstvo finansija i ruska centralna banka bi trebalo u roku od nedelju dana da utvrde proceduru po kojoj će uvoznici gasa kupovati rublje na domaćem tržištu.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO - RUSKI KA-52 U AKCIJI: Sa "Vihorom" uništavaju mete udaljene preko 7 hiljada metara

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju