LUKAŠENKO: Zelenski nije samostalan, njemu komanduju Bajden i Boris DŽonson, rat se ne bi desilo da je opstao SSSR

Novosti online

19. 03. 2022. u 11:20

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko je u intervjuu japanskom TV kanalu TBS rekao da su, da je Sovjetski Savez opstao do danas, mnogi sukobi u svetu mogli da se izbegnu.

ЛУКАШЕНКО: Зеленски није самосталан, њему командују Бајден и Борис Џонсон, рат се не би десило да је опстао СССР

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Da je Sovjetski Savez opstao do danas, mogli smo da izbegnemo bilo kakve sukobe u svetu. Svi. Zapad i Amerika su uvek morali da računaju sa pozicijom Sovjetskog Saveza, rekao je on.

Prema njegovim rečima, tokom postojanja SSSR-a svet je bio multipolaran, jedan pol je balansirao drugi.

- Razlog za ovo što se dešava u svetu je unipolarnost, monopolizacija naše planete od strane Sjedinjenih Američkih Država, naglasio je predsednik Belorusije.

On rekao je danas da su zapadne zemlje gurnule ukrajinsku vladu u rat i dodao da je Minsk bio spreman da pošalje graničare na granicu između ukrajinskog regiona Donbas i Rusije, ali je Ukrajina odbila tu inicijativu.

- Uradio sam sve da sprečim rat i održim mir pre nego što je počeo konflikt Ukrajine i Rusije. Bio sam spreman da blokiram granicu između Donbasa i Rusije. Dakle, hteo sam da postavim moje graničare na 400 kilometara dugačku granicu i pružim ostalu pomoć Ukrajini. Rusija se složila, ali je Kijev odbio. Zašto? Zato što ih je Zapad naterao da pokrenu ovaj rat", naglasio je Lukašenko.

Beloruski lider je rekao da je Kijev uveo sankcije Belorusiji čak i pre nego što je to uradio Zapad.

Zelenski ima malo kontrole nad procesima u Ukrajini

Lukašenko je rekao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski trenutno ima malo kontrole nad procesima koji se odvijaju u zemlji.

Foto: Tanjug/AP Photo

- Sada mogu samo da izrazim svoje gledište o Volođi Zelenskom. Verujem da on malo upravlja procesima u Ukrajini. Ni pre sukoba se nije mnogo upuštao u ove procese, verovatno zbog svoje pripremljenosti ili nespremnosti. Ali on nije glupa osoba. I nadao sam se da će iskustvom, u drugom predsedničkom mandatu, apsolutno adekvatno upravljati situacijom u Ukrajini. Nije se desilo. Počeo je sukob, citira ga BelTA .

Prema rečima Lukašenka, situaciju u Ukrajini trenutno kontrolišu predstavnici Zapada i SAD, koji su proces suprotstavljanja Rusiji uzeli u svoje ruke.

- Pored toga što tamo zvanično isporučuju najsavremenije oružje, mislim da su zaduženi za potpuno vojni otpor, vojni proces u Ukrajini. Grubo govoreći, Zelenski ima dva telefona na svom stolu: jedan telefon, drugi telefon je satelitska veza sa Bajdenom i britanskim premijerom Džonsonom. Dva telefona. Sve to u osnovi kontrolišu ova dva lidera. Zelenski je zavisna osoba, rekao je predsednik Belorusije.

Ako Ukrajina ne pristane sa Rusijom, potpisaće akt o predaji

- Sada Rusija nudi Ukrajini sporazum. Ako Ukrajina ne postigne sporazum sa Rusijom, potpisaće akt o predaji, kaže Lukašenko.

Prema Lukašenku,  ruska strana Ukrajini nudi opciju poravnanja i dogovor, koji su prihvatljivi.

- Možda je ovo jedini trenutak koji se možda neće ponoviti jeste da Ukrajina na adekvatan način izađe iz trenutne situacije. Ako se izgubi, najverovatnije se nikada neće vratiti. Ova situacija više neće postojati. Zato Ukrajina treba da se drži ovog trenutka, naglasio je on.

Foto: Tanjug/AP Photo

Beloruski lider je rekao i da Rusija nije samo saveznik Belorusije: dve zemlje su jedna u ekonomskoj i vojnoj sferi.

- Prvo, ekonomski praktično neodvojivi sistemi. Toliko smo ozbiljno integrisani u ruski proizvodni sistem, a Rusija u beloruski sistem, da će prekid kooperacionih veza dovesti do katastrofe u privredi. I, drugo, imamo jedinstveno tržište. Mi isporučujemo verovatno polovinu naših proizvoda u Rusiju. Ovo je naše glavno tržište. I to sve govori, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Belorusija i Rusija su praktično „jedna celina u proizvodnji, u privredi, u prodaji, jedinstveno tržište“.

- A u vojnom smislu generalno imamo jednu grupaciju oružanih snaga, naglasio je Lukašenko.

BONUS VIDEO: ŽESTOKE BORBE: Ruski borac protiv ukrajinskog mitraljesca kod Kijeva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)