RUSIJA OGRANIČAVA IZVOZ ŽITARICA I ŠEĆERA: Ukaz potpisao premijer Mišutkin

Novosti online

14. 03. 2022. u 23:24

RUSKI premijer Mihail Mišustin potpisao je dekret kojim se zabranjuje izvoz belog i sirovog šećera do 31. avgusta i izvoz pojedinih žitarica u Evroazijsku ekonomsku uniju do 30. juna.

РУСИЈА ОГРАНИЧАВА ИЗВОЗ ЖИТАРИЦА И ШЕЋЕРА: Указ потписао премијер Мишуткин

V. M.

Kako je saopšteno iz Vlade Ruske Federacije, zabrana izvoza žitarica se odnosi na pšenicu, raž, ječam i kukuruz, preneo je Rojters.

Ministarstvo trgovine potpisalo je akt o zabrani izvoza iz Rusije belog i žutog šećera do 31. avgusta, kao i pšenice, raža, ječma i kukuruza do 30. juna 2022. godine kako bi sačuvala stabilnost na unutrašnjem tržištu, rekla je potpredsednica Vlade Rusije Viktorija Abramčenko na Telegram kanalu.

Ona nije navela tačan datum početka primene mere, ali su u Ministarstvu poljoprivrede saopštili „Interfaksu“ da zabrana može biti uvedena od 15. marta.

Kako je pojasnila Abramčenko, izvoz žitarica u okviru izvozne kvote prema određenim licencama će biti dozvoljen.

-Privremena zabrana izvoza se ne odnosi na kulture koje se izvoze iz Rusije na osnovu jednokratnih licenci za izvoz, navodi se u dokumentu.

Jednokratne licence izdaje Ministarstvo trgovine za izvoznike žitarica koji su dobili udeo u kvoti. Kvota za izvoz žitarica važi u Rusiji od 15. februara 2022. godine. NJen obim je 11 miliona tona, među kojima je osam miliona tona pšenice. To se ne odnosi na isporuke u zemlje Evroazijskog ekonomskog saveza.

Isporuke žitarica u zemlje Evroazijskog ekonomskog saveza značajno su porasle u odnosu na 2021. godinu.

Kako je saopšteno, Rusija je od 1. jula 2021. do 10. marta 2022. godine izvezla 28,1 miliona tona žitarica, što je za 30,3 odsto manje nego godinu dana ranije. Izvoz pšenice smanjen je za 30,9 odsto, na 23 miliona tona, ječma za 34,7 odsto, na 2,9 miliona tona, kukuruza za 21,7 odsto, na 1,8 miliona tona.

Prema podacima eksperata, u zemlje-članice Evroazijskog ekonomskog saveza se svake godine isporučuje dva do tri miliona tona žitarica. Tokom 2021. godine Rusija je izvezla 440 hiljada tona šećera.

Odluku o uvođenju privremene zabrane na izvoz žitarica i šećera odobrila je komisija za carinsko-tarifnu i netarifnu regulativu, zaštitnim merama za spoljnu trgovinu Rusije na zasedanju 10. marta.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - OSLOBOĐENJE JE BLIZU: Žestoke borbe u Mariupolju, Rusi uništavaju nacističke jedinice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

ZAHAROVA O IZJAVI BORELJA DA NA BALKANU NE ZNAJU KO JE PUTIN: Degradacija Zapada ne znači da je u toku isti proces i kod drugih naroda